Az idén 95 éves királynő nemrég kórházba került, mire az orvosok pihenésre intették. Emiatt a vasárnap kezdődő glasgow-i klímacsúcsot is ki kell hagynia, csupán egy előre rögzített videóban szólal meg.

Fotó: AFP

II. Erzsébet külföldi utakon már nem vesz részt. Kórházba kerülésének nyilvánosságra hozatalával az volt a cél, hogy mindenki megnyugodjon, a királynőnek nincs komoly baja. A hír azonban ellentétes reakciót váltott ki, megkongatta a vészharangot.

Mi lesz, ha már nem tud uralkodni?

Akkor bizony sok minden megváltozik. A bankjegyeken szereplő arctól kezdve a bizonyosság érzéséig, amelyet a királynő sokak számára megtestesített. Az tudható, hogy II. Erzsébet mindaddig a nyilvánosság előtt marad, ameddig csak tud. A közvélemény-kutatások túlnyomó többsége alapján jó munkát végez – írja a bloomberg.com.

Méltósága és érzelmi visszafogottsága révén nagyrészt elkerülte azokat a magánéleti konfliktusokat, amelyek gyermekeit érintették. Mindenekelőtt a folytonosságot szimbolizálja Nagy-Britannia történelmében. Ennek bár előbb vagy utóbb vége szakad, az emberek remélhetik, hogy kellőképp felkészítette utódját a feladatra.