Már 40 forintért is lehet tojást kapni – húsvéti árkörkép





Nincsen húsvét tojás nélkül. Tavaly több mint 100 forintért árulták, de idén már feleannyiért is jó minőségű tojást vehetünk. Körülnéztünk, milyen minőségű tojások vannak az üzletekben, és mennyibe kerülnek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.27.
Módosítva: 2024.03.27.
húsvéti tojás Árfigyelő tojás ár

Mielőtt tojást vásárolunk, végig kell gondolni, hogy süteményhez lesz rá szükség, sonka mellé kell az ünnepi asztalra vagy csak festéshez, amit a locsolóknak adunk. A Metropol utánajárt, milyen áron kaphatók a tojások a húsvét előtti nagyhéten, és hogy melyik fajta mire való.

Érdemes vásárlás előtt ellenőrizni, egyik tojás sem törött-e. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Metropol

Tavaly 100 forint volt, idén 40 forint a legolcsóbb tojás ára

Megnéztük néhány üzlet választékát, és szinte mindenhol találtunk hagyományos, ketreces tartásból származó tojást, de széles a kínálat az alternatív és a biogazdálkodásból származó tojásból is. Februárban azt  jósolták, a legtöbb tojás ára 60 Ft alatt lesz a húsvéti roham idején. Tavaly rosszabb volt a helyzet, akkor 100 forint körül vagy afölött volt a tojás ára.

Az S méretű,  legolcsóbb tojások átlagosan 40 Ft-os darabáron kaphatók. Ez dobozos kiszerelésben: 399 Ft. Mindig készleten van a Lidlben kapható Friss tojás, a Spar S-budget márkája és az Auchannál kapható Tipp Friss tojás. Viszont ezek ketreces tartásból származnak, ami talán gyengébb minőség és így több kell belőle a sütéshez. Festeni viszont kiváló. 

Az M méretnél már 10 Ft-tal magasabb árakkal találkozunk. Ez a kategória átlagosan 50 Ft/darab áron kapható. Az Auchan, a Tesco, a Lidl, Penny és CBA üzleteiben szélesebb a szórás az árak és márkák terén, de az 500 Ft-os dobozos tojás itt is megtalálható.

Ma már az alternatív tartású tojások is megfizethetők. A Sparban például a mélyalmos tojás nagyon kedvező, 59 Ft-os darabáron kapható, ami 589 Ft egy doboz esetében. De a Lidl is ugyanennyiért adja a 2-es kóddal (a tojáson lévő számsor első száma) ellátott termékeit. Az Aldi Goldland márkája megtartotta az 50 Ft-os darabárat, így ötszáz forint a tízdarabos kiszerelés is, ahogyan az Auchan Kedvenc és a Tesco egyszerű tojásai is 499 Ft-ért kaphatók.

Mélyalmos tojás
A mélyalmos tojások is nagyon jó áron kaphatók. Fotó Oszlányi Gyöngyvér/Metropol

A Sparban kapható Mentes tyúktojásnál kezdődik a minőségi ugrás, ahol a 68 Ft-os darabárral 681 Ft-ért kapható egy doboz. Az Extra sárga tojás darabja pedig 71 Ft-ba kerül, ahogyan az Aldinál kétféle L–XL méretű tojás is jó választás lehet a 70 és 75 Ft közötti árral. Aki a jobb minőséget keresi, náluk a Mélyalmos Extra sárga tojás 73 Ft-os és a Goldland 75 Ft-os árai között tud választani.

Hideg, ködös eljárással készülnek a szalmonella és baktériumok ellen kezelt tojások, amelyek előnye az, hogy tényleg nem kell aggódni az esetleges megbetegedés miatt akkor sem, ha a külsejüket nem hőkezeljük, hanem  csak feltörjük. Mindazonáltal érdemes a tojást mindig megmosni felhasználás előtt. 

Nagyon kedvező, 72 Ft-os darabáron lehet megvenni a kerekegyházi Szijártó családi vállalkozás prémium kategóriás tojásait, ezeket is előkezelik, jó választás azoknak is, akik az E. coli baktérium okozta fertőzéstől tartanak. Prémium kategóriás az UV-C fénnyel kezelt tojás is. A baktériumok elpusztulnak ezzel a kezeléssel is, miközben a tojás természetes flóráját nem károsítja az eljárás. Az Auchanban kapható például a Farm UV-C kezelt tojás, amely tízdarabos dobozára nagyon kedvező, 766 Ft. Ahogy a Farm GMO-mentes tojásai is biztonságosak és jó áron kaphatók több üzletlánc boltjaiban is. Talán az Auchan kínálja legolcsóbban 787 Ft-ért, ezt követi a Spar 798 Ft-os árral. Ebben az esetben a Tesco nem volt árkövető, és náluk drágábban lehet kapni ezt a terméket: 915 Ft-ért.

Az alternatív és szabadtartással foglalkozó farmok termékeiért kérnek el 80 Ft-ot. Ezek közül az egyik leghíresebb a Fuchs családi vállalkozás „rókás tojása”. Ők Bakonyalján működnek már több mint húsz éve, szabadtartású és mélyalmos tyúkjaik vannak. A Sparban a mélyalmos változat kapható, 10 darabos dobozára 928 Ft

A biotojások is megfizethető áron kaphatók. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Metropol

A Gyermelyi tésztagyártó cég is kínál tojásokat. Tízdarabos dobozára 745 Ft a CBA üzleteiben, ahol többségében a magyar tojástermelők termékei találhatók. Ilyen például a Völgy aranya tojás 703 Ft-ért, a Kerekegyházi tojás 745 Ft-ért és a Príma Max 619 Ft-os terméke.

A tojásokat tömegük és méretük szerint osztályozzák. A héján egy nyilvántartási szám található, amiből meg lehet tudni a tyúktartás helyét és módját, és persze a méretét is. Ha idősebb a tyúk, a tojás is nagyobb, amit tojik. A méretet négy fokozatú skálán határozzák meg S- től XL-ig. Az összetevők aránya egyébként minden esetben ugyanaz, de a sárgája, ami a tojás legértékesebb része, különböző. Főzéshez a kisebb méretű javasolt. De  tojásfestéshez is ez a méret ideális, mivel a nagyobb tojásoknak vékonyabb a héja és könnyebben törnek.

A Tesco Finest és a Tesco Szabadtartású tojások átlépik a százforintos darabárat. Az üzletlánc 108 és 109 Ft-os darabárral a legdrágább jelenleg a piacon, így egy doboz ára 1080-1090 Ft.

 Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biotojások szintén a magasabb árkategóriába tartoznak és limitált mennyiségben vannak az üzletek polcain, hiszen a szabadtartású farmok termelőképessége korlátozott. 

Az ilyen gazdaságban élő tyúkok semmilyen kémiai vegyszert, adalék- és szintetikus anyagot nem fogyasztanak, és nem részesülnek antibiotikumos kezelésben. 

A Sparban kapható Bio farm tojás 95 Ft-os darabáron kapható, de a Kiflin is rendelhető. Mindent összevetve, elég nagy választék van tojásból, és mindenki megtalálja a neki és a pénztárcájának legmegfelelőbbet a boltokban a nagy húsvéti főzés és sütés előtt.

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Elborzadtak a vásárlók attól, ami a Lidl parkolójában történt - azonnal rendőrért kiáltottak

Elborzadtak a vásárlók attól, ami a Lidl parkolójában történt - azonnal rendőrért kiáltottak

Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

„A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

„A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás