Indiában szombaton tragikus rekord dőlt meg, hiszen a világon ott regisztráltak először 400 ezernél több új koronavírus-fertőzöttet egyetlen nap alatt, és a halálozások száma is drasztikusan megugrott, naponta több mint 3500 fő veszíti az életét. Indiában jelenleg a második hullámnál tartanak, és a helyzet egyre drámaibb. Az ország tíz állama zárt be, és a korábbinál is szigorúbb rendelkezéseket vezettek be, hogy megfékezzék a járványt.

Messze még a rokonlátogatás

Joshi Bharat aggódik (Fotó: Bors)

A Life TV indiai származású műsorvezetője, Joshi Bharat nagyon aggódik szeretteiért és barátaiért, akik közül többen is önkéntes munkát vállalnak annak érdekében, hogy minél hamarabb, minél több embert beoltsanak az országban.

– Bevallom, aggodalommal telve figyelem az Indiában napról napra fokozódó koronavírus-helyzetet, hiszen számos rokonom és még több barátom él ott. Naponta beszélek a családommal, és szerencsére mindannyian jól vannak. Az egyik unokatestvérem ugyan nemrég elkapta a vírust és kórházba is került, de szerencsére felépült – kezdte a Borsnak Joshi, akinek a családtagjai között több orvos is van, akik most heroikus küzdelmet folytatnak a járvány ellen.

Tizedeli a lakosságot a koronavírus Indiában (Fotó: AFP)

– Egyre több államban vezetik be újra a teljes karantént, ami annyit jelent, hogy gyakorlatilag csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak lehetnek nyitva, illetve az is meg van határozva, hogy egy családból mikor és ki hagyhatja el az otthonát. A helyzet leginkább a szegényebb negyedeket sújtja, hiszen az ott élőknek nincs pénzük arra, hogy magánkórházakban kezeltessék magukat, ha megbetegszenek, ráadásul egyre nagyobb gondot jelent az orvosi oxigén hiánya is. A családomban több orvos is van, akik most feladták a praxisukat, és napi húsz órát töltenek a nyomornegyedekben, ahol arról igyekeznek meggyőzni az embereket, hogy oltassák be magukat. Akik igent mondanak, azokat kisbuszokkal viszik el az oltópontokra – mesélte Joshi Bharat, aki reméli, legkésőbb jövő év elejére normalizálódik a helyzet Indiában, és végre meglátogathatja rokonait és barátait.