Egy emberként gyászolja a világ Fülöp edinburgh-i herceget, aki péntek reggel hunyt el. A 99 éves uralkodó közel egy hónapot töltött kórházban szívbetegsége miatt, ahonnan nemrégiben hazaengedték. Sokan már akkor is azt tippelték, hogy a herceg szeretett volna otthon távozni az élők sorából, és mehetett vissza Windsorba, ahol felesége mellette volt az utolsó percig.

(Fotó: AFP)

Fülöp több mint 73 évig volt az angolok királynőjének férje, és 69 évig hercege a birodalomnak. Sokak szerint a keménykezű Erzsébet „jobbik fele” volt a herceg, erről árulkodik az is, amit maga a 94 éves királynő mondott róla: Fülöp volt az erőm és a támaszom! A hírek szerint a gyászoló királynő összetört a hír hallatán.

II. Erzsébet királynő mindig elegáns
(Fotó: Facebook/Royal family)

Fülöp az utóbbi egy évtizedben komoly egészségügyi problémákkal küzdött: 2011-ben mentőhelikopterrel szállították kórházba koszorúér-elzáródás miatt, 2013-ban hasüregi vérzéssel kezelték. Az egyre gyengébb Fülöp az utóbbi években visszavonultan élt a családi birtokukon, ám a koronavírus-járvány idejére a királynővel együtt windsori kastélyukba vonultak vissza.

Fülöp 1921-ben született Görögországban

(Fotó: Northfoto)

A pár már 1939 óta ismerte egymást, az akkor 18 éves Fülöp ugyanis ekkor írta első levelét az akkor 13 éves Erzsébetnek, akit a pletykák szerint rögtön elbűvölt illemével és humorával, s az első találkozásuk alkalmával beleszeretett a jóképű férfiba. A háború azonban közbeszólt, ugyanis Fülöp a Csendes Óceánon harcolt a Brit Királyi Haditengerészetnél.

(Fotó: Getty Images)

Fülöp 1947. november 20-án vette feleségül Erzsébetet a Westminsteri apátságban. Erzsébet apja, VI. György azzal a feltétellel adta áldását a frigyre, hogy Fülöp lemond görög és dán hercegi rangjáról. Apja halála után 1952-ben királynővé koronázták II. Erzsébet, Fülöp pedig edinburgh-i herceg lett. Uralkodását 1952-től tartják számon, pedig valójában csak 1957-ben lett brit herceg.

(Fotó: Northfoto)

A párnak négy gyermeke született házasságuk alatt: Károly, András, Anna és Eduárd.

(Fotó: Getty Images)

A herceg lovaspólózott, majd egy csuklótörés után fogatható lett.

(Fotó: Getty Images)

A pár 2017-ig együtt jelent meg a hivatalos eseményeken, ebben az évben jelentette be a herceg, hogy visszavonul a közélettől, és a Norfolk-i birtokukra költözött.

(Fotó: Northfoto)

2018-ban még boldogan fotózkodott a nagybeteg herceg Meghan Markle és unokája, Vilmos herceg esküvőjén.