RETRO RÁDIÓ

Kruchina Vince: „Ezek az emberek még mindig itt vannak a közéletben”

A közönség kérdezte az Elk*rtuk alkotóit. Szereplők, alkotók és a 2006-os őszi események elszenvedői beszélgettek az Elk*rtuk című nagyjátékfilm után a közönséggel - a baloldali politikusok nem kívántak csatlakozni a párbeszédhez.Megosztás
Szerző: metropol
2021.10.24. 17:55
őszödi beszéd Helmeczy Dorottya Elk*rtuk Kruchina Vince

Hatalmas érdeklődés övezte a csütörtökön bemutatott Elk*rtuk című politikai krimi első budapesti közönségtalálkozóját szombat este a Mom parkban a CinemaMOM moziban. Az őszödi beszéd kiszivárgása után forradalmi hangulatot feldolgozó történetet már az első napokban nagy érdeklődés övezte országszerte, a közönségtalálkozón is teltház előtt játszották a Megafilm produkcióját. A találkozót Császár Attila szerkesztő-riporter vezette, aki maga is részese volt a 2006-os őszi eseményeknek, a színpadon Bánovits Vivianne, Kruchina Károly, Kruchina Vince, Kálomista Gábor, Helmeczy Dorottya, Bendi Balázs, Gubás Gabi, Mózes András, Szőke Richárd és meglepő módon egy üres szék foglalt helyet.

Helmeczy Dorottya producer a színpadon látható üres székről elmondta: „Úgy szántuk ezt a mai közönségtalálkozót, hogy szerettünk volna valakit meghívni valakit a 2006-os aktorok közül, szerettünk volna beszélni, vitázni, vagyis párbeszédet folytatni. Nagyon sok mindenkit hívtam fel az akkori baloldalról, akik közül sokan ma is aktív politikai szereplők, részesei az ellenzéki összefogásnak, de mindenkitől nemet kaptam. Az akkori, 2006-os politikai szereplőket ez az üres szél képviseli, pedig szerettük volna megadni nekik a lehetőséget.” A producer hozzátette, „várjuk a pereket”, ugyanis kaptak már olyan híreket, hogy jövő héttől perekre számíthatnak. Kálomista Gábor producer elmondta, hogy az Elk*rtuk című nagyjátékfilm valószínűleg nem készült volna el, ha 2006-ban, az őszödi beszéd kiszivárogtatása után, másnap, Gyurcsány Ferenc, az akkori miniszterelnök felballag a Sándor-palotába és lemond, ám ez nem történt meg.

Bendi Balázs forgatókönyvíró elmondta: „Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy korábban együtt dolgozhattam a producerekkel és egy közös beszélgetés során azon gondolkodtunk, hogy milyen filmet csinálunk. Ezt a 2006-os történetet már régen feldolgozták volna filmesek, ha négy országgal odébb élnénk.”

A Rékát alakító Bánovits Vivianne elmesélte a közönségnek, hogy rengeteg archív anyagot tanulmányozott és ismerősök meséltek neki a 2006-os eseményekről.

Bánovits Vivianne és Kruchina Károly

A Dobrev Klárát alakító Gubás Gabinak az volt a célja, hogy „habitusában hozzam, amit Klára képvisel. A férfiak tekintetében hatalmat parancsoló, akkoriban „first ladyként” tevékenykedő Klára emberi arcát igyekeztünk kidomborítani” -mesélte. A színésznő hozzátette, „Voltam már megosztó szerepben, átéltem már azt egy színdarab kapcsán megosztó személyiségé váltam ebben a filmben ennek a lehetősége megvolt, és ez a félelem most is bennem volt. Ezt nem szerettem volna újra átélni, hogy hajnal négykor jöjjenek az sms-ek. Aztán azt éreztem, hogy ha az élet hozza ezt a lehetőséget, akkor ennek oka van. Szembe kell néznem a traumával, hogy fel tudjam dolgozni és tovább tudjak lépni… Itt 2006-ban társadalmilag ért minket egy trauma, amivel társadalmilag is szembe kéne nézni a tagadás helyett” -mondta Gabi.

Mózes András arról beszélt, hogy az általa játszott karakter, Nándi, az oknyomozás során hogyan rakta össze a mozaikdarabkákat. A színész kiemelte: fontosnak tartja, hogy beszéljünk a 15 évvel ezelőtti eseményekről - akár a mozi nyelvén.

Szőke Richárd: „A filmet a 2006-os események és Attila karaktere miatt vállaltam. A nagyszüleim éppen kint voltak az utcán 2006 október 23-án, a Fidesz nagygyűlésről tartottak hazafelé békésen, amikor repkedtek a gumilövedékek és kaptak a könnygázból. Szerencsésen megúszták. A másik nagyszülőm is kint volt a kanadai rokonnal és szembe találták magukat a rendőrökkel és menekülni kellett. Szerettem volna azokat az ártatlanokat képviselni, akik a rendőri túlkapások, brutalitás áldozatai lettek.

Kruchina Károly és Kruchina Vince fogdába került 2006-ban. Vince elárulta, 15 év után is felkavaró volt végig nézni ezeket az eseményeket, a híradóból kivágott élőképeket. „Próbálom elfelejteni, hisz az életünk megy tovább, de ezek az élményeket nem lehet feledni… …Ezek az emberek még mindig itt vannak a közéletben, akik főszereplői voltak az események. Aki szerint ez politikai kérdés, az Cseh kettőt néz” - mondta Vince. Kurchina Károly az utcán védte a testvérét a rendőröktől. „Ez a film, a nyíltszíni taps mutatja, hogy magasra került a mérce a politikai krimi műfajában. Akik ebben jelentős szerepet játszanak, azok félnek ettől a kétórás élménytől.

Kruchina Károly és Kruchina Vince

Az Elk*rtuk című filmet már országszerte játszák Bánovits Vivianne, Mózes András, Bokor Barna, Gubás Gabi, Szőke Richárd, Bede-Fazekas Szabolcs, Zayzon Zsolt, Csőre Gábor és Trill Zsolt főszereplésével.

 

Ezeket olvastad már?
Brutális gyilkosság: három kisgyerek egy bicikliért végzett egy idős férfival – Videó!

Brutális gyilkosság: három kisgyerek egy bicikliért végzett egy idős férfival – Videó!

Gyomorforgató: ápoló zaklatta a mentálisan sérült kislányt – Videó!

Gyomorforgató: ápoló zaklatta a mentálisan sérült kislányt – Videó!

Még át sem adták, de máris megrongálták a ferencvárosi aluljárót - videó

Még át sem adták, de máris megrongálták a ferencvárosi aluljárót - videó

Azt hitték, csak rosszul hall, most öntudatlanul fekszik a borsodi kisfiú

Azt hitték, csak rosszul hall, most öntudatlanul fekszik a borsodi kisfiú

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás