RETRO RÁDIÓ

Magyar sztárok, akik külföldi állampolgárok lettek





Összeállításunkban egy csokorba gyűjtöttük a külföldi állampolgársággal rendelkező magyar hírességeinket.



Megosztás
Szerző: e.j.
Létrehozva: 2022.05.19.
Vajna Tímea

Vajna Tímea a napokban megkapta az amerikai állampolgárságot. Andy Vajna özvegye kilenc éve várt erre a pillanatra. Összeállításunkban egy csokorba gyűjtöttük a külföldi állampolgársággal rendelkező magyar sztárok történeteit.

Vajna Tímea

Az üzletasszony hosszú utat járt be: egy miskolci házban nőtt fel, majd modellként dolgozott. 2012-ben szerelembe esett Andy Vajnával, egy évvel később pedig összeházasodtak. A magyar származású világhírű producer révén állandó tartózkodási vízumot kapott Amerikába, de az állampolgárság megszerzéséhez éveken át nem hagyhatta el három hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Államokat.

„Ez a 9 év nagyon sok lemondással, fegyelemmel és kitartással járt. Nem láthattam Andyt, a családomat, a szeretteimet, a barátaimat, az állataimat… Nem követhettem végig a kis unokaöcsém fejlődését (csak FaceTime-on keresztül), nem lehettem ott a keresztapám temetésén, nem tudtam elvállalni a kedvenc tévéműsoromat, a Dancing with the Starst, nem ölelhettem meg a drága nagyszüleimet, nem ehettem finomakat, de mégis biztonságot nyújt, hogy amerikai lehetek, főleg ebben a mai világban...” – fogalmazott az Instagramon Tímea, hozzátéve, hogy kint sem fenékig tejfel az élet.

Közel ötvenszázalékos az adó, de mivel férjétől milliárdokat örökölt, ez talán egy kis vigaszt nyújt majd számára.

Fotó: Metropol/MG

Ernyey Béla

A magyar származású színművészről kevesen tudják, hogy nem magyar, hanem osztrák állampolgár. Fiatalon, 1976-ban mondott le a magyar állampolgárságáról azért, hogy külföldi produkciókban szerepelhessen.

„Szerettem volna máshol, Ausztriában, aztán Németországban is próbára tenni a tehetségem amerikai musicalekben, 1976-ban mondtam le az állampolgárságomról, itthon akkor még súlyos kommunizmus volt. Nem az én szabad döntésem volt, a politika komolyan beleszólt. Akkor azt mondták, nézze, Ausztria nincs benne a NATO-ban, semleges or­szág. Ha valami történik, és hadrendbe kell álljon, magát beszippantja a másik állampolgársága, a Varsói Szerződés, ezért erről le kellene mondani. Akkor lemondtam. Elfogadták, mivel nem disszidáltam, hanem kivándoroltam. Olyan ka­landor vagyok, a szó legjobb értelmében, aki másban ki akarta próbálni magát, és mivel itthon diktatórikusan ment minden, erre külföldön adódott lehetőség. Ettől belül nem szűntem meg magyarnak lenni. A szívemben magyar vagyok” – mondta el néhány éve a Mokkában.

Budapest, 2014. június 29.
Ernyey Béla az I. kerületi Krisztina körúton 2014. június 25-én, ahol a színművész interjút adott az MTI újságírójának.
Fotó: MTI/Beliczay László

Novák Heni

A Jóban Rosszban egykori sztárja – és Noszály Sándor volt szerelme – tíz teljes évet várt arra, hogy amerikai állampolgár válhasson belőle. Heni ingatlanirodát üzemeltet a párjával az Egyesült Államokban, így öt évre visszamenőleg be kellett adnia az adóbevallásait és kitöltenie egy tizenöt oldalas kérdőívet. A vizsgán aztán száz kérdésre kellett felelnie, valamint angolul írnia és olvasnia egy tiszt előtt. Amikor közölték vele a jó hírt, sírva fakadt örömében.

Fotó: TV2

Gombos Edina

2020 novemberében, pontosan öt évvel azután, hogy kubai származású férjével, Albertóval és két gyermekükkel kiköltöztek Floridába, a család megszerezte az amerikai állampolgárságot. A család a YouTube-csatornájukon számolt be az örömhírről, hozzátéve, hogy mindannyian nagyon izgultak a vizsga előtt. Az eskütételre öt nappal később került sor, azóta pedig véglegesen berendezkedtek új, külföldi életükben.

Rúzsa Magdi magyar állampolgár lett

A Vajdaságban született énekesnő a szívében mindig is magyarnak érezte magát, 2009-ben pedig hivatalosan is azzá vált. Magdi rengeteget készült a nagy napra, akkoriban úgy nyilatkozott, hogy annyira izgult, mintha a saját esküvőjére készülne. Amikor pedig magyar állampolgárként először énekelhette el a Himnuszt, elsírta magát. A gyökereit viszont azóta sem tagadja meg, nagyon büszke a szülőföldjére.

 





Ezeket olvastad már?
Életveszélyes mutatványt hajtott végre a jóképű magyar színész

Életveszélyes mutatványt hajtott végre a jóképű magyar színész

„Éjszaka kihagy a légzésem” – gépre kötve tud csak aludni az Exatlon sztárja

„Éjszaka kihagy a légzésem” – gépre kötve tud csak aludni az Exatlon sztárja

A TV2 sztárja a fiával tölti a húsvétot

A TV2 sztárja a fiával tölti a húsvétot

„Nagyon-nagyon sokan írnak rám” – Peter Srámek körül zsonganak nők, mióta lefogyott

„Nagyon-nagyon sokan írnak rám” – Peter Srámek körül zsonganak nők, mióta lefogyott

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás