Ezek az új pedagóguséletpálya-törvény legfontosabb pontjai - Videó





Rétvári Bence ismertette mit is tartalmaz az új pedagóguséletpálya-modellről szóló törvény.



Megosztás
Szerző: K.C.
Létrehozva: 2023.07.04.
Módosítva: 2023.07.04.
pedagógus életpályatörvény Rétvári Bence Országgyűlés béremelés tanárok

Az Országgyűlés kedden elfogadta az új pedagóguséletpálya-modellről szóló törvényt, ami megteremti az alapját a pedagógusok további jelentős béremelésének. A pedagógusok átlagbére 2025-re 800 ezer forintra emelkedhet, maximális heti óraszámuk 24 órára csökken, szabadságuk 46 napról 50 napra, azaz 10 hétre nő, csökkennek adminisztratív terheik – közölte a Belügyminisztérium (BM).

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence /Fotó: Illyés Tibor / MTI

Rétvári Bence Facebook-oldalán ismertette az új pedagóguséletpálya-modellről szóló törvény legfontosabb pontjait. 

„Az új pedagóguséletpálya-törvény elfogadásával a pedagógusok saját életpályát kaptak. A törvény megteremti a nagyarányú fizetésemelésnek az alapjait. A szabadságok mértéke 46 napról 50 napra emelkedik, a maximális heti tanóra terheltség pedig az eddigi 22-26 óráról fix 24 órára változik” – jelentette ki Rétvári Bence videójában. 

A legfontosabb kérés a pedagógusoknak a béremelése. A költségvetés az idei évben is és a jövő évben is 10-10 százalékos béremelést előlegez meg, de nem ez az állam terve, hanem 75 százalékos béremelés 2025-ig. 

„Erre a béremelésre akkor kerül sor, hogyha Brüsszel mondvacsinált okokkal nem tartja vissza a Magyarországnak jogszabályok szerint járó forrásokat. Ekkor a legnagyobb pedagógus-béremelésre kerülhet sor és 2025-re a magyar pedagógusok átlagbére 800 ezer forint környékén lehet” – részletezte Rétvári. 

Régi és sokat hangoztatott igény volt, hogy minél kevesebb legyen az adminisztrációs teher és minél több energia fordítódhasson a gyerekekre, a diákokra. Ezért az új pedagóguséletpálya-törvény számtalan adminisztratív terhet, önértékelést és minősítést eltöröl, így ezek helyett is a gyerekekkel lehet foglalkozni. 

„Sokszor beszéltünk már arról, hogy minél több legyen a fiatal tanár és minél kevesebb fiatal hagyja el a pedagóguspályát. Ezért fontos, hogy az új pedagógus teljesítményarányos bérezési rendszer nem az életkorból indul ki alapvetően, hanem a teljesítményből. Ez a fajta új bérrendszer a legnagyobb emelkedést a fiatalok számára, a pályakezdők számára, a pár éve a pályán lévők számára tudja hozni. Éppen ezért nekik még vonzóbbá teheti a pedagóguspályát és még több fiatal folytathatja a pedagógusi hivatását az egyetem elvégzése után” – folytatta a miniszter. 

Kihangsúlyozta: „Az új bérrendszer a gyerekekből indul ki. Aki a gyerekekre több időt, több energiát fordít, aki a gyerekekkel jobban foglalkozik, az jobban is keres. A gyerekek érdeke és az ország érdeke is az, hogy azok a tanárok, akik többet intenzívebben foglalkoznak a gyerekekkel, akik többet tesznek a következő nemzedékért, azokat anyagilag is ismerjük el jobban. Az új pedagóguséletpálya-törvény ezt vezeti be az új teljesítménybérezési rendszerrel.” 

Íme a teljes bejelentés: 

 





 





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás