Covid-19 gyanúja miatt október 27-én rendelte el a Nemzeti Népegészségügyi Központ járási tisztifőorvosa a munkatársak szűrését a nemesbikki idősek otthonában. Sajnos a tesztek beigazolták a gyanút, az intézet mind a kilenc munkatársa és 11 idős lakó közül pedig 10 demens beteg bizonyult fertőzöttnek – írja a Ripost.

Orvos felügyelte minden percét a 80 feletti időseknek, akik közül Marika néni betöltötte a 98. életévét

Ez a helyzet alaposan feladta nekünk a leckét„ – mondta a lapnak Victor Dániel, az intézet vezetője. „A részleget, ahol az idősek laktak, elkülönítettük, az érintett munkatársak otthoni karanténba vonultak. A többi gondozó, kiegészülve a takarítókkal, 12 órás munkarendben dolgozott. Egy munkatársunk teljes védőfelszerelésben csak az elkülönített lakókkal töltötte a műszakját.”

Az idős embereknek csak enyhe tüneteik voltak, főleg hőemelkedés, néha láz, köhögés.

Fotó: Ripost

Megállították a járvány terjedését

Három hét kemény munka után az otthon vezetői végre megkapták a tisztifőorvos felszabadító határozatát: nincs újabb megbetegedés, a korábban fertőzöttek pedig meggyógyultak. Sikerült megállítaniuk a járványt!

Sokan keresnek magyarázatot a csodás gyógyulásra. Abban biztosan szerepet játszott, hogy az idősekről odaadóan gondoskodnak az otthonban, így jó állapotban voltak, és a vezetőség azonnal intézkedett, sikerült elkülöníteni és megfelelően ápolni a betegeket, mindvégig biztosítva az orvosi felügyeletet. Ám van még egy egyszerű magyarázat: ezek a betegek demensek, vagyis feledékenyek, híreket nem néznek, nincsenek tudatában annak, hogy világjárvány van, és gyakorlatilag semmilyen stresszhatás nem éri őket.

Marika néni 98 évesen gyógyult ki a koronavírusból
Fotó: Ripost

Isteni csoda történt a vezető szerint

Victor Dániel a református idős otthon vezetője Isten csodájának tartja, ami Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt.

Csodáljuk a többiek szó nélküli, hűséges helytállását, de mindenek fölött Istennek adunk hálát a gyógyulásért és a kapott erőért, kitartásért„ – magyarázta a történteket. „Lehet elméleteket gyártani (gyenge, mutálódott vírus, stresszmentes környezet és életmód), de hisszük, hogy igaz, amit a 138. Zsoltárban Dávid így mond Istennek: ”Elöl és hátul körül zártál engem, és fölöttem tartod kezedet. Csodálatos előttem ez a tudás, magasságos, nem érthetem azt.„

Fotó: Ripost

A stressz lemeríti az immunrendszert

Elképzelhető, hogy a demens betegek nyugalma is hozzájárult a gyógyulásukhoz? – tette fel a kérdést a lap a szakembernek.

„A pszichoneuroimmunológia, mint tudomány, hosszú ideje foglalkozik ezzel a kérdéssel” – válaszolt a Ripostnak Szlobodnyik Csaba. A klinikai pszichológus egy érdekes példát is felhozott: vizsgaidőszakban az összes egyetemista meg van fázva, ugyanis a stressztől romlik az immunrendszer működése. Biztos vagyok benne, hogy ezek az idős emberek azzal, hogy nem estek pánikba, hiszen jóformán annak sem voltak tudatában, hogy betegek, könnyebben meggyógyultak– tette hozzá a szakember.

Dr. Csókay András idegsebész márciusban közzétett videójában megerősítette, hogy a félelem és a stressz kedvezőtlenül befolyásolja, tönkreteszi immunrendszerünket.