Így alakul az üzletek nyitvatartása és a közlekedés húsvétkor - mutatnunk néhány programötletet is a hosszú hétvégére!





Az óraátállítás mellett számos más dolog is a megszokottól eltérően alakul majd az idei év első hosszú hétvégéjén. A húsvét miatt máshogy közlekednek majd a buszok, vonatok, más lesz a parkolás rendje és a boltok sem lesznek minden nap nyitva. Néhány programötlet mellett mutatjuk a legfontosabb változásokat!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.03.28.
húsvét hosszú hétvége közlekedés

Bőven lesz hová menni a hosszú hétvégén

Húsvét az állatkertben
Mutatjuk, mi mindennel készülnek a szervezők a húsvéti hosszú hétvégre.

Amellett, hogy az időjárás is kedvező lesz, számos programmal készülnek a szervezők húsvét alkalmából. Többek között tematikus programokkal várja a látogatókat az állatkert és a főváros környéki vadasparkok, ahogy a Skanzen is nyitva lesz egész hétvégén. Emellett húsvéti programok lesznek a Normafán, a Bartók-negyedben gyermekprogramokkal, előadásokkal, ünnepváró játékokkal, a Figaróban húsvét vasárnap és húsvét hétfőn 13-tól 17 óráig, szezonnyitó teraszparty lesz a Hello Budában (vasárnap-hétfő), kedvezményesen lehet bejutni a Madame Tussauds-ban, ahol húsvéti meglepetésekkel és egy új vendégfigurával várnak mindenkit, illetve a hétvégén is zajlik majd a Bach Mindenkinek Fesztivál. És ha mindez még nem lenne elég:

  • Budapest Fotófesztivál lesz több helyszínen;
  • Bátorság, asszony a neved! címmel nyílik kiállítás a Budai Várban március 29-én;
  • Mini húsvét lesz március 30-án a NOÉ állatotthonban;
  • csatlakozott a Pál-völgyi-barlang is, ahol szakvezetéses túrákon vehetünk részt március 30-án;
  • Helytörténeti sétaszombat lesz Újlipótvárosban;
  • Táncpikniket tartanak a Gellérthegyen március 31-én.
  • Húsvétkor is szabad lesz a rakpart: nagypéntek reggeltől április 1.estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt.

További részletek a programokkal kapcsolatban itt olvashatók.

A budapesti Gyermekvasút a hosszú hétvégén is várja a kirándulókat

A MÁV-Start információi szerint a vonatok 40-50 percenként indulnak a végállomásokról. A tavaszi szünetben pedig nosztalgiavonatok is közlekednek majd: a gőzösön kívül forgalomba áll a lillafüredi motorkocsi és a C50-es kismozdony is. Azokon a napokon, amikor már tavaszias kirándulóidő van, megjelennek a szerelvényekben a kedvelt kilátókocsik is. A húsvéti hétvége mind a négy napján és utána áprilisban is minden hétvégén közlekedik majd a gőzös is. A lillafüredi motorkocsi nagypénteken, húsvét vasárnap és húsvét hétfőn délutánonként kétszer indul a végállomásokról. Április 4-én csütörtökön és 5-én pénteken a tavaly felújított zöld C50-es kismozdony kel útra nosztalgiavonatával. A Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeuma csütörtöktől április 7-ig mindennap nyitva tart.

Így alakul az üzletek nyitvatartása a hosszú hétvégén

Nagypéntek, azaz március 29-e munkaszüneti nap, húsvét vasárnap 31-én szintén, húsvét hétfő pedig bolondok napjára, április 1-jére esik, így idén akkor sem kell dolgozni menni. Ami pedig a boltok nyitvatartását illeti:

  • március 29.: a boltok többsége zárva lesz, néhány kivétellel;
  • március 30.: azok a boltok, amik szombatonként általában nyitva vannak, most szombaton is kinyitnak majd;
  • március 31.: a legtöbb üzlet zárva lesz;
  • április 1.: munkaszüneti nap lévén, csak néhány hely lesz nyitva.

