Elképesztő programcunami vár június utolsó hétvégéjén!

Mutatjuk, hogy mennyi mindenből válogathat az egész család. Ez már a bőség zavara.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.28.
ez lesz ma programok időjárás közlekedés hétvége

Június utolsó hétvégéjén nemcsak jó időre, hanem rengeteg programra is készülhet a család minden tagja. Különféle budapesti programok közül választhatnak a pihenni vágyók, ráadásul van olyan is, amely nemcsak erre a hétvégére, hanem az egész nyárra javasolt. Ezekből most mutatunk párat.

Strand (3)
Rengeteg programlehetőség közül választhatsz június utolsó hétvégéjén Fotó: Viszló Balázs

Most hétvégén lesz a látványos SUP fesztivál

A nemzetközi Duna-napot 2004 óta június 29-én ünneplik 14 Duna menti országban a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság javaslatára. A Duna-védelmi egyezmény aláírásnak tizedik évfordulójára hozták létre. Ezen a napon a Duna menti kultúrákat és élővilágot ünneplik.

Idén június 29-én szombaton pedig egy elképesztően hangulatos és látványos rendezvény is köthető a jeles naphoz: a IX. Budapest SUP Fesztivál, mely Magyarország legnagyobb SUP- (állva evezős deszka) rendezvénye, ahol egy teljesen új perspektívából, a Duna közepéről fedezhetjük fel gyönyörű fővárosunkat.

Aki életében először evezne, az se féljen, mert az esemény előtt ingyenes, csoportos SUP-evezéstechnikai oktatást tart Nagy Szabolcs világbajnok, aki kétszeres SUP Dragon világbajnok, Sprint Országos Bajnok, Egyéni Sprint Világbajnokság 7. helyezett, valamint a SUP Race Hungary SE elnöke és edzője.

Ez az esemény nemcsak a hazai és nemzetközi SUP-közösségnek szól, hanem mindenkinek, aki szereti a természetet, nyitott az új sportokra, és meg szeretné ismerni Budapestet a Dunáról nézve.

30. Futóest a Hősök terén

Június 29-én szombaton este 18 órától nyáresti jubileumi futóversenyen vehetünk részt a fővárosban.

Fussunk félmaratont Budapest belvárosában egy kellemesen nyárias júniusi estén. Menjünk el a családtagjainkkal, barátainkkal, munkatársainkkal futni egy vidám váltót párban vagy trióban. Indulhatunk egyéniben is, a lemenő nap és a városi éjszaka fényei majd elkísérnek utunkon. Élvezzük együtt a nyáreste hangulatát akár 21 kilométeren át!

Ha a félmaraton valakinek még odébb van, akkor az 5 vagy akár a 10 kilométeres távok valamelyikére is lehet nevezni. Előbbit csak egyéniben, utóbbit párban és trióban is teljesíthetik a sportolni vágyók.

Ráadásul a rajt pillanatára idén is a Hősök tere csodás épített környezetében készülhetünk. A levezetés perceire pedig a Városliget zöldje kínál pihenési lehetőséget. Ezen a nyári találkán szakmai bajnokságok és különversenyek sokaságával várják az érdeklődőket és azokat, akik bizonyítani akarnak!

Ingyenes gyerekszínház a Ligetben

Június 30-án vasárnap délelőtt 10 órától a Hahota Gyermekszínház, a Görbetükör és a Szép Ernő Színház izgalmas és varázslatos családi mese-előadásokkal várja a 3–10 éves korosztályt a Városliget parkban, a Városligeti Nagyjátszótér mögött lévő, platánokkal körülvett területen.

A színes díszletek között zajló mesejátékokat könnyen érthető, verses formátumban adja elő a 3-4 fős társulat, s közben játékosan bevonják a résztvevő gyermekeket is a produkciókba. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

KertLabor a Petőfi Irodalmi Múzeummal

Június 11-én keddtől szeptember 1-jén vasárnapig vehetsz részt az egész nyáron át tartó fesztiválon, mely során a Petőfi Irodalmi Múzeum a szabadba költözik.

A PIM KertLabor fesztivál keretében workshopokkal, kertkoncertekkel, összművészeti programokkal, felolvasószínházzal várják a múzeumlátogatókat a PIM Károlyi-kerttel egybenyitott udvarán júniustól egészen szeptemberig. A részletes programokat IDE KATTINTVA érheted el.

kirándulás, túra, időjárás, sablon, illusztráció
A hétvégén kellemes, nyárias időjárásunk lesz Képünk illusztráció/Fotó: Pixabay

Kellemes, nyárias napok elé nézhetünk

Az elmúlt napok időjárása után pénteken már több napsütés valószínű, záporok, zivatarok többségében a középső, keleti tájakon alakulhatnak ki elszórtan, máshol már csak helyenként. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra többfelé pára, sekély köd képződhet. Kora reggel 15–20, napközben 27–32 Celsius-fokot mérhetünk – derül ki a Köpönyeg előrejezéséből.

Hétvégén sok napsütésre számíthatunk, szombaton csak helyenként északon és keleten, vasárnap néhol északon, északnyugaton alakulhat ki egy-egy frissítő zápor, zivatar. Vasárnap feltámad a déli-délnyugati szél, nyugaton, északnyugaton erős lökések kísérhetik. Enyhe, többfelé trópusi éjszakák jönnek, azaz nem megy 20 fok alá a hőmérséklet, míg nappal 29–34, vasárnap 31–36 fokot mérhetünk.

Ideiglenes forgalomkorlátozások a hétvégén

Június utolsó hétvégéjén számos olyan esemény lesz a fővárosban, ami miatt elterelésekre, lezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell számítani. Mutatjuk a legfontosabbakat:

I. kerület

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. június 28-án Budapest I. kerületében. Tilos megállni június 28-án 10 órától 14 óra 30 percig Budapest I. kerületében, a Fortuna utca páros számozású oldalán a Fortuna köz és a Kard utca között.

Lipótváros

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. június 28-án Budapest V. kerületében. Tilos megállni június 28-án 12 órától 17 óráig Budapest V. kerületében, a Balassi Bálint utcában az Olimpiai park mellett a Markó utca és a Stollár Béla utca között.

Józsefváros

Filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. június 28-án Budapest VIII. kerületében. Tilos megállni június 28-án 0 órától 24 óráig Budapest VIII. kerületében a Mosonyi utca 6–12. és a 3–9. számok előtt. Időszakosan lezárják június 28-án 18 órától 23 óráig a Mosonyi utcát a Lóvásár utca és Festetics György utca között.

Terézváros és Zugló

Sportrendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. június 28. és június 30. között Budapest VI. és XIV. kerületében. Tilos megállni június 28-án 6 órától június 29-én 24 óráig Budapest XIV. kerületében, az Állatkerti körúton a Hősök tere és a Gundel Károly út között. Tilos megállni június 29-én 6 órától 24 óráig Budapest XIV. kerületében, az Olof Palme sétány mindkét oldalán a Hősök tere és a Verona angyalai utca között, valamint a Műjégpálya előtt.

Lezárják június 29-én 15 órától június 30-án 1 óráig Budapest XIV. kerületében a Hősök terét, a Kós Károly sétányt és az Állatkerti körutat a Hősök tere és a Gundel Károly út között. Lezárják június 29-én 19 óra 15 perctől 23 óra 30 percig a Budapest VI. és XIV. kerületében található Andrássy utat az Oktogon és a Hősök tere között, a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Damjanich utca között, valamint a Városligeti fasort a Bajza utca és a Dózsa György út között. Lezárják június 29-én 19 óra 15 perctől június 30-án 1 óráig a Budapest XIV. kerületében lévő Zichy Mihály utat, a Dvorák sétányt, az Olof Palme sétányt és a Paál László utat.

Szakaszosan és időszakosan lezárják június 29-én 19 óra 45 perctől 21 óráig a Budapest VI. és XIV. kerületében lévő Hősök tere – Andrássy út (fordító Szív utcánál) – Andrássy út – Dózsa György út – Dvorák sétány – Ocskay László út – Olof Palme sétány – Paál László sétány – Vajdahunyad sétány – Kós Károly sétány – Hősök tere útvonalat.

Szakaszosan és időszakosan lezárják június 29-én 21 órától 24 óráig a Budapest VI. és XIV. kerületben található Hősök tere – Andrássy út (fordító Izabella utcánál) – Andrássy út – Dózsa György út – Városligeti fasor (fordító Bajza utcánál) – Dózsa György út – Dvorák sétány – Ocskay László út – Asztana utca – Olof Palme sétány – Dvorák sétány – Zichy Mihály út – Paál László út – Vajdahunyad sétány – Kós Károly sétány – Hősök tere útvonalat.

Az említetteken felül mindenképp érdemes tájékozódni, mielőtt bárki útnak indulna!

Így emlékezünk június végén

Június utolsó hétvégéjének péntekjén, szombatján és vasárnapján is vannak olyan évfordulók, amikről érdemes ejteni pár szót. Most ezek közül szedtünk össze néhányat, a teljesség igénye nélkül:

110 éve robbant ki az első világháború

1914. június 28-án gyilkolták meg Ferenc Ferdinánd trónörököst, ami ürügyként szolgált az első világháború kirobbanásához. A merénylet hátterében Boszniának a Monarchia általi 1908-as annexiója állt, amelyet az ötszáz éves török megszállás után függetlenségre vágyó nép nem tudott elfogadni. A főhercegi párra leadott hét pisztolylövés valójában csak égő gyufaszálat jelentett, amelyet Európa lőporos hordójába dobtak. Egy hónappal később, 1914. augusztus 1-én kitört az I. világháború.

65 éve született az első magyar internetes portál alapító főszerkesztője

1959. június 28-án született Nyírő András újságíró, aki az 1990-es évek elején az „Internetto” nevű internetes újságot hozta létre, később pedig az induló index.hu-nak szintén egyik alapítója volt.

130 éve avatták fel a Tower Hidat

1894. június 30-án Londonban felavatták a Tower Hidat. A felnyitható híd a Temze folyón ível át, a Tower közelében.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás