RETRO RÁDIÓ

A koronavírus későbbi veszélyeire figyelmeztet Merkely Béla

Depresszió, fejfájás, érzékelési zavarok, légszomj, nehezebb mozgás – ezeket a tüneteket tapasztalják leggyakrabban a Semmelweis Egyetem orvosai a korábbi koronavírusos betegeknél. A Covid utáni tünetegyüttes ráadásul az enyhe lefolyású fertőzést követően is jelentkezhet.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.03.
Élet a koronavírus után

Egyre gyakrabban halljuk a kifejezést: post-Covid szindróma. Ez persze nem véletlen, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy hiába vészelte át valaki könnyedén a koronavírust, az igazi problémák csak azután kezdődnek – erről Merkely Béla beszélt a RTL Klub híradójának.

Szívizomgyulladás vagy koszorúér elzáródás is kialakulhat

A Semmelweis Egyetem rektora szerint súlyos szövődmény a koronavírus fertőzés alatt és után is jelentkezhet.

„A szervezetünket érintő gyulladásos folyamat fel tudja gyorsítani a már meglévő érbetegséget” – fogalmazott Merkely Béka. Ez azt jelenti, hogy akár súlyos szívizomgyulladás vagy koszorúér elzáródás is kialakulhat szövődményként, akár hónapokkal később is.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bárkinél jelentkezhetnek szövődmények

Mint kiderült, komoly problémák nemcsak a súlyos lefolyású fertőzést követően jelentkezhetnek.

„Enyhe vagy közepes tünetekkel zajló megbetegedést követően is felléphet úgynevezett Covid utáni tünetegyüttes. Ez nagyon fontos, hisz sokan azt hiszik, hogy könnyedén túl voltak a betegségen, azonban a panaszáradat csak azután jelentkezik. A leggyakoribb tünet a depresszió, fejfájás, érzékelési zavarok, légszomj, nehezebb mozgás” – jelentette ki Merkely. Hozzátette: Ezért is fontos, hogy megszervezzék a poszt-covidos betegek ellátását, elmondása szerint a Semmelweis Egyetem több klinikáján is nyitottak már erre a célra ambulanciát.

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

Aki átesett a betegségen, az ráér beoltatni magát

A rektor szerint többek közt a szövődmények elkerülése miatt is fontos beoltatni magunkat, jelenleg az a legjobb vakcina, amelyik rendelkezésre áll. Merkely úgy véli, hogy csak azért van több információnk és nagyobb bizalmunk a Pfizer/BioNTech és Moderna készítményekkel szemben, mert azok teljesen új technológiával készültek. Mint mondta, ha az ígéretek szerint érkeznek a vakcinák, akkor hét hónap alatt öt millió embert lehetne beoltani, ami már elég a nyájimmunitás kialakulásához. „Aki átesett a betegségen, az ráér beoltatni magát, nálunk a megfertőződés esélye nagyon alacsony, minimális” – tette hozzá a szakember.

Az utóhatásnak lehet jó oldala is

Korábban Bagdy Emőke mesélt a Metropolnak az úgynevezett post-Covid szindrómáról, ami egyre több valakinél jelentkezik. A klinikai szakpszichológus szerint azonban van az utóhatásnak jó oldala is.

Az igazán fájdalmas tapasztalatok mindig beégnek a tudat mélyére, és ezek emléke vissza-visszakísérthet. Ez azonban már nem pánikbetegség, könnyebben múló félelmi maradvány. Az átélések pozitív hozama azonban jelentős, ilyen a túlélés, megszabadulás öröme, –felfénylik az élet valódi értelme, amiről a robotos, munkaorientált mindennapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Akik átélték a koronavírust, azok számára már nem kétséges, hogy az egészségnél és az egymást segítő szeretetkapcsolatoknál nincs fontosabb”–mondta korábban lapunknak Bagdy Emőke.

Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

 

Ezeket olvastad már?
Két eltűnt nőt keresnek a rendőrök, autójuknál aggasztó vértócsákat találtak

Két eltűnt nőt keresnek a rendőrök, autójuknál aggasztó vértócsákat találtak

Bevásárlóközpont-tragédia: Így mentette meg az anya a 9 hónapos kisbabája életét

Bevásárlóközpont-tragédia: Így mentette meg az anya a 9 hónapos kisbabája életét

Pedig minden olyan jól indult: tragédiával végződött a szülinapi utazás

Pedig minden olyan jól indult: tragédiával végződött a szülinapi utazás

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás