A Bors utánajárt, és megkérdezte Damu családját, mi is áll ennek a hátterében.

Damu Roland családja már hetek óta szeretné megadni elhunyt szerettüknek a tökéletes nyughelyet, de bürokratikus okokból nem tudják megadni neki azt, amit szerintük megérdemel. Damu végtisztességéről már sok cikk született, viszály is volt a családban emiatt, Tóth Istvánnak, Damu Roland unokatestvérének azonban rendkívüli ötlete támadt.

„Roland jobbat érdemelne”

Unokabátyámat a Fiumei úti temető művészparcellájába akartuk eltemetni édesanyámmal, de a megkeresésünkre a temető tájékoztatott minket arról, hogy a művészparcella betelt, továbbá, hogy mi nem tudtuk megszerezni a kötelező hivatalos iratokat. Valószínűleg így oda kell eltemetnünk Rolandot, ahova mindenki mást temetnek. Pedig ő jobbat érdemelne – mondta a Borsnak István. Ő mindig közel állt Rolandhoz, ő volt például az, aki elsőként közölte a nyilvánossággal a színész halálát.

A Bors újságírói a Fiumei úti temetővel is kapcsolatba léptek, hogy megtudják, mi szükséges ahhoz, hogy valakit művészparcellába temethessenek, de ők is hasonló választ kaptak:

A művészparcella betelt, oda csak úgynevezett rátemetések történ(het)nek. Ha lenne ott hely, akkor is a temetést a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) kell hogy előzetesen engedélyezze – nyilatkozta a lapnak a Fiumei úti sírkert sajtóosztálya.

A rátemetés egyébként meglehetősen sok papírmunkával járó feladat, hiszen egy már meglévő sírhelyet használnak fel egy újabb földi porhüvely elhelyezésére.

Okok, okok hátán

Az, hogy Damu Roland nem kapta meg az engedélyt a művészparcellába való eltemetéshez, több okból is lehetséges. Olyan embereket tarthatunk számon a művészparcellában, mint például a nemrég megboldogult Csűrös Karola, akit a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntettek. Habár Rolandot mindannyian ismertük, mint Várnagy Előd, s roppant népszerű a saját közönsége körében, életrajzában nem találni olyan kimagasló teljesítményre utaló adatot, mint amilyet például olvashatunk Oszter Sándorról vagy Jancsó Miklósról.

Nem beszélve arról, hogy egy sírhely megváltása a művészparcellában drágább az „átlagos” sírhelyeknél, és nem biztos, hogy a család anyagi helyzete lehetővé tenné, hogy oda temessék el Rolandot.

Itt az idő

Igaz, ma még azt sem tudni, mikor lesz a végtisztesség. Emlékezhetünk, így búcsúzott tőle Németh Kristóf:

„Legyen sokkal könnyebb az utad, mint amilyen az életed volt!” Lassan – vélhetően életénél könnyebb – elérkezik az utolsó útja, ugyanis február elején a családja elkíséri végső nyughelyére a megboldogult színészt.

Ahogy a Bors korábban megírta, Rolandot unokaöccse, István és nagynénje temetik el, mivel mindannyiunk Várnagy Elődje, a Shrek Pinnoc­hiója, nem tartotta a kapcsolatot a szüleivel. A lap újságírói szüntelenül keresték a színész édesanyját, de minden megkeresésüket egy rövid beszélgetés után egyetlen mondattal zárta le: – Nem nyilatkozom…

Magyarázta az életútját

Rolandot életében sok nehézség érte. Családjáról és élete többi traumájáról két könyvet is kiadott, amikben részletesen leírja, mi térítette el őt arra az útra, amin élete végén járt. Túléltem című könyvében oldalakon keresztül írta le tragikus gyerekkorát és szüleivel való viszonyát. Azok alapján, amit a könyvében leírt, megalapozottnak tűnik, hogy a temetést is inkább unokaöccse és annak édesanyja szervezi.

Büntetett előélet

Még valamit meg kell említeni: Damu Roland büntetett előéletű volt, s ez vélelmezhetően megnehezíti, talán ki is zárja az engedélyezést. Megpróbáltunk pontos választ kérni erről a hivataloktól, de nem kaptunk.