Durva! Ebbe kellene beletörődniük a belvárosiaknak Karácsony Gergely szerint





Hiába a vadiúj futópálya az Olimpia parkban, ha a fővárosi kezelésben lévő környezete elhanyagolt és gazos. Ha a főpolgármesteren múlik, úgy is marad. Ez derült ki legalábbis a legutóbbi közgyűlésen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.16.
V. kerület döbbenetes állapotok

A napokban adta át Belváros Önkormányzata azt a hiper-szuper futópályát, ahol nem csupán futhatnak a helyiek és a budapestiek is, hanem napelemmel működő LED jelzőtábla méri a sebességüket, nyújtókorlátokkal lazíthatnak és értékmegőrzőben tárolhatják például a mobiljukat. Aki megszomjazik, még ivókutat is talál. Ez idáig mind szép is volna, a helyiek boldogok, kihasználják a pályát. Üröm az örömükben viszont, hogy a kerületi beruházás körüli terület a Fővárosi Önkormányzat kezelésébe tartozik, amelyik elhanyagolja azt, gyomos és gondozatlan a pálya környezete. Karácsonyék pedig csak megvonják a vállukat.

Az Olimpia parkban 436 méter hosszú, 120 centiméter széles futópályát vehettek birtokba a kerületiek és fővárosi futók Fotó: Facebook

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere a futópálya átadásakor elmondta: „Belváros Önkormányzata a lakossági igényeknek megfelelően folyamatosan fejleszti az aktív életmód feltételeit”. A polgármester Belváros díszpolgárával, Dr. Zacher Gáborral nyitotta meg a pályát, aki szerint nagy szükség van erre, hiszen a járvány kapcsán az elhízás jellemző volt a magyarokra is, átlagban 5 kiló pluszt mindenki felszedett. Szerinte ha az ott élőknek nem a betonon kell futniuk, bizonyára könnyebben felveszik a futócipőt.

A dokinak szenvedélye a futás, így le is tesztelte a korszerű létesítményt még úgy is, hogy közben eldobott slaggok és gyom mellett kocogott Fotó: Facebook
A belvárosiak is azonnal birtokba vették az új futópályát Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Gy. Németh szerint a főváros vezetése a kormány támogatása nélkül nem képes a közterületek fenntartására

Szentgyörgyvölgyi Péter kezdeményezte a helyiek érdekében a fővárosi közgyűlésen, hogy a Városháza csináltassa meg a Főkerttel a futópályát kísérő területet.

Slagok és gyom Fotó: Facebook

Bár a közgyűlésen tárgyalt budapesti sportkoncepció elfogadása éppen arról szól Gy. Németh Erzsébet szerint, hogy a főváros fejlessze és elősegítse a szabadidő sportot a Budapestiek számára, mégis úgy látja a főpolgármester-helyettes asszony, hogy a fővárosi Fidesz-frakciónak kellene lobbitevékenységet folytatnia a kormánynál, hogy az segítse a főpolgármester munkáját a közterületek karbantartásához. Gy. Németh Erzsébet szerint a főváros vezetése a kormány támogatása nélkül nem képes a közterületek fenntartására.

Karácsony Gergely és a városvezetés nem végzi el a feladatát Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

A főváros nem foglalkozik a belvárosiakkal, nem gazoltat

Gy. Németh válaszát követően Karácsony Gergely berekesztette a vitát és nem engedett több hozzászólást. Amikor pedig Szentgyörgyvölgyi kérte, hogy reagálhasson, Karácsony bemutatta mit is gondol a demokráciáról:

„A vitát lezártuk, Szentgyörgyvölgyi polgármester urat kérem, hogy törődjön ebbe bele”– fogalmazott a főpolgármester, majd mikor a belvárosi polgármeter jelezte, hogy csak egy dolgot szeretne mondani, a főpolgármester még a demokratikus működés látszatára sem adott, csupán annyit mondott: Inkább arra kérem, hogy ne mondja, a vitát lezártuk!„

Karácsonyék zöldíthetnének, de ehelyett is csak megsarcolják a Belváros zöldítési programját

A Városháza közterület-használati díj és büntetés megfizetése ellenében engedi, hogy az V. kerület zöldbuszmegállókat hozzon létre a belvárosi, de fővárosi illetékességű területeken. Miközben a lakosság igénye lenne a program, a főváros eddig egyetlen zöldvárakozóhelyet valósított meg, inkább csak sarcolja azokat, akik helyette is megteszik a zöldítést...

A Belváros több tér gondozását is átvállalta már a fővárostól

A Városháza képtelen fenntartani a fővárosban a rendet, ez pedig a budapestieknek is szemet szúrt már. A Hild tér kapcsán például a belvárosiak több, mint egy évig vártak arra, hogy átvehessék – saját költségükre – a terület fenntartását a fővárostól, annak leromlott állapota miatt. Karácsonyék hosszas tehetetlenkedés után végül átadták a tér fenntartását a belvárosi önkormányzatnak.Erre a sorsra jutott a turisták által is közkedvelt Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér is, amelyek annyit romlottak Karácsonyék nemtörődömsége miatt, hogy az V. kerület polgármestere hivatalos levélben kérte a főpolgármestert: inkább adja kerületi gondozásba a két területet, hogy így megmeneküljenek a teljes enyészettől.

Nagyon nem mindegy milyen az önkormányzat

Mint ahogyan a Metropol már megírta, a Jászai Mari tér XIII. kerületi oldala is borzasztó rendezettlen, a FŐKERT itt sem végzi el a feladatát. A „szomszéd kertje mindig zöldebb” mondás különösen igaz a térre, ahol egyáltalán nem mindegy, hogy az ember éppen melyik kerület aszfaltját koptatja. Az V. és a XIII. kerületet a Szent István körút választja el, ami a helyiek szerint láthatóan jelentős válaszvonal. A két kerületben a tisztaságot és a parkok állapotát tekintve óriásiak a különbségek.

„Nem ez az egyetlen park, ami egyre rosszabb állapotban van – mesélte egy XIII. kerületi anyuka, aki szerint jelentős probléma, hogy a környéken nincsen közvécé, így sokan a parkokban végzik dolgukat. A helyzeten az sem segít, hogy egyre kevesebb a közteres kolléga, aki rendesen dolgozna...Sok kutyásnak elég volt ennyi arra, hogy az V. kerület oldalára jöjjenek” – mutatott rá a hölgy, aki kiemelte, hogy az utcákon, parkokban hagyott állati ürülék is zavarja, de az az utcai locsolással könnyen orvosolható lenne”.

A Jászai XIII. kerületi oldal Fotó: Metropol/Máté Krisztián
A Jászai V. kerületi oldal Fotó: Metropol/Máté Krisztián

 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás