A nyolcrészes horror az elmegyógyintézet főnővérének eredettörténetébe avat be. A Száll a kakukk fészkére című film Ken Kesey 1962-ben megjelent regénye nyomán született. Az 1975-ben bemutatott Forman-film főnővérének történetét a Netflix számára írta meg Ian Brennan.

A tévésorozat 1947-ben játszódik, mikor Ratched megérkezik az észak-kaliforniai pszichiátriai kórházba, amelynek orvosai az emberi elmével kísérleteznek.

A sorozat főszerepét Sarah Paulson játssza. Mint mondta: először izgult és alkalmatlannak érezte magát arra, hogy Louise Fletcher nyomába lépjen, aki a filmbeli alakításáért Oscar-díjat kapott. Ezen az érzésen csak úgy tudott felülkerekedni, hogy erősen koncentrált Fletcher alakítására, és emlékeztette magát rá, hogy a sorozat arról szól, honnan indult a főnővér története.

A tömeggyilkos Edmund Tollesont játszó Finn Wittrock hozzáfűzte: a produkció arra világít rá, hogyan lett Ratched nővérből a filmtörténet legnagyobb gonoszainak egyike. „A maga módján fej-fej mellett haladt a tekintélyelvűséggel, és végül az a személy vált belőle, akit Ratched nővérként ismertünk meg a filmben. De nem mindig volt ilyen” – magyarázta.

A szériában Sharon Stone a különc milliomost, Cynthia Nixont játssza, akibe Ratched szerelmes.

A Ratched című sorozat péntektől látható a streamingszolgáltató műsorán.