RETRO RÁDIÓ

Hofi Géza esténként járta Budapest utcáit





Terézváros emléktáblát szeretne kihelyezni Hofi Géza születésének 85. évfordulóján, a humorista egykori lakóhelyén. Özvegye, Hofi Ildikó megtiszteltetésnek érzi, hogy a kerület is kiveszi a részét a humorista emlékének ápolásából.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.09.
Hofi Géza

Terézváros önkormányzata Hofi Géza egykori lakóhelyén, az Anker köz 1-3 társasház falán emléktáblát szeretne kihelyezni. A dombormű elkészítésének pályázatára március 1. -ig lehet jelentkezni.

Mindenki úgy gondolja, hogy Budapesten létezik már egy Hofi emlékmű,egy szobor, ez azonban nem teljesen van így. - Nagyon nagy megtiszteltetés ért, amikor Szilágyi Erika képviselő asszony első gondolata az volt, hogy egy szobrot állítson Gézának, annak ellenére, hogy már van egy a kerületben. Nem győzöm hangoztatni, hogy a hatodik kerületben, a volt Mikroszkóp színpad előtt a Művészetek szobra áll, amihez felhasználták Hofi Géza arcképét. Stremeny Géza alkotása az összes művészeti ágat összefoglalja, azért van a „pesti Brodway-n” a szobor, meg hát a szobrász imádta Gézát, de az nem egy Hofi szobor - magyarázta a Metropolnak az özvegy, aki mindezek ellenére nem támogatta a szoborállítás ötletét. - Annyira szerény ember volt férjem, hogy lebeszéltem Szilágyi Erika képviselőnőt arról, hogy szoborban gondolkozzon, ebben az apró utcában, viszont egy emléktáblát a ház megérdemel. Végül nem csak az önkormányzati képviselő-testület szavazta meg egyöntetűen az emléktábla felállítását, hanem a ház lakói is egyetértettek vele – mesélte büszkén Hofi Géza özvegye.

Fotó: Metropol/KB

A humorista gyakran mesélt fiatalkoráról, és mindig “kőbányai srácnak” titulálta magát. Pedig végül több időt töltött a Belvárosban, mint a X. kerületben. - Én már egy belvárosi vagány fickóval találkoztam - emlékezett vissza Hofi özvegye. - 1968 óta lakott a VI. kerületben. Szerintem vagányul, mert két perc alatt elérte a Madách Kamarát (ma Örkény István Színház). Amikor én lettem a párja, akkor barátjával rohangáltak lakásügyben, hogy el tudjunk költözni. Géza minden este szomorúan jött és azt mondta: “édes szívem, én mindent megadok neked, csak nekem ne kelljen kimenni ebből a lakásból.” 5 percre volt a Mikroszkóp, most két percre van a Madách Kamara, mondtam édesem sehova, maradunk – idézte fel Hofi Ildikó, hozzátéve, hogy férje hajnal négykor feküdt le, végig aludta a napot és este hatkor ment be a színházba, ezért jobban ismerte az éjszakai Budapestet, mint a nappalit.

 

Fotó: Metropol/KB

Amit Hofi Gézáról tudni kell

Hoffmann Géza néven született 1936. július 2-án

Fiatal korát Kőbányán töltötte

Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas humorista előadóművész, színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

A magyar kabarétörténet egyik leghíresebb alakja.

2002. április 7-én volt utolsó fellépése a Madách Kamara Színházban

2002. április 10-én hajnalban érte utól a halál álmában.

Fotó: MTI/Czika László

Leghíresebb idézetei

“A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll.” “Az élet olyan, mint a motor. Be kell rúgni, másként nem megy.” “A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan színű mez van, mint rajtad. Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik – megfullad.” “Anyósom fekszik az ágyon: – …Jaaaaj. …Meghalok… Egy pók mászik a plafonon… – Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!”

 





Ezeket olvastad már?
Első gyermekét várja a Next Top Model Hungary sztárja – fotó!

Első gyermekét várja a Next Top Model Hungary sztárja – fotó!

Ez a véleményük a Delta digitális műsorvezetőjéről a hús-vér kollégáinak

Ez a véleményük a Delta digitális műsorvezetőjéről a hús-vér kollégáinak

Metzker Viki mellbimbója utat tör magának

Metzker Viki mellbimbója utat tör magának

Lékai-Kiss Ramóna sosem volt még ilyen szexi: aprócska, párducmintás bikiniben villantotta meg tökéletes testét

Lékai-Kiss Ramóna sosem volt még ilyen szexi: aprócska, párducmintás bikiniben villantotta meg tökéletes testét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás