Orbán Viktor: Brüsszel helytartókormányt akar Budapesten

Háború, migráció, versenyképesség, nemzeti konzultáció – ezekről beszélt Orbán Viktor pénteken a Jó reggelt, Magyarország! című rádióműsorban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.18. 08:09
Módosítva: 2024.10.18. 10:10
Orbán Viktor migráció versenyképesség Brüsszel háború

Magyarország miniszterelnöke az EU csúcs után a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című rádióműsorának vendége volt. A fő témák a háború, a migráció, a versenyképesség volt. Szóba került a nemzeti konzultáció is.

ORBÁN Viktor
Háború, migráció, versenyképesség, nemzeti konzultáció – Orbán Viktor a Kossuth rádió vendége volt (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Magyarország miniszterelnöke a rádióbeszélgetés elején közölte, két csoportból áll az EU: vannak a többiek és mi. Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarország a kezdetek kezdetén bejelentette, hogy nem akarunk részt venni a háborús erőfeszítésekben.

Az ukránok harcolnak, és az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél. Ezt a háborút nem lehet megnyerni

– közölte a kormányfő. Hangsúlyozta: a háború helyett tárgyalások kellenek, és meg kellene próbálni lezárni a háborút.

Orbán Viktor: Ettől a lehetőségtől megriad az ember

A miniszterelnök szerint nem szabad az európai gazdaságot tönkretenni a háború miatt. Ennek a vége vereség lesz, és most itt állunk. Ami eddig tervként létezett, az a vereség terve volt, most pedig a győzelmi tervre akarnak váltani – tette hozzá. Ezzel a győzelmi tervvel csak veszíteni lehet – mondta. Orbán Viktor közölte, nem hallotta ki Zelenszkij szavaiból, hogy atombombát fejlesztenének ki, de megriad a lehetőségétől az ember.

Manfred Weber a leginkább háborúpárti

Orbán Viktor közölte, egy háború ügyében a spekulációnak nincs sok helye. „A háború kezdete óta az erő Oroszország javára csúszott el” – tette hozzá. „A jó ötlet az lenne, hogy legyen tűzszünet, és próbáljuk lezárni a konfliktust. Az EU összes országának háborús stratégiája van, és az EPP a legerősebben elkötelezett a háború mellett” – mondta.

Orbán Viktor: Olyan Európát szeretne az EPP, ami rossz a magyaroknak

A miniszterelnök közölte: az Európai Néppárt kormányváltást akar, és ebben benne van a háború is. „Olyan Európát szeretne az EPP, ami rossz a magyaroknak” – tette hozzá. Emlékeztetett: a két hete történt uniós vitában is kiderült, hogy az EPP meg akarja buktatni a magyar kormányt, és olyan politikát szeretne Magyarországon, ami Brüsszelnek kedvező. Hozzátette: Brüsszel helytartóként működő kormányt szeretne Budapesten.

Magyarország egy tüske a köröm alatt

„Bajok vannak az EU-ban, és azok jelentik a legfőbb kihívást, amiben Magyarország más válaszokat ad” – mondta Orbán Viktor. Majd így folytatta: a probléma, hogy amit mi csinálunk Magyarországon, azt az európai nép szeretné, miközben az európai kormányok pont annak az ellenkezőjét csinálnának. „Az, hogy nincs migrációs krízis Magyarországon, azzal nagyon sokan cserélnének” – tette hozzá a magyar miniszterelnök. Szintén kiemelte: Magyarországon a legalacsonyabbak az árak, míg másutt ennek a többszöröse. Magyarország egy tüske a köröm alatt, és ez kellemetlen helyzetbe hozza az európai kormányokat – fogalmazott.

A kormányfő szerint a támadások, amik Magyarországot érik, megnövelik a tekintélyünket.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar politika több területen sikeres, és ez is zavarja az uniós vezetőket. „Az EPP mindent egy lapra tett fel, és találtak egy pártot, amit hatalomra akarnak juttatni.” A kormányfő szerint a támadások, amik Magyarországot érik, megnövelik a tekintélyünket. A miniszterelnök a közeljövőről is beszélt: „Jövő héten a francia elnökkel találkozom. Ráadásul Robert Fico visszatért, és jövő héten lesz egy szerb-szlovák-magyar csúcs a migrációról.”

Orbán Vitkor: A nemzeti konzultációnak nagy jelentősége van, mert Európa képtelen alkalmazkodni

Alakul a gazdaságfejlesztési terv, és a 21 pontos terv révén felgyorsulhat a növekedés. A nemzeti konzultáció kapcsán a miniszterelnök így fogalmazott 

A nemzeti konzultációnak nagy jelentősége van, mert Európa képtelen alkalmazkodni

Orbán Viktor megjegyezte, hogy Magyarországnak egy saját utat kell járnia a gazdaság területén. A kormányfő bízik benne, hogy el tudják kerülni a háborúba való bevonódást, s fontosnak tartja, hogy mindezek mellett meg kell tartani migránsmentes övezetnek Magyarországot.

Orbán Viktor az új gazdaságpolitikáról is beszélt

Az új gazdaságpolitika része lesz a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázása, a Demján Sándor Program. 2025-ben látványos változás lesz a mindennapi életben is

– közölte Orbán Viktor. Véleménye szerint a legfontosabb, hogy nem az ész hiányzik Európában, hanem meg kéne csinálni a már létező terveket.

„Nem lehet kibírni a magas adókat és a magas energiaárakat, és így nem lehet versenyezni. Magyarország 2010-ben elindult egy úton, de közben a világban előállt egy új helyzet a világban: az USA és a kínai versenyképesség felerősödött. Ezzel szemben nem a bezárkózás a megoldás. Ha nem versenyzünk, hanem bezárkózunk, akkor egyre rosszabbul fogunk élni” – összegezte Orbán Viktor.

Nézd meg a teljes interjút!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás