Baseball kupán indultak a magyar vakok és gyengénlátók

Baseball a vakok számára? Igen, létezik! Sőt, még nemzetközi kupákat is szerveznek a kategóriában. Egy sikeres játékos most elárulta lapunknak, hogyan is zajlik a játék.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.30. 11:00
baseball játék sport gyengénlátó vak

Baseballozhatnak-e a vakok? Mi az, hogy! Nagyon is! Egy olasz szakember, Alfredo Meli ugyanis a 60-as években kifejlesztette a baseball speciális változatát a vakok és gyengénlátók számára. A két kategória képviselői együtt játszanak, de az esélyegyenlőség érdekében valamennyien szemtakarót viselnek a pályán. A gyengénlátó Nagy Márton, a magyar csapat egyik oszlopos tagja készséggel beszélt lapunknak a sokak szemében különös sportágról, mégpedig abból az alkalomból, hogy szeptember 26-án egy nemzetközi kupára indult az angliai Farnhamba.

baseball
Márton
vak
Márton szerint a  vakok is élvezik a baseballt  Fotó: Olvasói

A játékot egy ugyanolyan pályán űzik, mint a hagyományos baseballt, csak nálunk a kettes és a hármas bázispont felett van egy vonal, amin túl az elkapó játékosok tartózkodnak. A lényeg, hogy a körbefutó nehogy véletlenül elüsse őket

 – magyarázta a férfi. - "Az egyes bázispont alatt található egy távolról működtetett csipogó, a másodiknál és a harmadiknál pedig egy-egy látó segítő áll. Ők tapsolással jeleznek a játékosoknak" – magyarázta a sportoló.

Vakoknak is élvezetes a baseball

A labda természetesen a csörgőlabdához hasonlóan csörög, hogy a játékosok tudják és hallják, hogy hol repül a levegőben vagy éppen pattog és gurul a földön.

Ez egy nagyszerű és élvezetes játék

 – mosolygott Márton, aki szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a vakok és gyengénlátók is élhetnek élvezetes és teljes életet.

 Alkalmazkodnunk kell a helyzetünkhöz. Ha erre képesek vagyunk, legyőzzük az akadályokat

 – szögezte le a játékos, aki bízik benne, hogy a nemzetközi megmérettetésen a csapat elér néhány győzelmet.

Nézd meg a vakok és gyengénlátók baseball játékáról készült videót!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás