RETRO RÁDIÓ

Elképesztő, influenszerekkel akart álhíreket terjeszteni a Pfizerről egy PR-ügynökség

Jól bizonyítja ez az eset is, hogy nem szabad hinni azoknak a pánikkeltő videóknak és közösség médiában keringő bejegyzéseknek, amelyek azt akarják elhitetni, hogy egyes vakcinák halálosak lehetnek.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.05.27. 08:40
kamuhír

Francia és német youtubereknek, bloggereknek és influenszereknek pénzt ajánlott fel egy állítólag brit székhelyű, de orosz kapcsolatokkal rendelkező PR-ügynökség, hogy hamisan közöljék követőikkel: a Pfizer/BioNTech-vakcina több száz halálesetért felelős.

Az egész mögött álló Fazze nevű ügynökség Londonban bejegyzett székhelyén valójában nem találhatók meg. A hír kirobbanása után pedig leállították a weboldalukat, és az Instagram-fiókjukat is privátra állították. A LinkedIn alapján a Fazze Moszkvából származik, és gyakran dolgozott egy orosz vállalkozónak is.

Az ügynökség a múlt hét folyamán több egészségügyi és tudományos youtuberrel is kapcsolatba lépett, és gyenge angollal arra kérték őket, hogy azt tudatosítsák követőikben: a Pfizer halálozási aránya háromszor akkora, mint más vakcináknak.

Szolnok, 2021. február 21.
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készül felszívni az injekciós tûbe az oltócsoport tagja a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye Vízpart körúti idõsotthonában 2021. február 21-én. Az intézményben harmadik alkalommal oltanak, de olyanok is kapnak oltást, akik három hete még nem kaphattak. (Fotó: MTI/Mészáros János)

Sőt olyan adatokat is kiszivárogtattak, amik állítólag alátámasztják a hamis vádakat. Még azt is állították, hogy orosz hackerek loptak el azokat az adatokat az Európai Gyógyszerügynökségtől, és később a dark web-en tettek közzé. De mégsem tartalmazott információt a halálozási arányokról, még a többi oldalát törték a dokumentumnak.

Továbbá a Fazze üzenete arról is szólt, hogy az orosz Szputynik V és az AstraZeneca vírusvektoros vakcinák a „valós adatok” szerint „biztonságosabbak és hatékonyabbak”, mint az mRNS-vakcinák.

Az ügynökség külön megkérte, hogy mindenki tegye fel azt a költői kérdést, „miért vásárolnak a kormányok olyan vakcinát, ami az emberek életére veszélyes”, és szerették volna elkerülni a reklám vagy szponzorált tartalom megjelölést is – írja a The Guardian.

„Kérem, küldjön nekünk statisztikát az előfizetői életkoráról ... és arról, hogy mennyibe kerülne” – zárult a levél.

Ezeket olvastad már?
Hatalmas pók tartja rettegésben a XVI. kerületieket: megszólalt a vadállatbefogó

Hatalmas pók tartja rettegésben a XVI. kerületieket: megszólalt a vadállatbefogó

Mi történt? Egyszerre ketten is rosszul lettek a villamoson!

Mi történt? Egyszerre ketten is rosszul lettek a villamoson!

Te tudod hány nemzeti park tisztaságára kellene ügyelnünk?

Te tudod hány nemzeti park tisztaságára kellene ügyelnünk?

Novák Katalin Elon Muskkal találkozott - Fotó!

Novák Katalin Elon Muskkal találkozott - Fotó!

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás