Június végén ünnepli a születésnapját Réka, miközben a nagylánya éppen az érettségire készül. Az édesanya próbálja leplezni, hogy mennyire izgul a lányáért, igyekszik szelíden terelgetni az úton. Érzékeny időszak ez egy tinédzser életében. A nagybetűs Élet küszöbén álló Lara szemmel láthatóan sokat vívódik magában: már lépne ki a nagyvilágba, de még visszatartja a családi fészek biztonsága. Ami a szereplést illeti, visszafogottan reagál, miközben az édesanyja felszabadultan és a felnőtt nő önbizalmával mosolyog a kamerába.

„Az én gyerekkorom más volt, nem voltak ismertek a szüleim. Norbi és én magasra tettük a lécet a saját életünkben; ott vagyunk a gyerekeink előtt mintaként. Larában is ott zajlik tudat alatt, hogy neki is olyannak kell lennie, pedig nem. Mindig arra neveltem őket, hogy becsülettel végezzék a dolgukat, és az álmaiknak éljenek. Ismert szülők gyerekének lenni önmagában sem könnyű, ezenfelül pedig minden gyerek természetes módon meg akar felelni a szüleinek. Velünk együtt őket is érik pozitív és negatív hatások. Biztos vagyok benne, hogy az is nagyon megterhelő számukra, de erről és ezen dolgok kezeléséről sokat szoktunk beszélgetni. Nekünk ilyen az életünk, ebbe születtek, és számukra ez a megszokott. Ehhez kell alkalmazkodni. Hiszek abban, hogy a gyerek oda születik, ahol feladata van, és neki ebben a családban a legjobb” – kezdte a hot!-nak a háromgyermekes édesanya.

„Ha lázad, most már ráhagyom”

Előfordul, hogy nézeteltérések adódnak anya és lánya között, vagy összekülönböznek apróságokon. Réka ilyenkor bölcsen reagál.

A kor sajátossága is, hogy van, amikor nem tudok kiigazodni a lányomon. Ugyanakkor Mérleg csillagjegyben született: van, amikor éppen lelkesedik valamiért, azután hirtelen meggondolja. Ha lázad, most már ráhagyom. Bennünk is dolgoztak a hormonok ilyen idősen. Ráadásul ő az első gyerek, ő »taposta ki az ösvényt« a többieknek, rajta keresztül tanultunk meg mindent mi, szülők is. Lassan 19 éves, de még mindig az egy-két éves kislányt látom benne, miközben külsőre már kész nő!”

Az elengedés nagy feladat szülőnek és gyereknek egyaránt.

„Lara szeretne lassan leválni tőlünk, ami természetes, és bármilyen nehéz is számomra az elengedés, hagyom őt, de a kontroll megmarad. Elengedem, de rajta tartom a szemem. Az én szüleim is így csinálták, amikor ennyi idős voltam, és nyilvánvaló, hogy a minta, amit a szüleimtől kaptam, megmaradt. Ha érdekli, ha nem, akkor is elmondom a véleményemet. Elmagyaráztam neki, hogy nem kerül semmibe, ha meghallgatja a tapasztaltabb tanácsát; attól még csinálhatja másképp” – mondta őszintén az anyuka.

A teljes cikket a hot! szerdai számában olvashatod el!

Forrás: Hot! magazin