Lapunk megkérdezte a fővárosiakat, hogy mit gondolnak az új árakról. A válaszok egybehangzóak, a megkérdezettek zöme nyugodt szívvel állítja: nem hiszi, hogy túl fogja lépni az átlagot. Az európai energiaválság és a hazai rezsicsökkentés először lesokkolt mindenkit, mára azonban új szemléletmód határozza meg az embereket.

Attila: Spórolni kell. A berendezés marad ugyanaz, a rezsit meg szerintem túlélem.

Fotó: Metropol

Mariann: Szerintem én nem fogom túllépni az átlagot.

Fotó: Metropol

Leopold: Nagyon sok mindent nem fogunk tudni változtatni, mi ehhez kis emberek vagyunk. A nagyok ott vannak fönt.

Fotó: Metropol

Attila: Nem igazán látom még a számokat, mert mi még nem számoltunk utána. Egészen biztos vagyok benne, hogy vannak olyan dolgok, amikre eddig is odafigyeltünk, ezek után meg még nagyobb figyelmet fogunk ráfordítani. A klímát a legvégső esetben kapcsoljuk be.

Fotó: Metropol

Augusztus 1-jétől lépnek életbe az új, rezsire vonatkozó szabályok, amit mindenki máshogyan fogadott. A megkérdezettek többsége már elővette a legutolsó éves elszámoló gáz- és villanyszámláját, hogy kiszámolja az áram 2523 kWh, a gázfogyasztása pedig 1729 köbméter alatt van-e. Úgy tűnik, a nagy ijedség után eljött a realizálás, a tudatos spórolás ideje. Enyhülést hozott ebben, hogy a magyar kormány nem regionális, hanem lakossági piaci árban, azaz olcsóbban szabta meg a tarifát túlfogyasztás esetén. Illetve az, hogy a háztartások negyede valóban a fogyasztási limit alatt van, takarékos felhasználás nélkül is. Persze a háborús helyzet, illetve az Európai Unió szankciós politikájának hatásai szintén egyre világosabbak, mindebben az összefüggésben pedig a magyarok értékelik a kormány Európában egyedülálló segítségét, amelyet ígéretéhez híven fenntart.

Sokan kiszámolták már, hogy mennyi a gáz-, illetve áramfogyasztásuk Fotó: Shutterstock

Mint ismert, a rendelet alapján év végéig az alábbi árakat kell fizetni

Földgáz esetén:

  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig (144 köbméter/hó) a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
  • E fölött 747 forint/köbméter az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fizeti.

Áram esetén:

  • 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,1 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt fizeti.
  • Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a lakossági ár.
  • A H-tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Számos további könnyítés

  • A módosítás nem érinti az áramot B GEO árszabással elszámolt, illetve a téli fűtést H-tarifán elszámolt (hőszivattyút használók) fogyasztó háztartásokat.
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint.
  • A közös földgáz mérőórával rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek osztott számlát fizetnek, többletkedvezményre jogosultak.
  • A fogyatékkal élők további kedvezményre jogosultak.