Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön megtartotta az idei első Kormányinfót. A kormány szerdán ülésezett, ezeket a döntéseket ismertetik.

Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ennek az évnek is az első negyedévét, félévét a koronavírus fogja meghatározni. Alig két hónapja vezette be a kormány azokat az intézkedéseket, amelyek a mai napig érvényben vannak.

Túl vagyunk a járvány csúcsán, Magyarországon a járvány visszaszorulóban van, de ez nem minden európai országban van így. Magyarországon december vége óta csökken az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, nem csoda, hogy az adatközlést bírálok most elhallgattak” – tette hozzá.

A magyar járványügyi intézkedések következetesek, szemben más országokkal. Mi világos szabályokat hoztunk november elején, ezt kell betartatni – mondta Gulyás Gergely, aki külön kiemelte a járvánnyal kapcsolatos nemzeti konzultációt.

Az uniós szállítás lassú, a jelenlegi tempó szerint 30 hétig tartana a folyamat

Így máshonnan is kell vakcinát szerezni” – ismerteti Gulyás Gergely, aki ezt is elárulta, hogy komoly esély mutatkozik arra, hogy Kínából kapunk vakcinát, de az oroszokkal is tárgyalásban állunk – írja az Origo.

A kínai gyártóval gyakorlatilag megállapodott a kormány

„Abban nem volt vita, hogy elsőként az egészségügyi dolgozókat kell beoltani” – hangsúlyozta miniszter, aki ismertette az oltási terv sorrendjét.

Szükség esetén napi félmillió embert be tudnánk oltani. Ha lenne megfelelő vakcinamennyiség, akkor két hét alatt végezni lehetne a feladattal. A kormány nem fogja kötelezővé tenni az oltás” – szögezte le.

A magyar kormány egyértelműen oltáspárti

Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy a kormány tagjai is be fogják oltani magukat, kampány is fog indulni az oltás mellett.

Mindeközben Szijjártó Péter: Az Európai Bizottság (EB)botrányosan” lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Brüsszeli hitegetés, elmaradt eufória, orosz vakcina👇🏻

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, January 14, 2021

 

Az oltásellenes kampány, amit a baloldali politikusoktól láthattunk, felelőtlenség – emelte ki Gulyás Gergely

A miniszter a kormányinfón azt is elmondta: 2,6 millió család számára biztosít jogosultságot a hitelmorítóriummal kapcsolatos kormányzati intézkedés. Összesen 48 ezer vállalkozás él a hiteltörlesztési monatóriummal. A kormány továbbra is segítséget nyújt a bértámogatással, mintegy 2/3-át átvállalja a kormány. Összesen 10657-en igényelték eddig a támogatást, az összes érintett szektor 69%-a megkapja a támogatást. Elindult mindeközben az otthonteremtési program is – írja az Origo.

Gulyás Gergely, Hadházy Ákos halottgyalázó videójával kapcsolatos sajtókérdésre azt mondta, hogy az akció jogsértő volt. Nem lehetett olyan politikai cél, amivel kegyeleti jogokat sérthetünk meg – szögezte le.

A miniszter szerint nem ördögtől való a Magyar Orvosi Kamara javaslata, miszerint a szülésznőkkel szerződést kössenek, és így a kismamák azzal az orvossal szüljenek, akiknél szeretnének. Keressük azt a megoldást, ami nem feszíti szét a hálapénz megtiltásával kapcsolatos új szabályozást – fűzte hozzá. A rendőrség fogja ellenőrizni, hogyan működik a hálapénzzel kapcsolatos új szabályozás a gyakorlatban – derül ki Gulyás Gergely válaszából.