Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon





Időről időre kinyílik, majd eltűnik.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.05.05.
jég antarktisz lyuk

50 éve bukkantak rá kutatók az Antarktisz jegén egy hatalmas méretű lyukra, amely a maga 80 ezer négyzetkilométeres nagyságával majdnem akkora, mint Magyarország

Fotó: Pexels

Telente ugyanis az antarktiszi jég területe hatszorosára nő, de a tengeri jégben lyukak keletkeznek. A szárazföldről érkező erős szél befagyasztja a vizet ezekben a lyukakban, ám azok időről időre kirepednek, így ezek a lyukak hol kinyílnak, hol eltűnnek. 1974 óta próbálják megfejteni e jelenség okát, és most úgy tűnik, sikerült magyarázatot találni a fél évszázados rejtélyre. 

A Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Weddell-tenger víz alatti áramlata sót és melegebb vizet hoz a felszín közelébe, ami csökkenteti a felszíni víz fagyáspontját, így alakulnak ki és maradnak fenn egy ideig a jégben lévő lyukak. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás már most is erősebbé teszi a déli kontinensről érkező szeleket, így a jövőben még több ilyen lyuk nyílhat. Ennek azért van nagy jelentősége, mivel a globális óceán vizeinek 40 százaléka az antarktiszi partvidékről származik, ezért létfontosságú a bolygó éghajlatának szabályozásában.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás