RETRO RÁDIÓ

Ma mész megemlékezni szeretteidről? Ezek a legfontosabb tudnivalók halottak napján

Nyitvatartások, közlekedés. megemlékezések, biztonság – összegyűjtöttük a legfontosabb információkat azok számára, akik ma látogatnak el megemlékezni szeretteik sírjához.Megosztás
Szerző: metropol
2022.11.01. 07:00
fontos információk

Ma van mindenszentek ünnepe, holnap pedig halottak napja, a legtöbben mégis a november 1-jei szabadnapon látogatják meg elhunyt szeretteik sírját. Mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén tart. Az ünnep 741-ben III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként, egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. 2000 óta Magyarországon ez a nap munkaszüneti nap. A halottak napja is keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekért. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Nekik szeretnénk segíteni, hogy mire készüljenek az ünnepek alatt.

Ekkor látogathatjuk a sírkerteket

November 2-ig reggel 7 és este 8 óra között tartanak nyitva a temetők, november 3-ától ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, azaz reggel fél 8-tól délután 5-ig látogathatók a sírkertek. A temetések 2022. október 27-től november 2-ig szünetelnek.

Halottak napi megemlékezések

 • Központi kegyeleti megemlékezések: Október 31., 17.00: Új Köztemető szóró parcellája, november 1., 17.00: Farkasréti temető, a ravatalozó előtt.
 • Egyházi megemlékezések: Angeli úti urnatemető – november 1., 15.00; Cinkotai temető – november 1., 14.00, november 1., 15.00; Csepeli temető – november 1., 16.00, november 2., 16.00; Óbudai temető – november 1., 10.00, november 2., 10.00, Tamás utcai urnatemető – november 1., 15.00; Megyeri temető – november 1., 17.00.
 • Több temetőben központi kegyeleti megemlékezések lesznek Fotó: BKM

  Forgalomkorlátozások a temetőknél

  Mindenszentek és halottak napja miatt forgalmi változásokra kell számítani a budapesti temetők környékén. Információk: Police.hu. A kegyeleti helyszínek nyugalmának biztosítása érdekében október 29.–november 2-ig a temetőkbe gépjárművel tilos behajtani. Kivéve az Új Köztemetőt, ahová díjmentesen lehet behajtani.

  Kisbusz közlekedik az Új Köztemetőben

  A Temetkezési Intézet az Új Köztemetőben október 29. és november 1. között ingyenes kisbuszt indít, amellyel a hozzátartozók könnyebben juthatnak el a sírhelyekhez. A jármű reggel 8 és délután 5 óra között közlekedik.

  Kiemelten vigyáznak a megemlékezőkre

  A biztonságos temetőlátogatás és a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a temetőkben megerősített rendészeti szolgálat működik, valamint a kerületi rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök is járőröznek majd.

  Ügyeljünk a tűzvédelemre a temetőkben is! Fotó: Metropol/Máté Krisztián

  Ezekre figyeljünk a megemlékezés közben

  Halottak napján sokkal több tűzesethez riasztják a katasztrófavédelem munkatársait, és az utakon is több lehet a baleset, sőt a tolvajok is aktívabbak ebben az időszakban.

 • Ne hagyjuk égő mécsest a síron! Mielőtt gyertyát gyújtunk, tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak. Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban és úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni! Ha végeztünk, a mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el. Ha azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásárolható eső- és szélálló LED-mécsest helyezzünk a sírra.
 • Ha otthon gyújtunk gyertyát szeretteink emlékére, tegyük a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra, így az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, rakjuk olyan stabil helyre, ahol nem tud eldőlni!
 • A temetőben is vigyázzunk értékeinkre! A táskánkat mindig tartsuk testközelben, szem előtt! Ne viseljünk feltűnő ékszereket! Kísérjük el az idős rokonainkat, szomszédainkat a temetőbe, így jobban tudunk vigyázni egymás biztonságára, értékeire és egymásra is. Az iratainkat és a lakás kulcsát soha ne tartsuk egy helyen, ahogy a PIN-kód se legyen a bankkártyánk közelében. A temetőben a táskát és egyéb értékeinket egyetlen pillanatra se hagyjuk őrizetlenül! Próbáljuk meg elkerülni a nagyobb csoportosulásokat, mert a zsebtolvajok a nagy tömegben „dolgoznak”.
 • Az utak is zsúfoltabbak lesznek, számítsunk dugókra! Induljunk el időben, és kalkuláljunk előre a megnövekedett forgalommal és parkolók telítettségével! Számítsunk ideiglenes forgalomkorlátozásokra!
 • Ezeket olvastad már?
  Tragédia: fiatal családapát beszélt rá az öngyilkosságra a mesterséges intelligencia

  Tragédia: fiatal családapát beszélt rá az öngyilkosságra a mesterséges intelligencia

  Rejtély övezi egy fiatal miskolci férfi halálát

  Rejtély övezi egy fiatal miskolci férfi halálát

  Sokkoló: órákon át hevert a lakóház erkélyén egy holttest

  Sokkoló: órákon át hevert a lakóház erkélyén egy holttest

  Szürreális hajsza: két órán át üldöztek a rendőrök egy pajkos pónit – Videó

  Szürreális hajsza: két órán át üldöztek a rendőrök egy pajkos pónit – Videó

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás