Több ezer Fülöp-szigeteki egészségügyi dolgozó vállalna munkát az Egyesült Királyság és Németország kórházaiban, ahol vészjóslóan utolsó erőtartalékaikkal küzdenek a rengeteg fertőzött miatt. Fülöp-szigetek az ápolóiért cserébe vakcinát szeretne, amely viszont náluk hiánycikk. A britek egészségügyi minisztere reagált a „csereüzletre”, válaszában jelezte, ők távol szeretnének maradni az ötlettől, inkább saját országukban használnák fel a fiolákat, bár azt elismerte, hogy a jövőben világszerte gondot okozhat a vakcinaellátás.

ápoló vakcina

Ápolót egy fiola vakcináért? (Fotó: AFP)

Helyzet keleten

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat a Fülöp-szigeteken ugyan feloldották, ezáltal ápolónők és orvosok is utazhatnak külföldre, azonban évi 5 ezerben határozták meg azoknak a számát, akiknek engedélyezett az ideiglenes távozás – írta a CNN.

Rengeteg filippínó nővér dolgozik Európában és az Egyesült Államokban, évente közel 30 milliárdnyi pluszprofitot termelnek a szigetországnak, ezért gazdasági szempontból is kulcsfontosságú a szerepük, ezt használná ki az anyaország, amellyel könnyebben jutna vakcinához.