„Kaptam beszólásokat azért, mert nő vagyok” – különleges szakmát választott a 29 éves Aliz – videók!

Mező Aliz még csak 29 éves, de már saját műhelye van a XX. kerületben. A vagány autófóliázó lány autófényező édesapjától örökölte a járgányok szeretetét, hosszas autókozmetikai munka után pedig idén februárban elindította saját vállalkozását Madness Fólia néven.



Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2024.05.12.
Módosítva: 2024.05.12.
autó vagány szakember

Már a TikTokon is hódít Mező Aliz, a dögös autófóliázó lány, aki a kritikusaira rácáfolva vívta ki magának az elismerést. Bár az autóiparban inkább a férfi munkaerő dominál, Aliz nem adta fel az álmait, hogy ő is ezen a területen dolgozzon.

Aliz folyton azért dolgozik, hogy idővel a szakma egyik legjobbja legyen – Olvasói fotó

„Kiskoromtól kezdve körbevesznek az autók”

Mivel édesapja autófényezőként dolgozik, így Aliz hamar beleszeretett ebbe a világba. Még csak 21 éves volt, amikor elkezdett besegíteni apukájának és autókat polírozott, majd azon kapta magát, hogy munka mellett minden hétvégén a műhelyben dolgozik. Négy éve Aliz megvalósította az álmát, és elkezdett megélhetésszerűen is autókkal foglalkozni.

Először autókozmetikában utaztam sok éven keresztül, saját műhellyel. Az azonban fizikailag sajnos annyira megterhelt, hogy a gerincem bánta, állandóan fájdalmaim voltak. Egyáltalán nem volt ötletem, hogy mit fogok csinálni ezek után mert én ehhez értek. A fóliázás számomra sokáig meglehetősen ijesztőnek tűnt, féltem tőle, hogy csak úgy belevágjak. Teljesen véletlenül találtam egy álláshirdetést, ahol egy taxifóliás céghez kerestek akár kezdőket is, vállalva a betanítást. Ezen a ponton csillant fel a szemem, és úgy alakult, hogy 2 hónap után máris műhelyvezető lettem

 – mesélt az útról Aliz, hogyan is csöppent bele a fóliázás világába.

Végül Aliz olyan ügyes volt, hogy megnyitotta saját vállalkozását, a Madness Fóliát 2024 februárjában. A cégnek már TikTok-oldala is van, ahol bepillantást nyerhetünk abba mennyire precíznek és ügyesnek is kell lennie annak, aki ezzel szeretne foglalkozni.

Bár sokan meglepődnek azon, hogy nőként az autók világát választotta, ő csak magának akar bizonyítani – Olvasói fotó

„Van, hogy éjszaka 2-3 óráig itt vagyok”

Valamiért én élvezem a »pepecselős« feladatokat. Az autók, a motorok amúgy is szívügyem, így lehetőségem van sokfélével közelről találkozni. Persze nem minden fenékig tejfel. Néha, ahogy régi főnököm szokta mondani, felsóhajtok: »Mentem volna inkább péknek!«

– részletezte a fiatal autós szakember, aki éjt nappallá téve dolgozik.

„Egyszerre vagyok cégvezető, kapcsolattartó, anyagbeszerző, logisztikus, pénzügyes, marketinges, takarító és melós. A mindennapjaim nem csupán abból állnak, hogy bejövök és leülök fóliázni. Bevallom őszintén, talán »rózsaszínnek« tűnik, de egyáltalán nem az. Elképesztően nehéz az összes fent említett téren helytállni" – vallott őszintén Aliz.

Gyakran van, hogy éjszaka 2-3 óráig itt vagyok, hétvégén is. Nem hangzik jól, de él bennem a remény, hogy ez számomra kifizetődik hosszú távon. Valamiért iszonyatosan bennem van, hogy alkossak valamit, és ezt nem tudom elengedni

– hangsúlyozta a fiatal szakember, aki saját magának szeretne bizonyítani.

„A legjobban azt a részt szeretem, amikor átadom az elkészült munkát, és látom a boldogságot az ügyfelem arcán. Legutóbb egy motort fóliáztam egy lánynak, aki elsírta magát örömében. Majdnem én is, szuper volt! – tette hozzá Aliz.

Aliz édesapja mellett kezdett el az autóiparban dolgozni – Olvasói fotó

Sokan meglepődnek, mert nő

Bár nem ő az egyedüli nő ebben a szakmában, régebben mégis kapott hideget-meleget, amikor meglátták őt a műhelyben. Most azonban már úgy gondolja, hogy ezeket inkább azért kapta, mert nem látták a komolyságot az elképzeléseiben és fiatal lányként meghökkentő szakmát választott.

Hátrányos megkülönböztetés egyre kevesebb ér, viszont vannak, akik csak azért jönnek el hozzám, mert abban reménykednek, hogy esetleg megismerkedhetünk. Ez engem kellemetlenül érint, mert én nem magamat szeretném áruba bocsátani, hanem a szolgáltatásomat

– emelte ki a 29 éves autófóliázó, aki régebben szinte minden beszólást megkapott, amit a „férfias” szakmákban dolgozó nők megkaphatnak.

Én nagyon támogatom, ha valakinek van bátorsága társadalmi normáktól eltérő utakat bejárni. Manapság már nem gondolom azt, hogy csak hátránnyal jár nőként férfiszakmában dolgozni. De ha kapsz is negatív kritikát, meg kell kérdezd magadtól, van-e valóságalapja, és egyáltalán van-e köze ennek ahhoz, hogy te nő vagy – hangsúlyozta Aliz, aki szerint megéri kockáztatni és kilépni a komfortzónánkból, ha érezzük, hogy a szívünk húz minket valami felé, még akkor is, ha az adott munka inkább férfiak által uralt. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás