Nagyon gyorsan fertőz a brit mutáns vírus





A szakértők nem találtak ok-okozati összefüggést az AstraZeneca és a vérrögképződés között. A gyógyultak száma folyamatosan nő, de eközben a fertőzötteké is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.16.
Operatív törzs sajtótájékoztató

Korábban arról már a Metropol is beszámolt, hogy mára nagyot csökkent az új betegek száma. 4926 új fertőzött van, ezzel a járvány kezdete óta összesen 529 122 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 226 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 356 679 fő, de eközben az aktív fertőzöttek száma is már 155 217 főre emelkedett. 9844 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1067-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban — írja a koronavirus.gov.hu.

Megnőtt a kórházban ápoltak száma

Leginkább az egészségügyi ellátórendszerre nehezedik teher, a hosszú hétvége alatt összesen 1126-an kerültek kórházba. - mondta Müller Cecília, aki kiemelte, hogy a brit vírus gyorsan terjed és leginkább fiatalokat betegít meg. Az intenzív osztályon is egyre több fiatal van. Az idősek azért is lehetnek kevesebben, mert folyamatosan oltják őket, sőt vannak, akik már megkapták a második kört is, így valószínűsíthető a védettségük.

Müller Cecília kérdésre azt is hozzátette, hogy az idősek esetében ritkán fordul elő, hogy oltás mellett fertőződnének, míg értelemszerűen a fiatalok, akik még nem kaptak védőoltást, azok gyorsan fertőződnek.

Megérkezett a Pfizer-vakcina

- 120 510 Pfizer-vakcina érkezett a mai napon - tájékoztatott a tisztifőorvos.

Holnap érkezik Sinopharm

- 100 ezer adag érkezik a Sinopharm vakcinából. A beszállító megpróbálta korábban kiszállítani, ami későbbre volt ígérve - tájékoztatott a jó hírről Müller Cecílila, miszerint hamarabb érkezik a kínai oltóanyag, mint előre számítani lehetett rá.

Új részlegek kellenek

Sokan kerülnek kórházban, ami miatt egyre több férőhelyre van szükség, hiszen 9844 ember van jelenleg kórházban. Napról napra új kórtermeket kell nyitni, de most már új részlegeket is - tette hozzá, sőt jelenleg már összesen 1066 ember van lélegeztetőgépen.

Hetekig még emelkedéssel kell számolni

A szennyvíz adatok most sem javultak, sőt Müller Cecília elmondása alapján még romlottak is, ami miatt még hetekig emelkedést jósolnak a szakértők.

AstraZeneca is érkezik

A cég előre jelezte, hogy csökkentett mennyiségben fog érkezni - tájékoztatott Müller Cecílila az érkező AstraZeneca védőoltással kapcsolatban.

A cukorbetegek rosszabb helyzetben vannak

Müller Cecília szólt arról is, hogy a legfontosabb a megbetegedés elkerülése. Egyelőre nem lehet tudni, hogy miért zajlik valakinél enyhén, vagy súlyosabb módon a betegség. Elsősorban a cukorbetegségben szenvedőknél kell súlyosabb lefolyásra számítani - tette hozzá.

AstraZeneca

A Who és az Európai gyógyszerügynökség is megszólalt az AstraZenecát érintő negatív megjelenésekkel kapcsolatban.

Körülbelül 17 millió esetből 15 trombózis és 22 tüdőembóliás eset történt, ezt összehasonlították azzal, ami oltás nélkül történhet egy országban az ilyen számok tükrében. Arra jutottak, hogy nem haladja meg az esetek száma az oltás nélküli időszak számait. Ráadásul nagyobb esélye van, hogy a koronavírus szövődményeibe belehalunk, mint az, hogy az oltástól lesz bajunk - tájékoztatott Müller Cecília a Az Ema és Who közleményéről.

Nem tudták ok-okozati összefüggésbe állítani a vakcinát és a vérrögképzést - tette hozzá, majd tájékoztatott, hogy maga a vírus is vérrög képződéssel járhat.

Időben szóljunk az orvosoknak

-Fontos, hogy amint tünetet észlelünk, azonnal jelentkezzünk az orvosnál - mondta el a tisztifőorvos, hiszen a létező gyógyszerek többségével csak így lehet megállítani a kórházba kerülést.





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás