Császár Előd a mai napig összerezzen, ha a több mint két évtizeddel ezelőtti halálos végkimenetelű autóbalesetére gondol. Akkor találkozott először a halállal, amikor a szemei előtt halt meg az a fiatal rend­őr, aki az ő hibájából veszítette életét. Az egykori popsztár eltöltött egy éjszakát az Összezárva Hajdú Péterrel című műsorban, ahol felidézte az 1998 decemberében történt szörnyű balesetet, az azt követő meghurcoltatást, és arról is mesélt, milyen lelki sérüléseket hagyott benne a tragédia – írja a Bors.

„Egy pillanat volt, és meg is történt a baj”

Tizenöt évig ezzel álmodtam – kezdte megrázó vallomását Császár Előd, aki ennyi évvel a szörnyű tragédia után is azt állítja, tisztán ült a volán mögé. – Az nem igaz, hogy ittam és drogoztam, benne vannak az ítéletben. Az emberek nagy része a mai napig azt hiszi, hogy elütöttem egy rendőrt, miközben előztem a sort a szemben lévő sávban. Nem ez történt! Megcsúsztam egy benzinfolton, és 45 centire átlógtam a másik sávba. Ekkor jött szembe velem egy rend­őr­autó. Nem egészen frontálisan, de az A oszlopnál találtam bele a gépjárműbe. Egy pillanat volt, és meg is történt a baj – idézte fel Előd az eseményeket, aki azon a délután énekórájára tartott új autójával, éppen ezért ma sem érti, hogyan vádolhatták meg droghasználattal.

„Láttam, ahogy eltávozik belőle az élet”

– Nem mindenre emlékszem már, de a hangot bármikor fel tudnám idézni, mint ahogy azt a pillanatot is, amikor a szélvédőm összetörik és vérzik a fejem, vagy amikor a szemem láttára meghalt. Láttam, ahogy eltávozik belőle az élet. Nekem ott, abban a pillanatban lett végem. Ezt nem lehet elfelejteni. Amikor kijött a mentő, és azt mondták, hogy nagy a baj, mert meghalt, fel sem tudtam fogni – mondta lesütött szemmel.

A zenész akkor huszonöt éves volt, és először találkozott ilyen közelről a halállal, de mindez eltörpül amellett, hogy egy emberi élet akkor és ott miatta ért véget.

A balesetet követő napon szembesült a nép haragjával, és hogy gyilkossággal vádolják az emberek – idézi fel az eseményeket a Bors.

A közlekedésrendészet feje közölte, egyértelműen kijelenthető, hogy drogos állapotban vezettem. Tudtam, hogy nem igaz. A vizsgálatok is engem igazoltak, mert a baleset után bevittek a János Kórházba, megvizsgáltak, alkoholtesztet és drogtesztet végeztek rajtam, minden negatív lett. A hajamat elküldték a hamburgi kriminalisztikai intézetbe, hátha találnak benne drogot. Nem találtak. Mindenki azt hitte, hogy megvettem a rendőrséget, a bíróságot, mindenkit, akit csak lehet – mondta, majd hozzátette, hetekig nem mert kimenni az utcára, próbálta kitalálni, mihez kezd az életével, azt azonban nem gondolta, hogy a történtekkel véget érhet a karrierje.

– Az utcán legyilkosoztak, pedig nem vagyok az. Azt nevezik így, aki egy lapáttal fejbe ver vagy egy késsel leszúr valakit. Én ilyet nem csináltam – fűzte hozzá Előd, aki a balesetet követően külföldön kezdett el dolgozni. Csak az utóbbi években tért vissza itthon is a zenei világba. Sokáig visszavonultan élt, és csak segítséggel tudott túllépni a tragédián, azonban feldolgozni a mai napig nem tudta.

– Orvoshoz fordultam, közel egy éven át, heti két-három alkalommal jártam pszichiáterhez. Volt egy időszak, ami teljes egészében kiesett, mert gondolom, annyira szörnyű volt, hogy nem vagyok hajlandó az agyamban foglalkozni vele – mesélte az énekes-DJ, aki a történtek után próbált új életet kezdeni, de a múltja minden életszakaszában kísértette.

Választ kellett adnia a lányának

Családot alapított, 2009-ben pedig megszületett kislánya, Petra. A családfő sokáig otthon is próbálta titkolni a történteket. Tervezte, hogy elmondja Petrának az akkor már 11 évvel azelőtt történteket, azonban gyermeke egyik barátnője megelőzte.

Gondoltam, hogy előbb-utóbb fel kell készíteni a gyerekemet rá, de előbb jött, mint ahogy akartam. Nagyon féltem. Aztán egyszer felhívott, és megkérdezte: „Papa, te megöltél valakit?” Akkor meséltem el neki, hogy nem egészen így van, de igaz – mondta. A teljes beszélgetést péntek este 10 órakor a Life TV Összezárva Hajdú Péterrel című műsorában láthatják a nézők.

Öt és fél évig tartott a bírósági eljárás

1998. december 17-én gyökeresen megváltozott Császár Előd élete. Az egykori popsztár egy csütörtöki napon megcsúszott az autójával, és a szembejövő sávba sodródva frontá­lisan ütközött egy rendőrautóval.

A balesetben a kocsit vezető 25 éves rendőrtiszt, akinek nem volt bekapcsolva a biztonsági öve, a helyszínen meghalt. Az áldozat szolgálaton kívül a barátnőjével ült a rendőrautóban. Az öt és fél évig elhúzódó bírósági eljárás után egy év hat hónap nem letöltendő börtönbüntetésre ítélték, három év próbaidőre, valamint pénzbüntetésre és a perköltség megfizetésére kötelezték.