Akkora pofont kapott a Velencei-tó turizmusa, hogy ahhoz képest a karantén alatti bezárás is kismiska: ökológiai katasztrófa tizedelte meg a tó halállományát az első igazi nyári hétvégére. A tavaly nyári tömeges süllővész után újabb jelentős halpusztulást jelentettek, a bársonyos vízben mindenhol halak tetemei úsznak – írja a Blikk.

A lap újságírói körbejárták a tópartot Gárdonynál, és maguk is azt tapasztalták, hogy „tucatszám lebegtek a halak a víz felszínén”. A lap munkatársainak egy helyi étterem vezetője nyilatkozott az esettel kapcsolatban:

A Velencei-tó kedvelt turistacélpont Magyarországon (Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap)

„Évtizedek óta itt van a nyaralóm, imádok horgászni, de ilyennel még nem találkoztamˮ – mondta el a lapnak Árpád – „Két hete abbahagytam a horgászást, mert egyszerűen olyan, mintha megdöglött volna a víz. Szerelgettem a csónakomat, és éreztem, hogy milyen büdös a nádas és környéke. Akkor vettem észre a tetemeket körülöttem, egy másfél kilós balin is volt közöttük” – folytatta a 72 éves nyugdíjas. Állítása szerint a vízszint is rengeteget csökkent az utóbbi időben.

„Ráadásul éppen kitört a kánikula, augusztusig még biztos vagy 20 centit csökken a vízszint. Ez pedig beláthatatlan következményekhez vezethetˮ – fejtette ki aggodalmát Árpád.

A lap értesülései szerint a halőrök ellenőrizték a tetemeket és a víz minőségét, és azt állapították meg, hogy semmilyen mérgező anyag nem található a vízben. Mindössze a Velencei-medence sekély és oxigénhiányos vizében lelassultak a kishalak, és a rájuk vadászó ragadozó halak túlették magukat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja szerint pedig a víz minősége megfelelő, nincsen érvényben fürdési tilalom.

Haltetemek a dinnyési öbölben (Fotó: Blikk)

Újságírói megkeresésre a Blikk számára elárulta a Magyar Országos Horgász Szövetség, hogy június 17-én kismértékű halpusztulást tapasztaltak a tó területén.

„A kirendeltség a jelenséget észlelve azonnal megkezdte az elhullott halak begyűjtését és azonosítását, kapcsoltan a helyi vízügyi igazgatósággal, valamint az Állatorvostudományi Egyetem halegészségügyi laborjával együttműködve a többpontos vízminőségi és halélettani mintavételezéstˮ – írták a lapnak válaszul.

Az elpusztult halak mennyisége a tó halállományának arányában alacsony, valamint a horgászszövetség közlése szerint a jelenség teljesen normális. Mindössze azért kapott most ekkora médiafigyelmet, mert az általában hónapokig tartó folyamat most két hét alatt ment végbe.

A Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízi sport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok, az emberi igénybevétel oldaláról jelenleg kiváló, így korlátozást, azonnali beavatkozást nem igényel, tehát minden adott egy önfeledt nyári velencei-tavi pihenéshez” – olvasható a horgászszövetség közleményében.