RETRO RÁDIÓ

Kamaszként meg kellett védenie magát, ha magyarul szólalt meg – Dér Heni megrázó vallomása





Vajon milyen érzés lehetett kamaszként azért küzdenie Dér Heninek, hogy magyarul szólalhasson meg? Az énekesnő egy ifjúsági vetélkedő kapcsán arról mesélt, hogy Trianon milyen hatással volt az ő gyerekkorára.



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2021.12.23.
Béke - A nemzetek felett

A trianoni békeszerződés hátteréről és annak mélyebb összefüggéseiről indul egy országos online vetélkedő középiskolások számára 2021. január 7-én. A valóságismereti és történelmi vetélkedőhöz a Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm is segítséget ad. Dér Heni, vajdasági származású énekesnő szerint ez azért is jó kezdeményezés, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a fiatalok hogyan látják a történelmünket, ezért sokat kell beszélgetni velük a múltról. Ő kamaszként a saját bőrén érezte, hogy mit jelent határon túli magyarnak lenni.

A gyönyörű énekesnő végzett politológus (Fotó: Indigo)

Kevesen tudják, hogy Dér Heni politológiából diplomázott, és tagja a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának is, pedig már évek óta Magyarországon él. Rendszeresen szót emel a határon túli magyarságért, és minden apró változásnak nagyon örül. Trianonról is határozott véleménye van.

„A közbeszédben békeszerződésként hivatkozunk rá, de valahol úgy érzem, sokunk számára inkább gyásznap a trianoni békediktátum” – mondja Dér Heni. Felidézte, hogy határon túli magyarként sokáig természetes volt, hogy a Vajdaságban szinte minden nap meg kellett harcolniuk a magyarságukért: akár kenyeret kértek a boltban, akár iskola után, amikor a magyar osztálytársainak meg kellett védeniük magukat a szerb gyerekektől, ha magyarul szólaltak meg. Ez a helyzet felvetette benne a kérdést: miért kell egy olyan országban élnie, ahol a magyarok kisebbség és „megtűrt” nemzet?

Még lehet jelentkezni a vetélkedőre (Forrás: Indigó)

Volt egy időszak az életében, amikor - mint mondja - Magyarországon szerbként tekintettek rá, a Vajdaságban pedig azt mondták, hogy menjenek haza Magyarországra. „Sok sebbel járt mindez, de egyúttal meg is tanította a legfontosabbra: nem az állampolgárság tesz valakit magyarrá, hanem az, amit belül érez” - vallja az énekesnő. „Egy olyan tragédia után, mint Trianon, a nemzet a közösség és a tudás segítségével erősödhet meg úgy, hogy ápolja kultúráját, és a családokban is szerepet kapnak a magyar hagyományok. Én optimista vagyok: nagyon sok fiatallal találkoztam, akik hasonló értéket kaptak a családjuktól és tanáraiktól.”

A témához kapcsolódó online vetélkedőre ITT lehet jelentkezni.





Ezeket olvastad már?
Ezért jelentette be Katalin hercegné egyedül, támogató férje nélkül a betegségét

Ezért jelentette be Katalin hercegné egyedül, támogató férje nélkül a betegségét

Túl van a műtéten, máris poénkodik Schwarzenegger

Túl van a műtéten, máris poénkodik Schwarzenegger

„Szép vagy minden látószögből” – Még a víz is felforr Singh Viki fürdőruhás testétől

„Szép vagy minden látószögből” – Még a víz is felforr Singh Viki fürdőruhás testétől

Életveszélyes mutatványt hajtott végre a jóképű magyar színész

Életveszélyes mutatványt hajtott végre a jóképű magyar színész

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás