Az utóbbi években egyre inkább politikai versennyé, mintsem zenei vetélkedővé váló Eurovíziós Dalfesztivál 2022-es kiírását az ukrán Kalush Orchestra csapata nyerte meg a Stefánia című nótájukkal. A slágert eredetileg a dalszöveg készítője az édesanyjának írta, azonban a háború kitörésével áthallással az anyaföld iránti érzelmekről kezdett el szólni inkább.

Eurovíziós Dalfesztivál Kalush Orchestra

Az ukrán Kalush Orchestra tagjai a döntő megnyerése után – Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, győztes országként jövőre Ukrajna adhat otthont a versenynek, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök be is jelentette videóüzenetben, hogy ő Mariupolban rendezné meg a dalfesztivált. A zenekar tagjai bár hadkötelesek, a verseny idejére elengedték őket, azonban visszatérésük után csatlakozniuk kell a fegyveres erőkhöz.

A formáció frontembere, Oleg Psiuk azonban egy percet sem várt, ahogy hazaérkezett hazájába, elbúcsúzott kedvesétől és csatlakozott a fronton harcolókhoz. Az egy ideig biztosan utolsó találkozásról egy fotót is készített a The Sun magazin.

A lap számolt be róla, hogy nem csak Oleg harcol aktívan, volt olyan háttértáncosa is a csapatnak, aki Kijev mellett csatázik már az orosz erőkkel. A csapat zeneszámának legújabb videóklipjében a háború sújtotta területről készítettek megrázó felvételeket. A klipet itt tudjátok megtekinteni: