Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket





A mai napon, azaz április 25-én igazoltan hiányozhatnak a lányok a suliból, ugyanis pályaorientációs nap lesz az ország több nagyvárosában. Ezen a napon tartják ugyanis a lányok napját!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.25.
ez lesz ma egyetem pályaválasztás

Április 25. a lányok napja

A lányok napja egy országos, szakmákat népszerűsítő, pályaorientációs nap diáklányok részére. Ez alkalomból országszerte ismét kinyílnak az egyetemek, kutatóintézetek, gyárak és irodák kapui a felső tagozatos általános és középiskolás lányok számára. Interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhetik meg a tudományok, a technológia és az informatika világát. Az eseményt a Nők a Tudományban Egyesület 13. alkalommal szervezi meg. Budapesten több tucat helyszínen – többek között a BME-n, a Telekomnál, az ELTE-n, az E.ON-nál – várják a lányokat, de lesznek programok például Pécsen, Debrecenben, Miskolcon, Tatabányán, Nyírbátorban, Győrben, Dunaújvárosban, Veresegyházon, Székesfehérváron, Kaposváron, Gyöngyösön, Kecskemétet, Makláron, Hatvanban, Környén. További információ a programokkal kapcsolatban itt érhető el.
 

Two,Elementary,Students,Taking,A,Picture,Of,Themselves,Inside,The
Ma van a lányok napja – Fotó: stockfour /  Shutterstock

84 éves lett a Keresztapa sztárja

Al Pacino amerikai színész, producer, rendező 1940-ben ezen a napon született Dél-Bronxban. Ismertebb filmjei: Ismerős játékok; A bennfentes; Fedőneve: Donnie Brasco; Az ördög ügyvédje; Richárd nyomában – színész, producer; Egy asszony illata; Glengarry Glen Ross; Dick Tracy; A sebhelyesarcú; Madárijesztő; és persze a Keresztapa.

A golyóstoll szabadalmát is ezen a napon nyújtották be

Bíró László József töltőtoll néven nyújtotta be a szabadalmát 1938. április 25-én a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak. Bíró László József pályafutását egyébként az orvosi egyetemen kezdte, majd foglalkozott grafológiától kezdve a festészeten át az autóversenyzésig sok mindennel. 1932-től több folyóiratnak és lapnak volt munkatársa, így került a nyomdák közelébe. Ott aztán addig-addig nézegette a nyomdagépeket, míg kitalálta, hogyan lehet összeállítani a folyamatosan író tollat egy tintával töltött hengerből és egy golyóból. Elismertségét bizonyítja többek között, hogy választott hazájában az ő születésnapja, szeptember 29. az argentin feltalálók napja.

A napelem prototípusát is ezen a napon mutatták be

Méghozzá 70 évvel ezelőtt a New York-i Bell Laboratories. Daryl Chapin elektromérnök, Gerald Pearson fizikus és Calvin Fuller kémikus közösen mutatták be találmányukat. Ez volt ez első napelem, amivel használható mennyiségű energiát lehetett előállítani. A napelemhez szilikont használtak, ami később a számítógépek chipjének fontos alapanyaga lett.

napelem, napkollektor, napelemes pályázat
Alig 70 éve léteznek napelemek – Fotó: AlyoshinE /  Shutterstock

Április 25. a maláriaellenes küzdelem világnapja is

Az Egészségügyi Világszervezet ezt a napot jelölte ki még 2009-ben a malária elleni küzdelem világnapjának. Becslések szerint évente egymilliónál több ember, naponta háromezer kisgyermek hal meg ebben a betegségben, a megbetegedések száma pedig évi 350 és 500 millió között ingadozik. Mindezt úgy, hogy a malária gyógyítható.

Elkészült a Magyar Vöröskereszt új applikációja

Az új, Véradás nevű telefonos applikáción keresztül bárki tájékozódhat a hozzá legközelebb lévő véradási helyszínről vagy a kedvenc véradási helyszínén történő legközelebbi esemény időpontjáról. Az applikáció iOs és Android rendszereken egyaránt elérhető, ingyenes, és a felhasználók visszajelzései alapján folyamatosan zajlik a fejlesztése.

És ha már véradás, ma 4 helyszínen várja az önkénteseket a Vöröskerszt

  • 07:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.);
  • 11:00–18:00 óra között a Magyar Vöröskereszt Székházában (1051 Budapest, Arany J. u. 31.);
  • 12:00–17:30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.);
  • 10:00–15:00 óra között pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (1083 Budapest, Práter u. 50/A)

Mától melegszik az idő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön nyugat felől csökken, gomolyosodik a felhőzet, így már csak záporok fordulnak elő. 9-14 fok valószínű. Erős lesz az ÉNy-i szél.

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz Budapesten

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén. Tilos megállni április 25-én 6 órától 21 óráig a IX. kerületben a Közraktár utcában a Bálna Honvédelmi Központ szervizútjának mindkét oldalán. Április 25-én 6 órától április 27-én 16 óráig az V. kerületben a pesti alsó rakparton a Lánchíd északi oldalán található parkolóban, április 25-én 7 órától április 26-án 18 óráig pedig az Apáczai Csere János utca mindkét oldalán a Széchenyi tér és a Wekerle Sándor utca között, valamint a hotel mögötti parkolóban.

Robotorgona-előadás lesz a Magyar Zene Házában

Április 25-én egy különleges zenetörténeti utazáson vehetünk részt a Magyar Zene Házában: a Kreatív Hangtér kísérleti robotorgonája egy rendhagyó repertoárt kelt életre. Felcsendülnek többek között Bach és Mozart remekművei, de a Queen és a Beatles slágerei sem maradnak el. További részletek a koncerttel kapcsolatban itt érhetők el.

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart a Corvinus Egyetem

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. Az esemény részletes leírása itt található.





 





Ezeket olvastad már?
Tömegbaleset Budapesten, mozdulni sem lehet

Tömegbaleset Budapesten, mozdulni sem lehet

A frontnak vége, mégis kínoznak a tünetek? Mutatjuk miért - videó!

A frontnak vége, mégis kínoznak a tünetek? Mutatjuk miért - videó!

Készüljünk Anyák napjára saját készítésű csokorral!

Készüljünk Anyák napjára saját készítésű csokorral!

Ismét gázolt a vonat, elesett a vasút Debrecen felé

Ismét gázolt a vonat, elesett a vasút Debrecen felé

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás