„Nem akartam elhinni, hogy ez az én gyerekemmel történik” – Náthának indult, életveszélyes állapotban vitték a sürgősségire a 15 éves Bodzát

Tavaly novemberben az egész világ megfordult a Zala vármegyei család körül. A 15 éves Bodzát életveszélyes állapotban szállították kórházba, pedig az egész csak egy náthának indult. A fiatal lány fél éve kórházban van, legnagyobb álma pedig, hogy visszatérhessen kézilabdázni és új élményeket szerezzen.



Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2024.05.28.
Módosítva: 2024.05.28.
család Bodza gyermek betegség gyógyulás

Még csak pár hónap telt el azóta, hogy Bodza megkezdte tanulmányait kilencedik osztályosként új iskolájában, amikor egy egyszerű náthának tűnő betegség megváltoztatta a 15 éves lány életét.

Bodza élete teljesen megváltozott, amikor egy náthával induló betegségből nem épült fel – Fotó: Családi archívum

„Egy esés is végzetes lett volna neki akkor”

A fiatal lányt egészséges, sportolói szervezete ellenére maga alá gyűrte a betegség, amiből nem tudott felépülni, majd kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj, mint gondolták.

Egyszer csak elájult otthon, mentő vitte Nagykanizsára. Én csak annyit hallottam a sürgősségin, hogy azt kiabálja az orvos: »Itt most életet mentünk. Ilyen súlyos vérszegénységet nem láttunk még. Vagy leukémia vagy májgyulladás áll a háttérben«

– kezdte a novemberben történt eseményekkel beszámolóját Bodza édesanyja, Némethné Benyó Brigitta. Bodza élete ezen a napon változott meg. 

A 15 éves fiatal lány addig gondtalanul élte a tinédzserek életét, élvezte új iskoláját, ahonnan jó eredményeket hozott, tanulmányi versenyeken vett részt, mindennapjainak pedig a sport adott értelmet: balszélsőként egyesületi szinten kézilabdázik.

Kézilabdacsapata mindenhová magával viszi Bodza mezét, amíg meg nem gyógyul és vissza nem térhet az egyesületbe – Fotó: Családi archívum

Nem akartam elhinni, hogy az én gyerekemmel történik mindez, hogy róla beszél az orvos, hogy ő van életveszélyben. Egy héttel a betegsége előtt még megcsinálta a versenybírói állapotfelmérést. Nem tudtam elhinni, hogy ilyen állapotba tud kerülni, a betegség egy hét alatt lerombolt egy egészséges, erős szervezetet – tette hozzá az édesanya.

A sürgősségin egy esés is végzetes lett volna, nulla trombocitával a véralvadás nem működik, így nem élte volna túl. Hihetetlen, mindent kibír

 – mondta Brigitta a Metropolnak. Végül kiderült, hogy Bodza betegsége mielodiszpláziás szindróma, azaz nem képződik elegendő egészséges vörösvérsejt a szervezetében. Az egyetlen gyógyulás felé vezető út az őssejt-transzplantáció volt, ami meg is történt December 19-én.

Bodza és édesanyja a családtól távol ünnepelte a karácsonyt, a szilvesztert és a húsvétot is – Fotó: Családi archívum

„Steril boxban ünnepeltük a karácsonyt”

Bodza november óta folyamatosan kórházban van, édesanyjával együtt. A transzplantáció után egy steril boxba került a 15 éves lány, ahonnan csak januárban jöhetett ki, míg nem reagált megfelelően a szervezete a beavatkozásra.

Az idő teljesen átfogalmazódott számunkra. Mióta itt vagyunk, már ünnepeltünk a családtól külön szülinapokat, karácsonyt, szilvesztert, ez utóbbi kettőt a steril boxban, ahol teljesen bezártan van Bodza. De a húsvétot és az anyák napját is itt töltöttük. Várjuk, hogy idén ezeket közösen ünnepelhessük már a családdal

 – nyilatkozta a Metropolnak Brigitta, aki november óta csak akkor látja másik három gyermekét és férjét, ha ők feljönnek hozzájuk hétvégente látogatóba.

Brigittáék négy gyermeket nevelnek, de az édesanya fél éve Bodzával van, csak hétvégente látja másik három gyermekét – Fotó: Családi archívum

Én novemberben beszálltam a lányommal a mentőbe, és azóta vele vagyok. Ahová őt viszik, oda megyek én is. Jelenleg a Démétér Házban vagyunk. Bodza már nagyon várja, hogy megcsengethesse a gyógyulást jelentő csengőt és hazamehessünk – részletezte az édesanya. Bodza jelenlegi állapotában azonban még minden, amit az orvosok mondanak, az a jóslással egyenlő. Nem tudják, hogy mikor lesz olyan állapotban, hogy haza tud menni, de tervei már vannak.

Próbálunk pozitívan állni a dolgokhoz, a steril boxban is csináltunk vicces videókat, de az idő múlásával egyre nehezebb távol lenni a családtól. Bodzát a céljai motiválják, hogy újra kézizhessen és Balaton-áthúzáson is szeretne elindulni, SUP-pal

– mesélte Brigitta. Bodza az első 100 kritikus napon már túl van, így remélik, hogy hamarosan hazamehetnek és új, szebb élményeket szerezhetnek. Az édesanya épp ezért szívesen fogad olyan ötleteket és felajánlásokat, ami valamilyen extrém élményt tartalmaz, hogy a gyógyulás után újra koncertekre, kirándulásra járhasson Bodza, mint más egészséges tinédzser. 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás