Ma sok helyen tüzet raknak, de nem a sütögetéshez: ez az oka

Több száz éves hagyománya van annak, hogy Szent Iván napján tűzet raknak és például átugorják azt. Milyen hagyományok köthetők még június 24-éhez? Most kiderül!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.24.
Módosítva: 2024.06.24.
ez lesz ma keresztelő szent jános nyár

Ma van Keresztelő Szent János napja

A június 24-i Szent Iván-nap, Keresztelő Szent Jánosnak, a magyar népdal „virágos” Szent Jánosának és az ősi fényszimbolikának közös ünnepe. Ezen a napon folytatódnak a tűzgyújtások, a tűz körüli mulatozások. Régi hagyomány ezen a napon a tűzugrás is: aki hétszer átugorja, azt egy évig semmilyen betegség nem fogja leteríteni. A szertartásos tűzugrás hagyományának szerelemvarázsló célja is van, és a bő termés reményében égő fáklyákkal a szántóföldeket is megkerülték. Egyes helyeken különböző tárgyakat is tűzbe dobtak, például gyümölcsöket, virágokat vagy gyógynövényeket. A tűzből vett parázsból pedig hozományt készítettek, amely boldogságot és termékenységet hozott a lányoknak. Korábban június 24-én, Szent Iván éjjelén ünnepelték a legrövidebb nyári éjszakát is, de manapság a valódi napforduló már június 20–21-ére esik. Ennek oka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása.

The,Houches.,Haute-savoie.,Auvergne-rhône-alpes.,France.,07/16/2011.,Baptism,Of,Jesus,Christ. Keresztelő Szent János
Június 24-e Keresztelő Szent János napja Fotó: Kty68/Shutterstock

Szent Iván éjszakájának (Szent Iván-éj), más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartották, de ma már Keresztelő János egyházi napjához és Keresztelő János névnapjához kötődik. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt.

45 éve hunyt el Örkény István

A Kossuth-díjas író, gyógyszerész, a magyar groteszk próza megteremtője 45 évvel ezelőtt, 1979.  június 24-én hunyt el. Ő volt Az Újhold társszerkesztője, legismertebb művei pedig a Tóték, az Egyperces novellák és a Macskajáték.

Ők viszont ezen a napon születtek

  • Révész Sándor EMeRTon-díjas énekes, a Generál és a Piramis együttesek énekese, 71 évvel ezelőtt.
  • Menczel Gábor, a Bonanza Banzai együttes billentyűse, 53 évvel ezelőtt.
  • Lionel Messi argentin labdarúgó, 37 évvel ezelőtt.
  • Korondi Margit kétszeres olimpiai bajnok tornász 92 évvel ezelőtt.
Véradás
Itt lesz ma véradás Budapesten Fotó: Facebook

Négy helyen is lesz véradás Budapesten

A Magyar Vöröskereszt ma is több helyen rendez véradást az ország több pontján, köztük a fővárosban is. Reggel 7 és este 7 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), dél és este hat között a Duna Plazában, az I. emeleti Posta mellett (1138 Budapest, Váci út 178.), dél és fél hat között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.), illetve reggel fél tíztől 14.30-ig a WestEndben (1062 Budapest, Váci út 1–3.).

Egy kicsit felfrissül ma a levegő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerin hétfőn a gyakran gomolyfelhős égből többfelé várható zápor, zivatar és erős marad az ÉNy-i szél is. 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet és felfrissül egy kissé a levegő.

Ezen a napon sorra dőltek meg a melegrekordok

  • 2002: megdőlt a budapesti hőmérsékleti rekord, 35,2 fokot mértek Újpesten.
  • 2002: megdőlt az országos hőmérsékleti rekord, Békéscsabán 38,4 °C-ot mértek.
  • 2016: megdőlt a budapesti hőmérsékleti rekord, a II. kerületben 35,7 °C-ot mértek.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás