7 fontos tudnivaló a kötelező akciós élelmiszerekről





Örömhírt jelentett be a kormány, miszerint az árstoppos élelmiszereken felül, jönnek az akciós élelmiszerek is. Itt van minden fontos a témában.



Megosztás
Szerző: Z.H.
Létrehozva: 2023.04.22.
élelmiszer árstop akció

Véget érnek a különféle trükközések, ezentúl mindig lesznek majd akciós élelmiszerek a boltokban. Erről határozott a kormány, melyről a múlt héten tartott Kormányinfón esett szó. A lényeg, hogy az árstoppos élelmiszereken felül, minden héten különféle akciós élelmiszerekkel is találkozhatunk, amely nagy segítség a családoknak.

Fotó: Havran Zoltán

1. Mi lesz olcsóbb?

Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják. Minden héten egy 20 termékből álló „kosárból” válogathatunk, amiben lesz például csirke, sajt, pékáru, zöldség, gyümölcs. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hetente mind a 20 kategóriából kell lennie legalább egy akciós terméknek, tehát össze tudunk úgy válogatni egy bevásárlást, hogy húszféle típusú termékből is lesz akció.

2. Mennyivel lesz olcsóbb?

A kulcsszám a 10 százalék: az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kell lejjebb vinni 20-féle termék árát.

3. Ezek között lesznek árstopos termékek is?

Nem! Vagyis a 8 kulcstermékből (kristálycukor, búzafinomliszt, 2,8 százalékos UHT tehéntej, csirke, sertéscomb, étolaj, tojás, burgonya) mindig kell hogy legyen a polcon árstopos termék a 20 termékre vonatkozó akción kívül is – és ezt ellenőrzik is a hatóságok!

4. Honnan tudom majd, hogy éppen mi akciós?

Az üzleteknek a teljes akciós listát a bolt bejáratánál és az akciós újságokban is fel kell tüntetniük.

5. Az akciók meddig tartanak?

Heti rendszerességgel futnak majd, vagyis 20 -féle termékcsoportban egy-egy termék 1 hétig lesz olcsóbb minimum 10 százalékkal.

6. Csak az alapvető élelmiszerekre vonatkoznak ezek az akciók?

Igen.

7. Mikortól számíthatunk erre?

Legkésőbb 2023. június 1-jéig életbe kell lépnie.


Jelentős lépéseket tett még a kormány

A kormány célja, hogy idén decemberre egyszámjegyű legyen a drágulás, így június 30-ig maradnak az árstopok. Ezen felül a kormány átvállalja a mezőgazdasági öntözés költségeit. Döntött a kormány arról is, hogy mikrovállalkozások esetében az átlagfogyasztás feletti áramfogyasztását a lakossági piaci árakhoz igazítják, mindez azt jelenti hogy egy kilowatt ára 70 forint lesz - jelentette be Gulyás Gergely a minap. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy ameddig háború lesz, addig marad a magas infláció, ám a kormány meghozta az inflációellenes lépéseit, és ezeknek már van hatása, mivel január óta csökken az infláció. Nincs pardon a trükközésre - mondta Szentkirályi, majd hozzátette: mindenkinek az előírt mennyiségű készletet biztosítania kell az árstopos termékekből. Amíg maradnak az árstopok, addig a hatóságok folyamatosan ellenőrizni fognak. Az is elhangzott a múlt heti kormányinfón, hogy online árfigyelő rendszer működik, és ahol szabálytalanságot látnak, ott lépni fognak az illetékes szervek. 

 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás