Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, hogyan változnak az adókedvezmények és melyik mesehős ünnepli ma a születésnapját?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.13.
Január 13

NAV: Módosulnak a személyi adókedvezmények szabályai

Újabb fontos változás történt a százezreket érintő személyi adókedvezmények tekintetében. A NAV legfrissebb tájékoztatója szerint 2021. január 1-jétől több ponton is megváltoztak a kedvezmények szabályai. A személyi kedvezmény az összevont adóalap terhére vehető igénybe. Módosult a kedvezmény mértéke, ami a jogosultság hónapjaiban a minimálbér egy harmadának felel meg. További információ és a vonatkozó törvény a www.nav.gov.hu oldalon olvashatsz el.

Fotó: Shuttersock

Ha személyi jövedelemadót, illetve adóalapot csökkentő kedvezmény is jár neked, ebben a sorrendben kell érvényesíttetned:

  • a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  • személyi kedvezmény
  • első házasok kedvezménye
  • családi kedvezmény
  • Kik vehetik igénybe?

  • Súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenved, amelyről orvosi igazolással rendelkezik, valamint
  • Rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.
  • Így érvényesíthetem a kedvezményemet:

  • Év közben adóelőleg-nyilatkozatban kérhető a munkáltatótól, illetve az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizetőtől, vagy
  • Év végén, az adóévre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban érvényesíthető egy összegben.
  • Jelentősen drágul ma a benzin

    Újra emelkedik az üzemanyagok ára a hazai utakon. Szerdától a gázolaj literenkénti ára 3 forinttal 396 forintra nőt, míg a benzin ára 7 forinttal 377 forintra emelkedik. Legutóbb az év elején emelkedtek az árak, akkor 2 forinttal nőt a gázolaj, és 4 forinttal a benzin literenkénti ára. Ilyen mértékű drágulásra rég nem volt példa, mivel utoljára tavaly júniusban nőt ennyire az üzemanyag ára. Ha így haladunk akár heteken belül elérheti a benzin a bűvös 400 forintos literenkénti árat.

    Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

    Boldog születésnapot Mickey egér!

    91 éve jelent meg először Mickey egér. A mókás fekete-fehér figurát Walt Disney találta ki. Először napi újságmellékletként szerepelt, majd később önálló képregényhős lett, míg Európában zsebkönyvformátumban vált népszerűvé. Magyarországon igen későn,1989-től lehetett olvasni először Mickey Mouse majd Donald Kacsa magazin néven. A figura azóta a popkultúra része, rajzfilmek, ruhák és kiegészítők milliót gyártották már le.

    Fotó: Northfoto

    59 éves Palik László

    Ma ünnepli a születésnapját Palik László sportriporter, újságíró. A sztár pályafutását az MTV sportszerkesztőségén kezdte, de igazán meghatározóvá a Forma-1-es közvetítések alatt vált. Közvetítései közül számos mondása szállóigévé vált, ilyen volt az 1997-es Magyar Nagydíjon a Hova tűnt Damon Hill? című kérdése, miután szemelő tévesztette a pályán a híres autóversenyző. 2002-ben tereprali versenyen is részt vett ahol, először Szalay Balázs navigátoraként, majd 2003-tól már versenyzőként. Palik hosszú idő után 2018-ban tért vissza a képernyőre és a TV2-n jelenleg a 3. évaddal futó Exatlon Hungary műsorvezetője lett. Második feleségével, a TV2 Tények sztárjával Marsi Anikóval 2005-ben házasodott össze, azóta két fiúk született.

    Fotó: TV2

    Visszakapják a teljes jegyárat diákok MÁV és Volán járatokon

    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelkezése alapján a helyközi szolgáltatók a diák bérletek árát kezelési költség nélkül teljes egészében kötelesek visszafizetni. Az utasoknak ezt legkésőbb január 18-a 24 óráig kell kezdeményezniük. A MÁV és Volán jegyirodái többek között a helyközi járatokra szóló havi, félhavi, vagy a legkorábban 2021. január 4-i kezdő érvényességi dátumú 30 napos tanulói bérleteket váltják vissza. A döntés azért született, mert a kormány február 1-ig meghosszabbította a középiskolák és a felsőoktatási intézmények digitális munkarendjét a koronavírus-járvány miatt, így a januárra megvásárolt diákbérletek feleslegessé váltak.

    Közlekedési kisokos

  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • Január 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Az egy hónapos lemaradásban lévő felújítás miatt a járat rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.




  • Ezeket olvastad már?
    Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

    Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

    Müller Péter is megkapta a Gondosórát

    Müller Péter is megkapta a Gondosórát

    Tombolnak az eltűnt kisgyerekek szülei: miért költenek ennyit Maddie felkutatására?

    Tombolnak az eltűnt kisgyerekek szülei: miért költenek ennyit Maddie felkutatására?

    Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

    Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás