Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről





Bár papíron nem kötelező, mégis diszkriminatívnak tartják az eljárást és kényszerítve érzik magukat a szülők a szolgáltatás igénybevételére. Ráadásul szakmailag alapszintű az Ovi+, szerintük a semmit fizettetnék ki velük.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.05.06.
Módosítva: 2024.05.06.
Kiss László ovi Ovi + Óbuda szolgáltatás

Annak ellenére vezetnek be az Óbudai Almáskert Óvoda Gázgyári Telephelyén lévő csoportban is szeptembertől az Ovi+ Programot, hogy minden szülő tiltakozik. A szolgáltatással havi 60 ezer forintot vennének ki a zsebükből, ráadásul szerintük ezért cserébe messze nem kapnak olyan szolgáltatást gyerekeiknek, amely arányos többletet nyújtana a jelenlegi sztenderdhez képest. A szülőket előzetesen a program bevezetéséről nem kérdezték, Kiss László polgármesterhez intézett panaszukra pedig megnyugtató választ nem kaptak.  

A szülők ombudsmani segítséget kértek az ügy megoldására, illetve az Unicef gyermekjogsegély-szolgálatához fordultak – Fotó: Metropol

A Delfin és a Teknős csoportba járó, vegyes korosztályú gyerekek szülei elkeseredettségükben fordultak a Metropolhoz, úgy érzik, már mindent megpróbáltak, hogy gyerekeik a már bevált oktatásban részesüljenek, de az ovi vezetése és az óbudai önkormányzat nem foglalkozik véleményükkel. Rendre elnapolják az  egyeztető beszélgetésekre tett szülői kísérletet, illetve kompetens személy hiányában ellehetetlenítik számukra az információszerzést.

A szülők elégedettek a jelenlegi szolgáltatással, ráadásul szerintük a gyerkőcöknek a zöld és a szabad levegős foglalkozások fontosabbak, mint az Ovi+ kínálta „60 ezres” robotika – Fotó: Metropol

Kálváriájuk akkor kezdődött, amikor az önkormányzati fenntartású ovi vezetője hivatalosan bejelentette: szülői kérésre indul el a két csoportban az új, nagy sikerű szolgáltatás. A szülők hiába kérdezgették egymástól, hogy ki kérte ezt, hamar kiderült számukra, hogy egyikük sem. Olyannyira, hogy kivétel nélkül mind a mai napig tiltakoznak, miközben közeleg az óvodai bejelentkezés határideje.

Miközben az intézményvezető kész tényként tolmácsolta számunkra a helyzetet, addig Kiss László polgármester arról tájékoztatott, amikor panasszal fordultunk hozzá, hogy nincs ügy, mivel a testület erről nem döntött még, nem lehet tudni, indul-e Ovi+ csoport. Ez a kettősség, az ellentmondásos álláspont az intézményvezető és az önkormányzat között meglehetősen gyanús. Eleve az is érthetetlen, miért kell ide „külsős” alapítvány, amikor eleve van már egy sajátja is az ovinak. Ezt egyébként korábban, 2022-ben egy testületi ülésen meg is kérdezte egy fideszes képviselő Kiss Lászlótól, amire ő kitérő választ adott

– panaszolta néhány neve elhallgatását kérő szülő. Hozzátették: „Érdekes, hogy az ovi vezetője a technikai részleteket is ismertette, azt mondta, hogy aki nem akar a gyerekének befizetni a programra, annak az óvoda más tanintézményébe kell vinni a csemetéjét. Sőt, egy szülői értekezlet után két hét határidőt is megszabott nekünk. Miután mi szeretjük az ovit, hatalmas zöld parkja van, és tökéletesen elégedettek vagyunk a nevelők mostani munkájával, nem szívesen tennénk ki a gyerekünket kényszerváltásnak, újabb közösségbe való beszoktatásnak. Mert egy óvónőtől való elszakítást még csak elfogad egy gyermek, de az, hogy mindkettő óvó nénit és a dadust egyszerre veszítse el egy ilyen döntés miatt, az legkevésbé sem gyermekbarát. Különösen is megkérdőjelezhető ez az iskolába lépő, vagy sajátos igényű gyerekek számára. Alapjaiban érezzük diszkriminatívnak az egész eljárást.”   
 

Gyanús körülmények között kényszerítenék a szülőkre a „külsős” alapítvány szolgáltatását – Fotó: Metropol

Furcsa programelemek, sokkoló élmény  

Az Ovi+ csomagért  a „külsős” alapítvány havi 60 ezret kér, és bár úgy hirdetik, ez mindent tartalmaz, a szülők szerint ez nem igaz. „Az étkezés és egyéb fakultatív délutáni tevékenységek, mint pl., foci, sakk, néptánc további anyagi terhet jelentenének számunkra.”

Már van egy csoport az oviban, ahol bevezették a programot, ott is erőszakosan. Egy kulturális foglalkozásba be is pillantott egy szülő, azt hitte, nem lát jól. Egy Kiss László polgármester rendezvényein is gyakran megforduló énekesnő kibuggyanó keblekkel, alulöltözve táncolt, mulatóst énekelve az 5 éves gyerekeknek. Ebből mi biztosan nem kérünk!

– fakadtak ki a szülők, akik az Ovi+ további elemei előtt is értetlenül állnak: „Olyan plusztevékenységeket sorolnak ide, amely az óvoda alapfeladatai között egyébként is szerepelnek. Ami nem szerepel ebben, az csupán a robotika és az angol nyelvvel való ismerkedés. Ezért egy kicsit soknak ítéljük a havi 60 ezer forintot. Mi inkább azt szeretnénk, ha a gyerkőcök a zöldben játszanának, sem mint robotikát tanuljanak.”

 

Kétes hátterű az alapítvány?

Az Ovi+ Programot a RÁSE, a Rászorultak Megsegítése Alapítvány végzi. Ez a szervezet szerződésben áll Óbuda önkormányzatával, gyerekétkeztetést végez és jótékonysági rendezvényeken jelenik meg, illetve tábort szervez, rászoruló családokat segít. Mint kiderült, az utolsó hivatalos (céginformáció alapján – a szerk.) pénzügyi beszámolója 2022-ben volt, létszáma pedig 1 fő, egy 2024-es adat szerint. Nemcsak lapunk, de a szülők is utánanéztek, kinek kellene fizetniük évi csaknem 700 ezer forintot.

A székhelyük egy csillaghegyi luxusingatlan. Próbáltak másik kerületben is terjeszkedni, de ott átláttak a dolgon és realizálták, hogy ez a projekt nem a gyerekekért jött létre, hanem szimpla pénzlehúzás. A legtöbb programban részt vevő oktató, pedagógus, előadó a baráti kör alapján kerül kiválasztásra, nem minőség és igény alapján

– mondták a szülők, hozzátéve: „A havi 60 ezer forintnak tudtukkal csak egy részét fordítaná a gyerekeikre az alapítvány, az összeg 2/3-a egyébre, a RÁSE szociális tevékenységére menne.”





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás