Komoly károsodást okozhat az emberi agyban a koronavírus – írja a The Sun. Rengeteg ember panaszkodik, hogy a koronavírus-fertőzésen való átesés után nem épült fel teljesen. Memóriazavar, migrén, koncentrációzavar — ezek mind a fertőzéssel járó tünetek lehetnek. A tudósok a Covid—19 agyra gyakorolt ​​hatásának megértése érdekében boncolják a koronavírusban elhunyt betegek agyát. A vizsgálatok során kimutatták, hogy a megakariocitáknak nevezett nagy sejtek elzáródnak, és kevesebb teret engednek a vérnek az agyon való szabad áramláshoz.

David Nauen, a Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának patológiaprofesszora szerint ez kulcsfontosságú lehet annak megértéséhez, hogy az agyat hogyan befolyásolja a Covid—19 vírus. Az ABC News-nak nyilatkozva azt mondta, hogy ha ezek a sejtek blokkolják az agy véráramlását, akkor meggátolná a teljes kapacitású munkához szükséges tápanyagokat és oxigént. A professzor hozzátette: „a boncolási eredmények azt sugallják, hogy a károsodások jelentősek lehetnek”.

Az agyunkra is kihathat a koronavírus (Fotó: Shutterstock)

Későbbi szövődmények is kialakulhatnak

Adrienne A. Boire, PhD, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center neuro-onkológusa és neurológusa elmagyarázta, hogy azok a betegek, akik felgyógyulnak a Covidból anélkül, hogy bármilyen mellékhatást szenvednének, segíthetnek annak meghatározásában, hogy egyeseknél miért alakul ki agyi köd, másoknál pedig miért nem. Egy nemrégiben készült tanulmány azt is kimutatta, hogy a koronavíruson átesett emberek 44 százaléka figyelemzavarban szenvedett. Számos „neuropszichiátriai tünetet” — az idegtünet betegségével összefüggő mentális rendellenességeket — fedezett fel az amerikai kutatócsoport. Ezek fejfájás (44 százalék), figyelemzavar (27 százalék) és szaglás elvesztése (21 százalék) voltak. Ennek oka lehet, hogy a koronavírus közvetlenül befolyásolja az agyat, ezért felléphet oxigénhiány is.