Ami a kivételeket illeti, a munkaszüneti napokon is nyitva lehetnek a benzinkutak és az ott működő boltok, a vendéglátó egységek (pl. éttermek), az újságárusok, a virágboltok, a non-stop boltok, az édességboltok, és azok a trafikok, kisboltok, ahol a tulajdonos vagy a családja dolgozik. A patikák közül pénteken, vasárnap és húsvét hétfőn kizárólag a 0-24 órás, ünnepnapokon is nyitva tartó, illetve a kijelölt ügyeletes gyógyszertárak tartanak majd nyitva.

20240323_Balatonlelle_Húsvéti_park_megnyitó_NL_SH_5
Sok helyen lehet majd nyulakat simogatni a hosszú hétvégén.

Ilyen lesz a húsvéti hosszú hétvége időjárása

Nagypéntekre visszatér a jó idő, és gomolyfelhőkkel tarkított, több órás napsütés miatt kellemes szabadtéri programokat is szervezhetünk. A Köpönyeg.hu szerint a délnyugati szél többfelé megerősödik, viszont 20-21 fok köré melegszik majd a levegő, a maximum-hőmérséklet pedig 18 és 24 fok között alakul majd. Ahogy közeledünk húsvét vasárnaphoz, fokozatosan nyárias hőség ér majd el minket, ezért érdemes vékonyan öltözni. Szombaton alig kell számítani fátyol- vagy gomolyfelhőre, és csapadék sem fogja zavarni a napsütést. Napközben akár 26 Celsius fok is lehet Húsvét vasárnap a met.hu szerint sok napsütés várható fátyolfelhőkkel, eső nélkül. Nyárias meleg valószínű 25 fok körüli maximumokkal, de lesz, ahol a csúcsérték 21 és 27 fok között alakulhat. Húsvét hétfőn is marad a kellemes időjárás, de sajnos már egy kis csapadékkal is számolni kell majd.

Így közlekednek a járatok a fővárosban

Március 28-án, csütörtökön és jövő keddtől péntekig (április 2-5.) iskolaszüneti menetrend, március 29-én, nagypénteken, illetve március 31-én és április 1-én, húsvét vasárnap és húsvét hétfőn ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben a közösségi közlekedésben. A Budapesti Közlekedési Központ a közleményében azt is írja, hogy március 30-án és április 6-án szombaton szombati, április 7-én vasárnap pedig vasárnapi menetrend lesz érvényben. A tájékoztatás szerint az óraállítás miatt március 31-én, vasárnap hajnalban a legtöbb járat közlekedése nem változik, a 2 óra előtti és a 3 óra után indulásokat kell figyelni a menetrendben. Ebben az időszakban, várhatóan hajnali 2 és 4 óra között a közterületi kijelzők nem üzemelnek majd.

Így közlekednek a vonatok a hosszú hétvégén

A MÁV Zrt. közleménye szerint március 28-án a pénteki napra, 29-én a szombati, 30-án és 31-én az ünnepnapi, április 1-jén a vasárnapi, 2-tól a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok. Az iskolai tavaszi szünet nem befolyásolja a személyszállító vonatok közlekedését - tették hozzá. Közölték azt is, hogy a reggeli és délutáni InterCity-vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival közlekednek majd.

Itt kell fizetni a parkolásért húsvétkor

A IX. kerületben például a közterületi parkolás március 29.től április elsejéig díjmentes lesz, ahogy az I. kerületben is, kivéve a Budai Várat. Ugyancsak nem kell fizetni a négynapos hosszú hétvégén a parkolásért a XIII. kerületben, ahogy Zuglóban sem (XIV. kerület). A többi budapesti parkolási cég még nem adott hírt a díjmentességről, de mivel tavaly is ingyenes volt a húsvéti hétvége, feltehetőleg most is az lesz. Tájékozódni azért nem árt, mert lehetnek kivételek!

Április elsején lesz a bolondok napja

A téltemető, tavaszköszöntő hagyományokon alapuló ünnepet már az ókori görögök is egymás megtréfálásával köszöntötték. Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. Több országban elterjedt szokás, eredete nem tisztázott. Egyik magyarázata szerint kelta népszokás volt, április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. Más magyarázat szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered, 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.

 





 





Ezeket olvastad már?
„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA1-es, aki leérettségizik

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA1-es, aki leérettségizik

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás