RETRO RÁDIÓ

Azbej Tristan: Ha nem stabilizálódik a helyzet, akkor 2050-ig 70-80 millió ember fog elindulni Európa irányába





A Hungary Helps Program négy új támogatási programot indít Afrikában – jelentette be Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, a Spirit Fm Magyarország segít! című műsorában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.20.
válságövezet

Nigériában a terrorhelyzet, Mozambikban a szélsőséges csoportok és természeti csapások, Etiópiában a véres polgárháború, Kenyában pedig az éhezés és a nyomor mellett az iszlamista terror is komoly problémát jelent.

-A mi támogatási programunk célja, hogy a legsérülékenyebb közösségeket segítsük. Nem tudunk sokat adni, nekünk is megvannak a határaink, ezért fontos, hogy a Hungary Helps Program keretében a magyar emberek adományai életeket mentsenek. A támogatásunk elsősorban a közösségek legkiszolgáltatottabb tagjait érinti, olyanokat, mint a gyerekek, nők, és a vallásuk miatt üldözötteket” – részletezte Azbej Tristan államtitkár.

Budapest, 2019. április 16.
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelõs államtitkára a Hungary Helps ügynökség megalakulásáról tartott sajtótájékoztatón az államtitkárság budapesti épületében 2019. április 16-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

A 2021-es humanitárius adományokra összesen 2,7 milliárdos keret áll rendelkezésre.

-Ehhez társulnak más programjaink például az ösztöndíj programunk is, ez az adomány, amit olyan módon adunk át a rászoruló közösségeknek, hogy három alapelvet teljesítsen – az első a humanitárius alapelv- ezzel életeket szeretnénk menteni, a másik magyar érdek a migráció megelőzése, és szeretnénk az üldözött keresztényeket megsegíteni – hangsúlyozta az államtitkár.

Nigéria

Azbej Tristan arról is beszélt, hogy a nigériai Borno államban a magyar állam támogatásával középiskolát fognak felépíteni, amelynek különlegessége, hogy itt a későbbiekben belső menekült gyerekek tanulhatnak majd. Az államtitkár hozzátette, hogy az intézmény felépítésében a katolikus püspökség is segítséget nyújt.

„Nigériában de más válságövezetben is a gyermekek szenvednek a legtöbbet. Nigériában jelenleg kilencszázötvenezer belső menekült gyermekről tudunk, akik a Boko Haram és más dzsihadista szervezetek elől menekültek el a családjaikkal együtt. Én jártam már belső menekült táborokban Nigériában. Nehéz leírni azt a nyomort és szenvedést, amivel ott találkoztam, semmiféle egészségügyi ellátást nem kapnak a gyermekek, az oktatási lehetőség azt jelenti, hogy van egy bádogtető és ennyi. Ha valaki tud írni, akkor már tanítja is a gyermekeket – mesélte az államtitkár, aki hozzátette: a fiúkból gyerek katonákat nevelnek, agymosás és erőszak hatására. A lányokat pedig házasságra kényszerítik.

Beira, 2021. január 24.
Árvízzel elöntött utcában gyalogol egy fiú a mozambiki Beirában 2021. január 23-án, miután az Eloise ciklon óránként 160 kilométeres széllökésekkel és heves zivatarokkal végigsöpört a kikötõvároson. Beira városában legalább kilencen vesztették életüket. Az ítéletidõ fennakadásokat okozott a közlekedésben és a telekommunikációs szolgáltatásokban, és áramkimaradáshoz vezetett. A szél fákat, villanyoszlopokat csavart ki a földbõl, és több ház tetejét leszakította.
MTI/EPA-LUSA/Andre Catueira

Mozambik

Természeti csapások okoznak óriási károkat Mozambikban. A természeti csapásokhoz hozzájárul egy élelmezési válság is, ami éhínséget és éhhalált hoz magával. Mozambik lakosságának 80%-a nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékhoz. Ehhez társul még a keresztényeket üldöző dzsihadizmusnak a megjelenése is. 250 ezer ember menekült el délebbre fekvő városokba, és semmilyen segítség nem kapnak másoktól, csak a helyi katolikus egyháztól.

Kenya

A Máltai Szeretetszolgálattal közösen olyan programot indít a magyar kormány, aminek az a célja, hogy a kilátástalan kenyai nagyvárosi nyomortelepekből visszatelepüljenek az emberek a vidéki falusi elszármazási régióikba. Kenya nagy része biztonságos, leszámítva a határmenti övezetet. Kenyában tér van és lehetőség is van, de az embereket képessé kell tenni, hogy tudjanak boldogulni, ebben pedig a helyi egyházak jelentik a partnert.

Kiemelt cél még a migráció megelőzése a humanitárius támogatáson keresztül – mondta Azbej Tristan.

Etiópia

Néhány hónappal ezelőtt tört ki egy véres polgárháború, és ez még most is dúl. Etnikai alapú polgárháborúról van szó.

-Arról értesültünk az elmúlt hónapban, hogy 30 ortodox papot mészároltak le a helyszínen. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és egy helyi evangéliumi protestáns egyház közreműködésével egy állandó képviselet szerű humanitárius missziót fogunk létesíteni, amivel folyamatosan tudjuk monitorozni és vizsgálni a helyzetet és folyamatosan tudunk humanitárius adományt nyújtani szükség és sürgősség szerint” – mondta Azbej Tristan.

Arra a kérdésre, hogy miért pont a magyarok segítenek, az államtitkár kifejtette: -a humanitárius szemponton kívül még a migrációs szempont is kulcsfontosságú. Ha nem történik valamiféle fejlődés vagy legalább stabilitás ezekben a régiókban és nem tudjuk garantálni akár humanitárius adományokon keresztül sem a támogatásunkat, akkor 2050-ig 70-80 millió ember fog elindulni Európa irányába. Ha ennyi ember elindul, akkor nemcsak a korábban említett területek lesznek humanitárius válságterületek, hanem Európa is. Ettől szeretnénk megvédeni a magyar embereket és az afrikai embereket is, hogy ne kényszerüljenek migrációra.

 





Ezeket olvastad már?
Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás