Itt a bejelentés! Elértük az 5 és félmillió beoltottat, így változik meg az életünk

Szombattól eldobhatjuk a maszkot, 5 és félmillió ember kapott már koronavírus elleni vakcinát Magyarországon.
Megosztás
Szerző:Metropol

Péntek napközben elértük az 5,5 millió beoltottat – ezt Pintér Sándor belügyminiszter hivatalos határozatban hirdette ki, így szombattól életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata, amely újabb fontos állomás az élet és a gazdaság újraindításában. Több korlátozás is megszűnik, többek között megszabadulhatunk a maszktól.

  • Megszűnik a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, azt már csak a kórházakban és szociális intézményekben kell majd viselni.
  • Szombattól már védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó eddigi korlátozások, a távolságtartási szabály és már nem lesz négyzetméter alapú létszámkorlát.
  • A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

A beoltottak száma elérte az 5,5 milliót. Szombattól nem kell maszk!

Posted by Magyarország Kormánya on Friday, July 2, 2021

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió vendége volt, ahol többek között azt is elmondta, hogy csütörtökön is nulla volt a halálos áldozatok száma és már előre jelezte, pénteken meglesz az 5 és félmilliomodik beoltott, ami után újabb enyhítéseknek örülhet a lakosság.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy az elmúlt 24 órában sem volt halálos áldozata a vírusnak. 76 ember van kórházban lélegeztető nélkül, és 22-en vannak lélegeztetőgépen. „Ma eléri az első oltások száma az 5,5 milliót, míg a második oltás esetében az 5 milliót. Mindezek alapján újabb könnyítések jönnek” – tette hozzá.

Aki be van oltva, kimaradhat a negyedik hullámból

„A politikusok ne képezzék át magukat járványügyi szakemberré, és azt lehet mondani a világ nagy részében készpénznek veszik a negyedik hullámot szeptember-októberre, de aki be van oltva, az kimaradhat ebből a negyedik hullámból” – mondta a kormányfő.

Túl az öt és félmillió beoltotton Fotó: MTI/Balázs Attila

Ez történik, ha meglesz az 5,5 millió beoltott

„Ha meglesz az 5,5 millió beoltott, akkor nem lesz kötelező a maszkviselés a szociális intézményekben és a kórházakban” – közölte a kormányfő. „Nem kell védettségi igazolvány több helyre sem” – tette hozzá. Három helyen marad fenn a védettségi igazolvány:

  • sportrendezvény,
  • zenés-táncos rendezvények,
  • zárt térben tartott koncertszerű rendezvények.

Nem mindenütt kell majd a védettségi kártyát használni (Fotó: MTI)

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nyitás önmagában segíti a gazdasági teljesítményt, de a fogaskerekek csikorognak. Egyelőre sokan nem tudják, mi jön. A gazdasághoz szükséges aktivitás lassabban indul meg. Ha csak magától hagyjuk újraindulni a gazdaságot, akkor az lassabb lesz, ezért szükséges lökést adni – emelte ki.