RETRO RÁDIÓ

Hol futhatsz ma össze a Mikulással Budapesten? Íme a helyszínek

Szent Miklós napja van ma, aki közel kétezer évvel ezelőtt élt és a gyerekek védőszentjének tartják, nem mellesleg róla mintázták a Mikulást. De miért pont a csizmákba teszi az ajándékokat?Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.06.
Módosítva: 2023.12.06.
Mikulás püspök csizma

Prostitúciótól a mikuláscsomagig: így lett Miklós püspök a Mikulás őse

Szent Miklós Myra püspöke volt, ma pedig a katolikus és a görögkeleti egyház szentje, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában a pálinkafőzőké, Magyarországon pedig Kecskemété is. Miklós püspök a legenda szerint a 200-as években egy elszegényedett nemesember három lányán segített névtelenül (később kitudódott, hogy ő volt), akik hozomány híján nem tudtak megházasodni, így prostitúció (nyilvánosház) várt volna rájuk. Azért, hogy ez ne történhessen meg egy éjjel arannyal telt erszényt dobott be az ablakon, így a legidősebb leányt tisztességesen férjhez tudta adni az apja. A következő évben is így tett, a harmadik évben viszont zárva volt az ablak, ezért felmászott a tetőre és a kéményen át dobta be az aranyat, miközben odabent az egyik lány épp akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá. Az arany végül ebbe esett bele. Ez a történet az alapja annak a kezdetben keresztény hagyománynak, miszerint a szülők az ablakba tetetik a gyermekeikkel a kitisztított csizmáikat, hogy reggelre a Mikulás az ajándékait abban helyezze el.

mikulás
Itt lehet öszefutni a Mikulással a napokban Fotó: Ripost

Hol lehet mostanában összefutni a Mikulással Budapesten?

Például a MikulásGyárban, ahol december 6-án koncertek is lesznek, de fényképezkedni is lehet Joulupukkival, a lappföldi Mikulással. A Bakáts téren 09.00–11.30-ig lesz a fényképezkedés, majd ezeket a koncerteket lehet meghallgatni, mindezt teljesen ingyen:

  • 10.00: Pitypang Zenekar
  • 11.00: Buborék Együttes
  • 16.00: Szabó Ádám
  • 17.00: Csondor Kata
  • 17.30: Kaly Roland
  • 18.00: Radics Gigi
  • 18.30: Suzy
  • 19.00: Gino

Emellett találkozni lehet a Mikulással a Piczinke Póniudvarban egészen december 10-ig, vagy a Városligeti Műjégpályán december 6-án, ahová szán helyett korcsolyán érkezik a Mikulás, és mint mindig, most is nagy puttonnyal várja a korcsolyázókat, ami tele lesz finom csokoládéval. December 8-án pedig Mikulás-buli lesz a Minipolisz gyerekvárosában kézműves-foglalkozásokkal, ünnepi hangulatú zenés-táncos interaktív műsorral és tombolával – írja a funzine.hu.

Akár a hó is eshet ma

Mikulás napján erősen felhős, vagy borult lesz az ég az ország nagy részében és többfelé várható csapadék: északnyugaton, északon inkább havazás, havas eső, máshol pedig eső, zápor. Reggel –2, délután +3 fok körüli értékeket mérhetünk a köpönyeg.hu előrejelzése szerint.

Jó hírt hoz a Mikulás az autósok egy részének is

Üzemanyagár-csökkenést hoz a Mikulás szerdán: a gázolaj esetében bruttó 6 forinttal lesz kevesebb mától a kiskereskedelmi ár a kutakon – írja a holtankoljak.hu. A benzin viszont nem lesz olcsóbb, így a 95-ös benzin átlagára szerdától várhatóan 577 Ft/liter lesz, a gázolaj átlagára pedig 598 Ft/liter.

A csokimikulás évtizedek óta része a mikuláscsomagoknak Fotó: Pixabay

Még látogatható az iparművészeti vásár a Várkert Bazár aulájában

Mintegy 100 kiállító részvételével megnyílt az adventi iparművészeti vásár a Várkert Bazárban, ami egészen december 17-ig lesz látogatható az adventi hétvégéken, minden hétvégén más-más kiállítókkal, illetve alkotókkal találkozhatnak a látogatók, ezért érdemes többször is felkeresni a vásárt. A hagyományos vásáron a legkiválóbb magyar iparművészek alkotásaiból válogathatnak az érdeklődők, de a vásár ideje alatt workshopok is lesznek, amelyeken különféle ajándéktárgyakat készíthetnek a látogatók.

67 éve volt a melbourne-i vérfürdő

1956. december 6-án volt a melbourne-i vérfürdő néven híressé vált vízilabda-mérkőzés, ahol a magyar csapat legyőzte a szovjeteket. Ez a vízilabda történetének leghíresebb meccse, amit 4-0-s magyar vezetésnél néhány perccel idő előtt lefújtak, mert a medencében elszabadultak az indulatok.

 

Ezeket olvastad már?
Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás