Ukrán parancsnok: a legjobb embereinket veszítjük el

Az ukrán katonai vezető szerint vesztésre állnak az Oroszországgal vívott konfliktusban.Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.06.19.
Módosítva: 2024.06.19.
Oroszország Dmitro Kuharcsuk ukrán parancsnok Kim Dzsongun háború

Dmitro Kuharcsuk, az ukrán fegyveres erők parancsnoka egy interjújában úgy fogalmazott: Jelenleg vesztésre állunk. Ez nyilvánvaló. Területeket veszítünk, a legjobb embereket veszítjük el. A katonatiszt szerint most jutottak a legkritikusabb szakaszba, mert bekövetkezett az elgyengülés pillanata.

Egyre rosszabb a helyzet Ukrajnában a parancsnok szerint (Fotó: Efrem Lukackij)

Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erők „kizárólag a lövészárkokban lévő emberek lelkesedésére” támaszkodva tartják magukat, de már ők is nagyon kimerültek. Innen csak rosszabb lesz a helyzet, ha nem történik változás – tette hozzá. 

A lopakodó offenzíva, amelyet az ellenség jól csinál, nemcsak kellemetlen, hanem kritikus következményekkel járhat számunkra

– figyelmeztetett. Szerinte az ukrán társadalom valójában nem vesz részt abban, ami történik – szemlézte az interjút a hirado.hu.

„Nem azt mondom, hogy mindenkinek háborúba kell mennie, bár lehet, hogy előbb-utóbb mindenkinek kell – férfiaknak és nőknek egyaránt” 

– fogalmazott a parancsnok. Mint kifejtette, az emberek nem szeretnek kilépni a komfortzónájukból, beleértve a mentális komfortzónát is. Azt is megjegyezte, hogy nem látja a fokozott mozgósítás eredményét. A lap kérdésére, hogy hol találják meg a mozgósítási forrást, azt válaszolta: „Az irodákban”.

Hozzátette: az államnak át kellene gondolnia a polgárokhoz való hozzáállását, teljesen meg kellene változtatnia a szemléletét. Akkor véleménye szerint nem kell majd mobilizációs erőforrást keresni, az magától meglesz. „Ha ez nem történik meg, ha nem vonják le a következtetéseket, ha nem dolgoznak a hibákon, akkor ezt a háborút el fogjuk veszíteni” – zárta szavait a katonatiszt.

Észak-Korea teljes támogatást ígért Moszkvának

Teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz szerdán Kim Dzsongun észak-koreai vezető a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott egyeztetésén Phenjanban. 

A világ egyre gyorsabban változik; ebben a helyzetben az a célunk, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést Oroszországgal és kormányával

– tette hozzá orosz hírügynökségek közlése szerint. Teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította az orosz kormányt, hadsereget és népet „az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet” végrehajtásában.

Vlagyimir Putyin – aki négyszemközt is egyeztetett az észak-koreai vezetővel – köszönetet mondott a támogatásért és bejelentette: a felek új, a kapcsolatok további mélyítését célzó egyezményt fognak aláírni. Leszögezte: „mind Moszkva, mind Phenjan küzd az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek imperialista, hegemóniára törekvő politikája ellen”.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás