A rákkezelésben hatalmas áttörést hozó, Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt indult Magyarországon: a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére hároméves kutatás kezdődött. A nyitott műtét nélküli technológiát a pajzsmirigy jóindulatú göbeinek és jóindulatú melldaganatok eltávolításánál már évek óta eredményesen alkalmazzák a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben.

A régióban egyedül itt érhető el az eljárás

Ez hozzájárul az ország pozíciójának erősítéséhez az orvosi innovációk és beruházások terén. Az egészségügyi csúcsinnováció, a technológia alkalmazása rosszindulatú elváltozásoknál áttörést hozhat a rákkezelésben. Az eljárás iránt már most jelentős a külföldi szakmai érdeklődés. A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.

A pajzsmirigyrákos betegeknek is megoldás a nyitott műtét nélküli technológia, amely a pajzsmirigy jóindulatú göbeinek eltávolításánál évek óta eredményes (Fotó: Metropol)

A régióban elsőként Magyarországon!

A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet évek óta alkalmazza a jóindulatú pajzsmirigygöb eltávolítására a hőkezeléses technológiát, a rádiófrekvenciás ablációt (RFA) ugyancsak elsőként és egyedüliként Kelet-Közép Európában, most pedig lehetőség nyílik a rosszindulatú daganatok eltávolítására is az RFA-val. Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa szerint a vágás nélküli beavatkozás a betegeknek forradalmi újítást jelent a rákkezelésben, az országnak pedig hatalmas előrelépést az egészségügyi innovációk területén.

Dr. Deák Pál Ákos szerint a vágás nélküli beavatkozás a betegeknek forradalmi újítást jelent (Fotó: Metropol)

„A rádiófrekvenciás ablációs kezelés lényege, hogy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigy rákos daganatát, felmelegítik a szövetet, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. A folyamatos ultrahangképpel vezérelt hőablációs minimál-invazív eljárás a többéves nyomonkövetéses tanulmányok alapján ugyanolyan eredményes, mint a hagyományos műtéti vagy egyéb alkalmazott eljárások, azonban azoknál sokkal alacsonyabb műtéti kockázatot jelent” – mondta a szakember.

„Az ambulánsan elvégezhető abláció során minimalizálható a műtéti terhelés, a fertőzésveszély, nem marad heg, jelentősen lerövidül a felépülési idő, csökken a beavatkozástól való szorongás, emellett a kezelés sokkal olcsóbb, mint a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott, jellemzően műtéti megoldások. Ez sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldást. A vágással, altatással és kórházi tartózkodással járó pajzsmirigyműtétet kiválthatja ez az ambuláns kezelés, amely az előkészületekkel együtt nagyjából másfél órát vesz igénybe” – ismertette lapunknak dr. Deák Pál Ákos.

Az intervenciós radiológus kiemelte: Európában elsőként Magyarországon végezzük azokat a rosszindulatú pajzsmirigytumorokat érintő kutatásokat (beavatkozások és nyomonkövetéses vizsgálatok), melyek a nyugati orvoslásban elfogadott, biostatisztikai elemzéssel alátámasztott új egészségügyi szolgáltatás bevezetését eredményezi. Az eddigi tapasztalatok alapján a sikeres kutatási eredmények nyomán nyújtható új, minimál-invazív, költséghatékony szolgáltatásra európai szinten nagy kereslet várható, mely biztosítja a kutatásra fordított jelentős befektetés megtérülését.

Hozzátette: a rádiófrekvenciás abláció betegeket kímélő eljárása és hatásossága miatt az USA-ban és Ázsiában már elindultak olyan kutatások, melyek az RFA-kezelés kiterjesztését célozzák a kis méretű rosszindulatú elváltozások (emlő és pajzsmirigy) esetében is.

Dr. Deák Pál Ákos szerint, noha a világban 2015 óta folynak kutatások a rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésével kapcsolatban, de alig van még szakirodalma, így a magyarországi kutatás komoly mérföldkő lesz.

Biztos vagyok benne, hogy jó számokat hozunk a rosszindulatú daganatok eltüntetésében és a daganat kiújulásának veszélye is kevésbé áll fenn, mint a hagyományos műtétnél.” Elmondta azt is, hogy nemzetközi kutatásokat folytatnak annak érdekében, hogy az eljárást hamarosan minél több szerv kezelésére és azok rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek gyógyítására is alkalmazzák majd.

A pajzsmirigyműtétet Deák Pál Ákos intervenciós radiológus egyetemi tanár adjunktus végzi az újonnan elkészült oktatóbázison (Fotó: Metropol)

A pajzsmirigyrák kezelése eddig elsősorban sebészi beavatkozás révén történt, amely a daganatos pajzsmirigyszövet és a környező nyirokcsomók eltávolításából áll, vagy alternatívaként a hosszú távú megfigyelés, és az akár évekig tartó, ismételt szövettani mintavétel jöhetett szóba. Radioaktív jódot felhasználó kezelést is alkalmaznak, amit folyadék vagy kapszula formájában adnak a betegeknek” – magyarázta radiológus.

A pajzsmirigyrákban szenvedő betegeknek folyamatos gondozásra, orvosi ellenőrzésre van szükségük a műtétet követően is

Dr. Deák Pál Ákos kiemelte: a pajzsmirigyrák korai észlelése és kezelése életmentő lehet. A pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, az egész szervezetünkre kihat, ezért a megfelelő kezelés létfontosságú. A kutatók valószínűsítik, hogy hormonális tényezők is közrejátszanak a rendellenesség kialakulásában, hiszen nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál – fogalmazott.

„Különösen 40 év fölött növekszik a megbetegedés kockázata”

A pajzsmirigygöbök, azaz a kis csomók megjelenése többféle betegséget is jelezhet. A göbök száma és nagysága sokféle lehet, az alig vagy egyáltalán nem tapinthatótól a több centiméteresig terjedhet. A rosszindulatú, azaz áttétet képző daganatot kísérő tünetek gyakran alig észrevehetőek, csak ultrahangvizsgálat derít fényt rájuk. A jóindulatú daganatokat jelző csomóktól eltérően ultrahanggal megítélhető szerkezetük más, finomtűs mintavétellel (FNAB) sejtösszetételük kóros elemeket tartalmaz. Ha hetekig érezhető a kemény göbök jelenléte, esetleg növekedésük, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Jellemző lehet a tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás, egyes betegeknél a daganat rekedtséggel jelentkezik”– figyelmeztet a szakorvos.

Ultrahangképpel vezérelt hőablációs minimál-invazív eljárás (Fotó: Metropol)

Dr. Deák Pál Ákos kivételes lehetőségnek nevezte, hogy alig két évvel a régióban egyedülálló orvostechnológiai fejlesztések – a jóindulatú pajzsmirigygöbök rádiófrekvenciás ablációval, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának fagyasztással, azaz krioablációval történő eltávolítása – után a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet újra különleges innovációra készül.

Hozzátette: a forradalminak nevezhető eljárások mellett az is nagyon fontos, hogy a központ bekapcsolódik a Semmelweis Egyetem oktatási rendszerébe. Eddig 13 magyar és külföldi diák sajátította el a legújabb műtéti technikát az oktatóközpontban.

Dr. Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság volt elnöke, a Francia–Magyar Radiológiai Szimpóziumok elnöke, a Magyar Radiológusok Társaságának vezetőségi tagja szerint jelentős előrelépés a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet másik, a régióban szintén egyedülálló kezelése is: a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusa, a fibroadenoma megszüntetése fagyasztásos eljárással, krioablációval, amellyel szintén elkerülhető a hagyományos műtét – magyarázta dr. Forrai Gábor.

A rosszindulatú emlődaganatok kezelésében még csak kutatások folynak

A krioabláció nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket, a nyitott műtétre jellemző visszamaradó hegek nélkül. A technológia fájdalommentes és ambulánsan elvégezhető. A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontrollvizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák mérete. A Németországban már rutinszerűen használt módszer számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog. A rosszindulatú emlődaganatok kezelésében még csak kutatások folynak, noha a vese-, a tüdő- és a májdaganatok kezelésében az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már rutineljárás a krioabláció. Kutatások zajlanak annak érdekében, hogy a jövőben egyes esetekben rosszindulatú emlődaganatot is lehessen majd kezelni fagyasztással” – tette hozzá.

Dr. Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság volt elnöke (Fotó: Metropol)

Forradalmi magyar siker! Vágás nélkül műtik a pajzsmirigyrákosokat

A régióban egyedül hazánkban végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának vágás nélküli eltávolítását fagyasztásos eljárással, krioablációval. Mindkét eljárást már régóta hatékonyan alkalmazzák a tengerentúlon többféle tumorfajtánál, így a szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan – Európában először – Magyarországon nyílik lehetőség a rosszindulatú daganatok kezelésére ezekkel az eljárásokkal.

A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nemcsak egyedüliként alkalmazzák az új technológiákat, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvostanhallgatóknak, valamint az egészségtudományi kar radiográfus hallgatóinak, amellyel Magyarország újabb jelentős lépést tesz az innovatív orvosi technikák oktatásában is. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet az RFA-eljárás egyetlen tudásközpontja a kelet-közép-európai régióban.