RETRO RÁDIÓ

Most több millió forintot érhet egy innovatív ötlet





Második alkalommal hirdetik meg a START ösztöndíjprogramot, amely most is a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogatja. A pályázatra december 20-ig lehet jelentkezni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.29.
friss ötlet

A 2023. január 27-én induló ösztöndíjprogramra 2022. december 20-ig lehet benyújtani a pályázatokat: egy üzleti koncepcióban kidolgozott ötletet, ennek költségtervét és egy kétperces videót, amelyben a jelentkezők bemutatják eddigi szakmai útjukat és jövőbeli céljaikat. A START Programba bejutó innovátorok bruttó 3 millió forintnyi kezdőtőkét nyerhetnek, amellyel megalapozhatják vállalkozási ötletüket. A három hónapos folyamatot záró, jövő márciusi Demo Day eseményen ráadásul két résztvevő elnyerheti a további bruttó 5 millió forintos jutalmat is.

350 ezer tehetséges fiatal vehet részt a programban

Az ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg, amelynek köszönhetően évente 300–350 ezer tehetséges fiatal vehet részt a tehetsége kibontakoztatását segítő programokon.

– Az innováció az egyik legfontosabb hívószó a XXI. században. Magyarországnak nagyon fontos az a tudás, amit a humán és társadalmi innováció jelent, éppen ezért támogatjuk a társadalmilag hasznos vállalkozásokat és úgy határoztuk meg a pályázati témaköröket, hogy mind egy-egy társadalmilag jelentős, fontos területet céloz meg – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Pályázható témakörök

Három új, napjaink kihívásait érintő témakörben lehet benyújtani a jelentkezéseket:

– Egészségügy és szociális kérdéskör címszó alatt olyan szolgáltatás- és termékötletekkel lehet pályázni, amelyek az egészségügyi és szociális rendszer (állami és magán egyaránt) hatékonyságára, betegségek megelőzésére és a széles körű egészségtudatosságra kínálnak megoldást.

– Zöldküldetéssel is várják az ötleteket: ebben a kategóriában az a cél, hogy a vállalkozók tegyék lehetővé a felhasználók számára a tudatosabb, kevésbé pazarló életmódot, és mutassák meg számukra azt, hogyan csökkenthető a környezetszennyezés.

– A közösséget szolgáló ötletekre is kíváncsiak a szervezők. A kiírás szerint olyan eszközöket, termékeket és szolgáltatásokat keresnek, amelyek az idősek, fiatalok, rászorulók életszínvonalát emelik, megoldást nyújthatnak a hétköznapi problémáikra és az elszigetelődés nehézségeire.

Kik pályázhatnak?

Pályázni most is technológiai alapú termék- vagy szolgáltatásötlettel lehet, akár kezdetleges tervekkel is. A mostani kiírásban a nonprofit vállalkozások jelentkezését is várják. Egyénileg indulhatnak a vállalkozó szelleműek, de társakat is lehetőségük van bevonni. A programba 20 pályázó kerül be, akik a személyre szabott mentorálás során kiváló szakemberektől tanulhatnak és hatékonyan bővíthetik kapcsolati hálójukat is.

Cél a tehetséges fiatalok támogatása

A Nemzeti Tehetség Központ sokszínű tevékenysége során arra törekszik, hogy a kiemelkedően tehetséges fiatalok számára az érvényesüléshez szükséges feltételeket biztosítsa.

– Tavaly több mint 100 fiatal jelentkezett innovatív ötleteivel START Programunkra. Reméljük, hogy idén ez a szám csak nőni fog, és egyre több fiatal érez majd magában motivációt saját vállalkozásának beindítására! A START Program ehhez pénzügyi és szakmai támogatást nyújt! – hangsúlyozta dr. Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője.

Fotó: Shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás