Köztudott, hogy a macskák egy esetben ki nem állhatják a vizet, akkor, ha fürdetik őket. Ez leginkább amiatt van, mert makulátlanul meg tudják mosni magukat, ezért nincs is szükségük külön fürdetésre. Emellett nagyon érzékeny a bundájuk és nem bírják, ha víz éri a testüket. Ezért is érthetetlen, hogy néhány macskatulajdonos miért gondolta úgy, hogy jó ötlet, ha a cica testére vagy fejére jégkockát raknak.

„Honnan tudtad, hogy szomjas vagyok?” Fotó: TikTok

Ne gondoljuk azt, hogy a macska nem veszi észre

Ez a TikTok-kihívás azért lett a közösségi platform felhasználói körében felkapott, mert a cicák teljesen rezignáltan veszik tudomásul, hogy egy jéghideg valamit rájuk tesznek, ugyanakkor szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy nem ártunk nekik.

Szorongás alakulhat ki a macskáknál

Az őrült kihívással kapcsolatban megszólalt egy szakértő is, aki mindenkit lebeszél a kihívás kipróbálásáról. JoAnna Puzzo, egy brit állatmenhely munkatársa nem javasolja, hogy bárki ezzel szórakozzon, mert a házi kedvencekben szorongást idézhet elő. Mint fogalmazott, a macskák egyébként sem különösen kedvelik, ha vizesek lesznek, ezért esetenként agresszívvá válhatnak a gazdákkal szemben.

Így segítsünk a cicákon

A challenge valószínűleg sokaknak azért juthatott eszébe, mert a nyári forróságban szerettek volna segíteni a macskáknak a meleg elviselésében, de erre nem az a megoldás, hogy jégkockát rakunk az állatra. A menhely szakértője azt tanácsolja, hogyha segíteni szeretnénk a cicákon a jégkockákat ne a testükre, hanem inkább egy tálba rakjuk eléjük, aztán ha kedvük tartja, nyalogatni kezdik.

A macskák jobban tűrik a meleget, mint a kutyák Fotó: TikTok

Ugyanakkor szakértők szerint a cicák jóval könnyebben szabályozzák a testhőjüket a kutyáknál, tehát a nagy meleget is jobban kezelik.