Kocsis Máté bejelentette a kormánypártok köztársaságielnök-jelöltjét





Az Alkotmánybíróság elnökét jelölték a kormánypártok.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.22.
Módosítva: 2024.02.22.
Kocsis Máté Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelölt Sulyok Tamás

Kihelyezett frakcióülést tartott Balatonalmádiban a Fidesz–KDNP, ahol többek között döntés született arról, kit jelölnek a kormánypártok köztársasági elnöknek.

BPM_2020062409
Dr. Sulyok Tamás lett a kormánypártok jelöltje Fotó: Bach Máté

„Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk államfőnek” – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok Balatonalmádiban tartott kihelyezett frakcióülésén. Mint mondta, február 26-án dönt az Országgyűlés a korábbi államfő lemondásáról. Kiemelte, hogy a jelölés folyamata attól is függ, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e jelöltet, és annak fényében lehet majd a választás időpontja. Amennyiben a parlament kétharmados többséggel támogatja a kormánypárt jelöltjét, úgy a jelenleg az Alkotmánybíróság elnöki posztját ellátó jogász költözhet a Sándor-palotába. 

Mivel a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel kormányoz, így biztosra vehető az új államfő személye.

A frakcióvezető bejelentette azt is, hogy Deutsch Tamást javasolják a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetőjének. 

Sulyok Tamás 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. A Csongrád Megyei Bíróságon bírósági fogalmazóként kezdte pályafutását, jogi szakvizsgájának abszolválása után 1991-ig jogtanácsosként dolgozott, alkotmánybírónak választásáig ügyvédként tevékenykedett. 2000-től 2014-ig osztrák tiszteletbeli konzulként dolgozott, 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, 2015 áprilisától a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás