
Pusztító baktérium miatt több élelmiszerre riasztást adott ki a Nébih
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal figyelmeztetést adott ki, hogy néhány élelmiszerben pusztító baktériumokat találtak. Ezért kérik az érintetteket, hogy legyenek nagyon óvatosak.
Három vármegyében: Jász-Nagykun-Szolnokban, Zalában és Hajdú-Biharban mutatta ki a Nébih, hogy a növényeken Ralstonia pseudosolanacearum baktériumot találtak, amely egy növénykórokozó. A kimutatás a 2022 szeptemberében vett minták alapján született meg. A közleményből az is kiderül, hogy ez a baktérium zárlati károsítónak minősül, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy csak a megfelelő növényegészségügyi intézkedésekkel lehet megállítani a terjedését, így igen komoly károkat tud okozni a gazdaságban. Kémiai ellenszere egyelőre nincs.

Mutatjuk, hogy mely élelmiszerekben található meg a baktérium:
- paradicsom
- burgonya
- tojásgyümölcs
Mindezek mellett pedig a rózsán és egyéb dísznövényeken is kimutatható. Az is kiderült, hogy a baktérium egy fertőző szaporítóanyagból indul ki, azonban képes arra, hogy az öntözővíz segítségével továbbterjedjen, végső forrása pedig a kesernyés csucsor. A fő probléma vele az, hogy fertőzőképességét igen hosszan megőrzi, és ha munkagéppel érintkezünk vele, akkor nagyon gyorsan továbbvihetjük más növényekre is – emeli ki a Napi.hu. Mivel nem lehet ellene vegyszerrel védekezni, ezért a Nébih azt javasolja, hogy preventív intézkedéseket folytassanak a gazdák: csak laboratórium által bevizsgált, egészséges szaporítóanyagokat használjanak, és mindig fertőtlenítsenek.

Top hírek

Orbán Viktor a felelősök megtalálását sürgeti
Nem háborúban kellene álljunk.

Hihetetlen: Elkerülte a börtönt az anya, aki felvételt készített csecsemő fia megfojtásáról
Azzal dicsekedett, hogy adrenalinlöketet kap a bántalmazásából.

A Bohócdoktor üzenete: „Amíg csak működik a tüdőm, addig rám számíthatnak a gyerekek”
A bohócdoktor az év utolsó napjaiban is segít
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre