A napokban bemutatták a TV2 Séfek séfe zsűritagjának, Krausz Gábornak recept- és életrajzi könyvét, amiben nemcsak a szép pillanatokat, a napfényes oldalt mutatja meg, de az élete mélypontjaiba is betekintést enged. A könyvben remek összhangban vannak a szerző kedvenc receptjei és a saját élettörténete. Kiderül az is, hogyan bírja a stresszes konyhai munkát és az, hogy mitől boldog és kiegyensúlyozott a családi élete.

Gábor séf őszintén mesél arról, hogy mielőtt az ország megismerhette és feleségül vette Tóth Gabit, hogyan lett drogfüggő.

Nagyon naiv voltam, amikor ezt a szakmát kezdtem. Szerencsére fiatalon nem kerültem soha olyan társaságba, ahol kipróbálhattam volna a drogokat. Külföldön bekerültem az első komolyabb munkahelyemre, akkor nem igazán értettem, hogy a 18–20 éves srácok, hogyan bírják a munkát reggel nyolctól éjfélig úgy, hogy utána bulizni mennek, és már kezdik is a következő napot. Ezt hetente többször is megcsinálták. Eszembe sem jutott, hogy bármiféle kábítószert használhatnak. Én 30 évesen kerültem először olyan helyzetbe, amikor elgyengültem, és nem tudtam nemet mondani. Szerintem ennek is köszönhetem azt, hogy nem vittem túlzásba, nem lettem függő – kezdte a Borsnak Krausz Gábor, aki a könyvében is ír erről. „Ha mindez tíz évvel korábban történik, ez a könyv nem születhetett volna meg” – írta kendőzetlen őszinteséggel a Családom és egyéb receptfajták című könyvében.

Az egyik buliban megismerkedtem egy lánnyal: jót beszélgettünk, tetszettünk egymásnak, de éreztem, hogy késő van, már eleget ittam (…). Valószínüleg az alkohol és a lány együttes hatása túl erős volt – én pedig túl gyenge –, és nem tudtam nemet mondani: bevettem a tablettát, amit a lány nyomott a kezembe. Rövid időn belül „kijózanodtam”, és voilá!, mindenki kedves és szimpatikus lett körülöttem, megszűntek a gátlások, és pörögtünk tovább az éjszakában.

Gabi előtt sem titkolta a múltját (Fotó: Végh István/Bors)

Harmincévesen sokkal jobban utánajártam az interneten, amikor kaptam valamit, mert nem tudtam, hogy milyen kábítószerek vannak. Úgy voltam vele, hogy fiatal és szingli vagyok, messze élek az otthonomtól, dolgozom reggeltől estig. Mikor, ha ne most éljek? Úgy gondoltam, hogy adok magamnak két évet erre, de sajnos, több lett belőle… Boldog vagyok, hogy le tudtam állni – mondta Gábor a lapnak.

Ezzel a döntésemmel egy évekig tartó, életveszélyes repülés vette kezdetét. Egyik függőségből estem a másikba, és sajnos, az óvatosságom és a szakmai sikerek sem tartottak vissza attól, hogy tovább zuhanjak. (…) A barátnőmmel való szakítás után volt egy komolyabb összeomlásom.”

Az igazi mélypontot édesapja látogatása jelentette. Akkor döbbent rá, hogy hiába dolgozott hosszú évek óta külföldön, mégsem tudott semmit sem felmutatni. Ez volt számára a fordulópont, elhatározta, hogy ezt az életmódot maga mögött hagyja, itt az ideje, hogy komolyan vegye a karrierjét, az életét. A kábítószerektől hamar megszabadult, és lassan minden más káros szenvedélyét is elengedte. Sokat segített ebben a felesége is, akinek őszintén elmondta korábbi hibás döntéseit. Gabi mindezek ellenére kiállt mellette, és mindvégig támogatta. A TV2 sztárja nagyon szerényen azt mondta az eddig elért sikereiről, hogy ezek mind a szerencsének és persze a kemény munkának köszönhetők. Így született ez a könyv is, ami valójában lenyomata az elmúlt éveknek, az eddigi életének.

Frigyessel nem csak kollégák

Én másképpen látom Gábort. Örülök a sikereinek én is, de nekem az marad, akit korábban megismertem és megnyílt nekem. Én nem a szakácsot vagy a séfet látom benne, hanem a személyt, akivel teljesen más viszonyunk van, mint kollégák. A személyes kapcsolatunk, a baráti viszonyunk egymással sokkal erősebb a szakmai kapcsolatnál – mondta róla Vomberg Frigyes.