Zárás után újra kinyit a Fővárosi Állat- és Növénykert ma: ez az oka

Pénteken, azaz október 25-én este hatkor, egy órával a zárás után újra kinyit a fővárosi állatkert. A halloweeni programoknak pedig valamivel 22 óra után lesz vége, a kert pedig 23 órakor zár majd csak be.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.25. 06:30
Módosítva: 2024.10.25. 09:17
ez lesz ma állatkert halloween

Ilyen halloweeni programokkal készül az állatkert

Ma napközben az októberi rend szerint lesz nyitva a Fővárosi Állat- és Növénykert, így 17 órakor bezárnak, 18 órakor pedig újra megnyitják a kapukat, már az állatkerti halloweenre érkező nagyközönségük előtt. Már a nyitás előtt is gólyalábasok várják majd az érkezőket a főbejáratnál, a kaput pedig személyesen Drakula tárja majd szélesre a látogatók előtt. 

halloween Halloween tök
A halloweeni programoknak valamivel 22 óra után lesz vége / Fotó: Pexels/Toni Cuenca

A programok egy része állatos élményprogram lesz, az oroszlánfókák tréningjétől az elefántcsalád bemutatásán és a tevetalálkozón át egészen a merüléses cápaetetésig. Az est során három alkalommal tartanak a denevérek világát megismertető élő bemutatót a Varázshegyben. Többféle tüzes produkció, tűzzsonglőr-bemutató, LED-fényzsonglőr show, sőt zombitánc is lesz, de rémkereső játékkal, halloweeni kézműveskedéssel, élőszobrokkal, mikromágiával, digitális karikatúrakészítéssel, logikai asztallal és ördöglakatokkal, banyatanyával, boszorkánykonyhával, bátorságpróbával, ízeltlábú-bemutatóval, óriáspókháló-szövéssel, boszorkányos arcfestéssel és sok más érdekességgel is készülnek a szervezők. Az est során filmvetítéseket, illetve érdekes ismeretterjesztő előadásokat is tartanak. További részletek az eseménnyel kapcsolatban itt olvashatók.

34 éve volt a taxisblokád

A benzináremelés ellen tiltakozva 34 éve ezen a napon, vagyis 1990. 10. 25-én a taxisok és más fuvarozók a főváros fontosabb pontjain, valamint a nagyobb városok ki- és bevezető útjain elzárták az utat, ezzel megbénították a forgalmat. A szervezés CB-rádión történt. A blokád ideje alatt csak a tűzoltók, a mentők, valamint az országból kivonuló szovjet csapatok közlekedhettek. Senki sem tudhatta, hogyan fog reagálni a rendszerváltozás utáni új államhatalom. A blokád 3 napig tartott.

Picasso is ezen a napon született

1881. október 25-én született XX. század festészetének egyik legnagyobb hatású egyénisége, a kubizmus egyik atyja, Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruizy Picasso. Pablo nemcsak a festéshez értett, képzőművész, író és a párizsi iskola kiemelkedő képviselője is volt amellett, hogy a 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb alakja is volt, aki a betűrendet sohasem volt képes megtanulni.

Háromnapos őszi fesztivál kezdődik ma 

A Néprajzi Múzeum októberben nyílt 3 ezer négyzetméteres, 3600 eredeti tárgyat felvonultató új gyűjteményi kiállítását 8 teljes nap alatt járhatjuk be, ha minden egyes részét szeretnénk mélységében megismerni. 2024. október 25. és 27. között a „Nagy dobra verjük!” című egy karszalaggal látogatható háromnapos fesztiválon a felfedezésre szánt idő nemcsak rövidebbnek tűnhet, hanem a családi foglalkozásoknak, tárlatvezetéseknek, társművészeti, kézművesprogramoknak köszönhetőn izgalmas hétvégi kalanddá is válhat a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt. Az esemény további részletei itt olvashatók.

Változik az M2-es metró közlekedése

Az M2-es metró a Déli pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion között közlekedik csak október 24-én és 25-én, illetve október 26-án és 27-én egész nap. A Puskás Ferenc Stadion és az Örs vezér tere között pótlóbusz közlekedik majd a karbantartás miatt. Mivel szombaton és vasárnap a metróállomáson levő jegypénztár sem lesz megközelíthető, ezért a HÉV-végállomásnál, a gomba épülete mellett a BKK ideiglenes jegyértékesítő egységet üzemeltet mindkét napon 7 órától 18 óráig – olvasható a társaság közleményében.

A HÉV közlekedési rendje is változik

Karbantartás miatt 2024. október 30-áig az alábbiak szerint változik a H8-as és a H9-es HÉV közlekedési rendje:

  • Október 25-én késő este az M2-es metró karbantartása idején, a metrópótló buszokhoz csatlakozás érdekében az Örs vezér terétől eredetileg 23:28-kor Csömörre induló H9-es HÉV 23:34-kor; az Örs vezér terétől eredetileg 23:58-kor Gödöllőre induló H8-as HÉV másnap 0:04-kor; a Csömörről eredetileg 23:55-kor Cinkotára induló H9-es HÉV másnap 0:01-kor indul.
  • Október 26-án és 27-én a H8-as HÉV csak Kerepes és Gödöllő között jár.A kimaradó szakaszon a H8-as, a H8A és a H8E pótlóbuszok közlekednek.
  • Október 26-án és 27-én a H9-es HÉV nem közlekedik a teljes vonalon; október 28-tól 30-ig csak az Örs vezér tere és Cinkota között jár majd. A kimaradó szakaszon a H9-es pótlóbusszal lehet utazni. További részletek ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

Napsütéssel indul a hétvége

A koponyeg.hu előrejelzése szerint pénteken a köd, pára és rétegfelhőzet feloszlása után általában többórás napsütésre számíthatunk, de nyugaton helyenként erősebben felhős maradhat az égbolt. Csapadék továbbra sem valószínű, a keleti és délkeleti szél több helyen élénk lehet. A hőmérséklet 14 és 20 fok között mozog majd. A szombat pedig derült vagy gyengén felhős idővel folytatódik. Szombaton és vasárnap is 16-17 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk, eső nem valószínű.

Szombaton kezdődik az őszi szünet

Az őszi szünet idén október 26-án kezdődik és november 3-ig tart. A szünet utáni első tanítási nap november 4-én, hétfőn lesz.

163 éve mutatták be az első telefont

Méghozzá Johann Philipp Reis német fizikus 1861. október 26-án. A készüléket a Fizikai Egylet ülésén mutatta be, ami a zenét jobban közvetítette, mint a beszédet, így nem terjedt el. Az első használható telefonra 1876. 02. 14-én az amerikai Alexander Graham Bell jelentett be szabadalmat, és egy 8,5 km hosszú próbaszakaszt készített el.

Szombaton lesz 40 éve, hogy bemutatták a Terminátor című filmet

A filmtörténet szerint 2029-ben a mindentudó Skynet computer az emberi ellenállás utolsó bázisait akarja megtörni, miután szinte az egész emberiséget felszámolta. Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem menetét.

A Nemzeti Múzeumba is érdemes lesz ellátogatni a hétvégén

Őszi családi nap lesz október 26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban. A szinte egész napos program alkalmával titkos rejtvényeket kutathattok fel, teljesíthetitek a fejedelem asszony három kívánságát, de azt is megtudhatjátok, hogy vajon száz évvel ezelőtt milyen nyalánkságokat kóstolhattak a pesti gyerekek. További információk a programról itt találhatók.

Utasellátók Napja lesz most szombaton a Keleti pályaudvaron

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén ősszel is megrendezik az Utasellátó Napját. Az egynapos rendezvény az idén 140 éves Keleti pályaudvaron várja az érdeklődőket. A programot az idén a jubiláló Keletiben tartott sétákkal tesszük még színesebbé.

Vasárnap át kell állítani az órákat

2024-ben az őszi óraátállítás október 27-én, vagyis most vasárnap lesz. Ekkor az órákat hajnali 3:00-kor 2:00-ra kell visszaállítani. Magyarországon 1980 októbere óta kell átállítani az órákat, melynek célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek az emberek megszokott ébrenléti idejével, ami átlagosan reggel héttől este tízig tart.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás