Több ezer rajongója mellett kollégái és rajongói is azt szeretnék, ha Sas József szellemisége ne merüljön a feledés homályába. A 82 éves korában, koronavírus következtében elhunyt művész legszűkebb rajongói köre, a kétezer főből álló Sasfészek nevű Facebook-csoport tagjai napokkal a tragédia után is képtelenek feldolgozni, hogy a kedvencük nincs többé, ahogy ezt a pár nappal ezelőtt Metropollal is megosztotta a Papp Andrea, az oldal üzemeltetője. A tagok a gyászukban azonnal azon kezdtek gondolkodni, hogyan lehetne életben tartani a komikus örökségét.

Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Köztes: Örök emlék

A sztár jó barátjának, Schmuck Andornak azonban ennél is merészebb ötlete támadt és eltökélte, végig viszi a tervét.

Szívem szerint annak örülnék, hogy ennek a kérdésnek a döntéshozói, például a Főváros, létrehoznának egy színházat. Az ő emlékét mégiscsak egy valódi kabaré ápolná, amit róla neveznének el és lenne egy jó, politikai kabarészínház Budapesten. Az épület egyik szárnyába kéne egy állandó kiállítás, ami csak róla szólna – mondta el a Metropolnak Schmuck Andor.

Fotó: Bors

Két múzeumot Sasnak!

Hasonló véleményen van Nyertes Zsuzsa is, aki nem csak pályatársa, de jó barátja is volt a poénok pergőnyelvű professzorának.

Csodás ötlet, rengeteg emlékem van róla, amikhez jó szívvel nyúlok vissza, ha rá akarok gondolni. Biztos volna rengeteg olyan vidám, érdekes történet, amit a pályatársaimmal együtt elmesélhetnénk a közönségnek, így hozva közelebb hozzájuk az emlékét -mesélte Zsuzsa, akinek nagyon tetszik a rajongók ötlete.

Szerintem egy múzeum volna a legjobb módja annak, hogy emléket állítsanak Józsinak. Sőt, nem is egy! Sas József két múzeumot is megérdemelne, olyan eszmei és tartalmi örökséget hagyott maga után; az a fél évszázad, amit ő a színpadon töltött, a darabjai, az írásai, minden, amit létrehozott, olyan nagy mértékű, hogy szerintem megtöltené őket.

Fotó: MTI/Zih Zsolt

Ma temetik a legendát

Péntek délben, a Kozma utcai zsidó temetőben kísérik utolsó útjára Sas Józsefet. A Jászai Mari-díjas színművészt a koronavírus járvány szabályainak megfelelően helyezik örök nyugalomra. Gyászoló felesége Zsuzsa és lánya Ági mellett számos családtag és barát vesz részt a temetésen, ám akad pár rokon, akik a COVID-19 miatt nem tudnak részt venni az eseményen. A színész két évvel fiatalabb öccse, Imre, és sógornője, Edit nem tudnak elmenni a búcsúztatóra, mivel Párizsban élnek. A fivér 1956-ban, a forradalom idején emigrált Franciaországba, azóta is ott él.