Karácsonyi forgatag a fővárosban – Hangulat- és árjelentés a budapesti adventi vásárokból





Beindultak a fővárosban az adventi vásárok. Gazdag étel- és italkínálat, hamisítatlan ünnepi hangulattal és rengeteg turistával várnak minket a budapesti karácsonyi forgatagokban.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2023.11.20.
karácsonyfa gasztronómia ár karácsonyi vásár kultúra

Bár még több mint egy hónap van karácsonyig, a város már fénylik a nagy és látványos vásároktól. A legtöbb embert nem meglepő módon a Szent István-bazilika előtti Advent Bazilika karácsonyi vásár, illetve szintén a belvárosban felállított Vörösmarty téri kavalkád vonz. Mindkét helyen a bő étel- és italkínálatot, számos család- és gyermekbarát programot kínálnak az ide érkezőknek. 

vorosmarty ter
Csokoládékülönlegességek egész garmadája kapható a vásárokban Fotó: Markovics Gábor

Letaszíthatatlan trónjáról Európa legszebb adventi vására

Az Advent Bazilika karácsonyi vásár újra megnyitotta kapuit Budapesten a Szent István-bazilika előtti téren, hozva magával a megszokott ünnepi fénydekorációk, multimédia-kiállítás, kiváló zenei produkciók és egy lenyűgöző, 12 méteres karácsonyfa varázsát. Ez az esemény már többszörösen kivívott nemzetközi ranggal rendelkezik, hiszen 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is Európa legszebb adventi vásárának választották, tavaly pedig a Karácsonyi Vásárok Állócsillaga címet büszke tulajdonosa is lett. A vásár mindenben egyedi élményt nyújt a látogatóknak, különlegességeként pedig egy multimédia-kiállításban idézik meg a világhírű mese, az Alice Csodaországban fantasztikus világát. Az utcazenei produkciók is kivételesen magas színvonalúak, melyben számos stílus képviselteti magát a gospeltől a folkon át dzsesszig, de funk sem hiányzik.

bazilika
A bazilika is gyönyörű Fotó: Markovics Gábor

A legjobb magyarok

A vásáron kizárólag hazai kiállítók mutatják be kézműves és gasztronómiai termékeiket, külön hangsúlyt fektetve a hungarikumokra. A prémium bortermékeket Magyarország legnevesebb pincészeteinek standjánál találhatjuk. A rendezvény középpontjában áll a 12 méter magas karácsonyfa, ahol a gyerekeket egy ingyenes korcsolyapálya várja, korcsolyabérlési lehetőséggel és korcsolyaoktatással. A nap minden szakában a bazilika homlokzatára vetített 3D-s fényfestés varázsolja el a látogatókat.

A karácsony üzenetét sem engedik elveszni

A vásár látványosságai közé tartozik a Jézus születését bemutató hagyományos betlehemi jászol és a monumentális adventi koszorú, ami arra a belső készülődésre emlékeztet minket, hogy karácsonykor a megváltó, a fény, a jóság a mi lelkünkben is megszülethessen. Az Advent Bazilika továbbá helyet biztosít az Ökumenikus Segélyszervezetnek, ahol az adományokat a vásár teljes ideje alatt várják. Az önkéntesek maguk sütött mézeskalács szívvel fejezik ki hálájukat az adományozók segítő szándékáért. A vásár nemcsak a magyarországi látogatókat várja szeretettel, hanem a külföldi vendégek számára is vonzó programokkal és különleges élményekkel. A világhírnévnek ugyanakkor egy hátulötőjét is lehet érezni a vásárban, az pedig a nemzetközi közönséghez igazított árakban van.

Tekintse meg az Advent Bazilika karácsonyi forgatagát:

Hasonló élményt nyújt a Vörösmarty tér is

A Vörösmarty Classic Xmas karácsonyi vásár a Vörösmarty téren egy újabb különleges élményt nyújt a látogatóknak. A Vörösmarty-szobor itt egy átlátszó „hógömbbe” burkolva áll, körülötte pedig egy LED-fal szolgál multimédiás információs pontként. A látogatók QR-kód segítségével részt vehetnek egy közösségi játékban a környéken. A Kristálypalotában óriási karácsonyfa-dekoráció mellett egy ingyenesen igénybe vehető kisvasút üzemel a téren, ahol az Oroszlános kút ünnepi díszítését közelről is megcsodálhatják a családok. A tér további érdekességei közé tartoznak a fényinstallációk, amelyek az Alice Csodaországban mesealakjaival varázsolják el a látogatókat.

vorosmarty ter
A forralt bor idén is sláger Fotó: Markovics Gábor

Imádják a külföldiek a magyar ízeket

A Vörösmarty Classic Xmas gasztronómiai kiállítói a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ételeivel várják a közönséget. A külföldiek nagyon elégedettek a magyar ízvilággal. A szervezők arra törekedtek, hogy mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő kulináris élvezeteket, ezért a vásárokban minden nap van legalább egy 1500 forintos étel. Borpárosítással ajánlott menük is elérhetők. 

vorosmarty ter
Lángosozó a vásárben Fotó: Markovics Gábor

A magyar kultúra gazdagsága páratlan

A vásár nemcsak a karácsonyi hangulatot teremti meg, hanem a Heim Pál Gyermekkórház támogatójaként is szolgál, így a látogatók adományaikkal segíthetik a kórház munkáját. A város mindkét karácsonyi vásárának szervezői egy közös küldetés mentén hajtanak, mégpedig azért, hogy minél szélesebb körben megismertessék a magyar kultúrát és gasztronómiát. Nemcsak a látványra fektetik a hangsúlyt, hanem különféle interaktív lehetőségekkel is készülnek, beleértve a közösségi játékokat is. Egyedi módon mutatják be a helyi hagyományokat és ízeket, hogy a látogatók ne csak nézzenek, hanem aktívan részt vegyenek a magyar kultúra és gasztronómia felfedezésében. A szervezők hisznek abban, hogy az interaktivitás révén a vásárlók még mélyebben belemártóznak a magyar ünnepi hangulatba és ízekbe. Ezen interaktív elemek révén a vásárok nemcsak látványosságok, hanem élmények, amelyek segítik a turistákat és a helyieket egyaránt, hogy közelebb kerüljenek az itt rejlő kulturális és gasztronómiai gazdagsághoz. A szervezők mindkét eseménynél arra törekszenek, hogy mindezt úgy csinálják, hogy az élvezetes és megfizethető legyen mindenki számára.

Tekintse meg galériánkat a helyszínről:

 





 





Ezeket olvastad már?
Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás